Overig

Vooruitblik op het Formule 1-seizoen van 2019

Formule 1, 2019

De wekker op zondagochtend om 06:00 uur. Dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: het Formule 1-seizoen is weer begonnen. En aangezien ik toch vroeg wakker ben, pak ik het op mijn blog ook iets anders aan. Tijd voor mijn voorspellingen op het nieuwe F1-seizoen.

De Formule 1 is er bij mij met de paplepel ingegoten. Halverwege de jaren negentig was het bijna standaard: zondagmiddag 14:00 uur in ieder geval even de start van de Formule 1 kijken. Ik ben fan van Lewis Hamilton en heb de afgelopen jaren niet te klagen als je kijkt naar het kampioenschap. Toch denk ik elk jaar dat er een einde aan de overheersing komt. Vorig jaar was Ferrari in mijn ogen de sterkste, maar door het sterke rijden van Hamilton en de vele fouten van Ferrari en Sebastian Vettel, ging het kampioenschap toch naar Mercedes.

Dit zijn mijn voorspelling voor het Formule 1-seizoen 2019:

Kampioen: Charles Leclerc

Na de wintertesten was de overtuiging groter, dan na de trainingen en kwalificatie in Australië. Toch denk ik dat Ferrari op papier de beste auto heeft om kampioen te worden. Een strijd tussen Charles Leclerc en Sebastian Vettel. Vettel heeft in het afgelopen seizoen laten zien dat hij veel fouten maakt als de druk op de ketel staat. En met een jonge hond als Charles Leclerc naast hem, kan het nog een spannende strijd worden binnen Ferrari. Het zou een megagrote verrassing zijn als Leclerc kampioen wordt of überhaupt Vettel voorblijft, maar het kan zomaar zo’n seizoen worden.

Uiteraard heb ik er ook geen problemen mee als Lewis Hamilton wederom kampioen wordt. Toch denk ik dat de Mercedes niet de sterkste auto in het veld is. Valtteri Bottas gaat het hopelijk beter doen dan afgelopen seizoen, maar hij gaat niet in de buurt van zijn teamgenoot komen.

Max Verstappen heeft denk ik dit jaar niet de auto om mee te strijden om het kampioenschap. De samenwerking met Honda lijkt voor nu de juiste keuze, maar in zo’n eerste seizoen met een nieuwe motor kan er zomaar iets vervelends gebeuren. Bovendien heeft hij dit jaar met Pierre Gasly een teamgenoot die duidelijk nog moet wennen aan zijn plek bij een topteam.

Beste nieuwkomer: Lando Norris

Een hoop nieuwe rijders dit jaar: Alexander Albon, Lando Norris en George Russel maken de overstap vanuit de Formule 2, terwijl Daniil Kvjat, Robert Kubica en Antonio Giovinazzi weer terug zijn in de Formule 1. Hoewel Lando Norris vorig jaar tweede werd in de Formule 2 (achter George Russel), heb ik hoge verwachtingen van Norris. Zijn team McLaren heeft de afgelopen jaren niet zo goed meer gescoord, maar ik hoop dat dit jaar eindelijk alles weer goed komt voor de renstal.

Team dat gaat verrassen: McLaren

Als we naar de constructeurs kijken, gaat de strijd denk ik tussen Mercedes en Ferrari. Red Bull wordt waarschijnlijk derde, maar is niet snel genoeg om de top twee te bedreigen. Daarachter is het een stuk spannender. Ik heb hoge verwachtingen van Alfa Romeo met de Ferrari-motor en met oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen.

Sowieso is de middenmoot van de Formule 1 een stuk sterker geworden. In het begin van de kwalificatie (Q1) stonden de eerste coureur binnen een seconde. Eigenlijk kan elk team wel een beetje meekomen, met uitzondering van Williams. Ik hoop enorm dat Williams de zaken op orde krijgt, maar de voorbereiding op de GP van Australië is hopeloos.

De afgelopen jaren wist McLaren jaar op jaar de verwachtingen niet waar te maken. Jammer, want ik had Fernando Alonso en Jenson Button meer gegund. Dit jaar nemen Lando Norris en Carlos Sainz jr. de honneurs waar. De verwachtingen voor McLaren liggen niet heel hoog en daarom denk ik dat dit team dit jaar zomaar kan gaan verrassen.

Andere artikelen