Tech

De invloed van Corona op de techwereld – Recap #2

Netflix verlaagt streamingkwaliteit vanwege corona

Elke week zet ik op zondag het belangrijkste technieuws op een rijtje. Hierbij vind ik diversiteit qua onderwerpen belangrijk, maar het zal je niet verbazen dat de focus deze week op technieuws ligt dat te maken heeft met corona (COVID-19).

Lagere kwaliteit videostreams door corona

Doordat Europeanen massaal wordt gevraagd om thuis te blijven om de verspreiding van corona in te perken, neemt het internetverkeer toe. Als je de hele dag thuis zit, ga je hoogstwaarschijnlijk ook meer gebruik maken van videodiensten als Netflix. De Europese Commissie riep streamingdiensten op om voorlopig de kwaliteit van video’s terug te schrijven, om daarmee de druk op de Europese netwerken te verlagen.

Netflix nam als eerste het besluit om gehoor te geven aan deze oproep. In ieder geval in de komende dertig dagen zullen video’s in lagere kwaliteit worden getoond. YouTube volgde dit voorbeeld en gaat voorlopig video’s standaard in SD-kwaliteit aanbieden. Als gebruiker heb je nog wel de keuze om alsnog de video’s in hogere kwaliteit te bekijken. Inmiddels zijn er ook voor Amazon Prime Video en Disney+ maatregelen aangekondigd waardoor de bitrate van video’s omlaag zal gaan.

Videocontent komt eerder beschikbaar

Doordat bioscopen in veel landen op dit moment zijn gesloten vanwege corona, zoeken filmmaatschappijen alternatieven om toch publiek te vinden voor hun films. Disney besloot al Frozen 2 eerder online te zetten, terwijl Universal ervoor kiest om de bioscoopfilms tegen betaling aan te bieden via video-on-demand-diensten. Trolls: World Tour zou bijvoorbeeld in april in de bioscoop verschijnen, maar wordt ook online aangeboden. Paramount brengt in Amerika Sonic the Hedgehog op 31 maart digitaal uit, slechts 49 dagen na de bioscooprelease. Over een eventuele Nederlandse release is nog niets bekend.

Verder gaat filmplatform Cinetree tot 6 april gratis films aanbieden. Ook is een oude bekende terug op de markt: Popcorn Time. Ten slotte heeft Videoland ervoor gekozen om het tweede seizoen van Mocro Maffia eerder te releasen.

Corona gooit roet in het eten bij tech-evenementen

Vorige week schreef ik al dat een flink aantal techbeurzen en andere techevenementen waren geannuleerd vanwege de uitbraak van corona. Inmiddels heeft Apple aangegeven dat zijn Worldwide Developers Conference (WWDC) dit jaar alleen online zal zijn. Google kiest in tegenstelling van Apple en Microsoft niet voor een online variant van zijn ontwikkelaarsconferentie. Google I/O zal in 2020 niet doorgaan vanwege de gezondheid en veiligheid van de ontwikkelaars, werknemers en de lokale gemeenschap, zo schrijft Google.

Overig corona gerelateerd technieuws

Als Formule 1-liefhebber vond ik het jammer dat afgelopen weekend het Formule 1-seizoen niet begon, al ben ik blij dat de organisatie uiteindelijk deze keuze heeft gemaakt. Mocht je de sport ook missen dan kan ik je zeker de Netflix-documentaire Formula 1 – Drive to Survive aanraden. Wil je nieuwe races? Dan is de F1 Esports Virtual Grand Prix iets voor jou. In de game F1 2019 nemen topgamers het op tegen Formule 1-coureurs.

Door corona is daten misschien wat moeilijker, maar Tinder probeert het wat makkelijker te maken. Vanaf maandag (morgen) kun je gratis Tinderen op alle plekken ter wereld.

Call of Duty: Warzone

Vorige week schreef ik ook al over de gratis battle-royalegame Call of Duty: Warzone, maar de game blijkt een groot succes. Afgelopen zondag doorbrak het spel de grens van vijftien miljoen spelers, inmiddels zijn er al meer dan dertig miljoen spelers. Mocht je het niet leuk vinden om in een team van drie personen aan de gang te gaan, Warzone heeft inmiddels ook een solomodus.

Flitsmeister ziet flinke groei door aanpassing naar 100km/u

Door het hele gebeuren rondom corona zou je het bijna zijn vergeten, maar sinds vorige week mag je overdag in Nederland nog maar 100 kilometer per uur rijden. Doordat het rustiger dan normaal is op snelwegen is het verleidelijk om toch het gaspedaal helemaal in te drukken. Reden voor flink wat Nederlanders om de app Flitsmeister te downloaden. In de afgelopen weken steeg het aantal actieve gebruikers met 100.000 tot 1,7 miljoen actieve gebruikers. Als je de app twintig keer per maand opent wordt je gerekend als actieve gebruiker.

En verder in het technieuws…

 

Foto: Netflix