Tech

Amazon Nederland, corona en datalekken – Recap #1

Amazon Nederland

Het (tech)nieuws van de afgelopen week (en eigenlijk weken) wordt genomineerd door het coronavirus. In dit artikel zet ik het belangrijke technieuws op een rijtje omtrent het coronavirus, maar natuurlijk ook het andere belangrijke technieuws.

Amazon.nl

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Amazon heeft zijn Nederlandse webwinkel gelanceerd. Nederland is het zesde Europese land waar het Amerikaanse bedrijf de markt gaat proberen te veroveren. Wereldwijd is Amazon met een omzet van 250 miljard euro marktleider, dus Bol.com en Coolblue kunnen hun borst nat maken. Met de lancering van Amazon.nl komt ook Amazon Prime naar Nederland. Opvallend genoeg zijn de prijzen van Amazon.nl op dit moment zo’n zeven procent hoger dan bij de Duitse variant.

Corona

Dan Corona. Ook op techgebied kunnen we er niet omheen. Zo vroegen internetgiganten als Google en Microsoft al aan hun medewerkers om thuis te werken en inmiddels is ook in Nederland het advies om zoveel mogelijk thuis te werken.

Veel techevenementen zijn inmiddels geannuleerd of worden waarschijnlijk geannuleerd. Vorige maand werd smartphonebeurs Mobile World Congres (MWC) al geannuleerd, daarna volgden ook de grootste gamebeurs E3, South by South West (SXSW), de Game Developers Conference en ontwikkelaarsconferenties van onder andere Google (I/O), Microsoft (Build) en Facebook (F8). Het betekent overigens niet dat de bedrijven geen nieuwe producten aankondigen, Microsoft gaat bijvoorbeeld zijn conferentie online uitzenden.

Het corona-virus brengt niet alleen slechts nieuws met zich mee. Techbedrijven profiteren met hun zakelijke software van dat mensen thuis moeten werken. Google’s Gsuite passeerde de mijlpaal van twee miljard gebruikers en ook Slack ziet veel groei.

Ander corona-technieuws:

Datalekken

Als je een app als Whisper gebruikt, ga je er vanuit dat je data veilig is. Het doel van de app is om anoniem geheimen te delen. Helaas! 900 miljoen gegevens die tussen 2012 en 2020 in de app zijn gedeeld, stonden onbeschermd op het web, toonden onderzoekers aan.

Ook in Nederland een flinke oepsie. Twee harde schijven met daarop een back-up van bijna zeven miljoen donorformulieren is zoekgeraakt.

Gratis battle-royalegame Call of Duty

Gamebedrijf Activision gaat de strijd aan met populaire battle-royalegames als Fortnite of Apex Legends. Bij Call of Duty: Warzone worden 150 spelers in een gebied gedropt. In teams van drie is het de bedoeling dat alle tegenstanders uitschakelt. De fans zitten te wachten op het spel. Binnen een dag heeft het spel zes miljoen spelers.

En verder in het technieuws…