Cryptocurrency bijhouden in Google Spreadsheets: gratis en geautomatiseerd
Heb je geld zitten in cryptocurrency, maar niet op één exchange? Dan weet je hoe lastig het is om een goed overzicht te houden van alle verschillende cryptovaluta. Ik heb zelf deze drempel omzeild door het bouwen van een Google Spreadsheet waarin ik automatisch de verschillende koersen ophaal. In dit artikel lees je hoe ik dat heb gedaan en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.
Dit artikel is puur bedoeld om jou meer inzicht te geven in je eigen crypto-portfolio en is dus geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert en de crypto-transacties die je in het voorbeeld ziet zijn puur ter illustratie en komen niet overeen met de cryptocurrencies die ik zelf bezit.
Cryptocurrency toevoegen aan mijn aandelentracker?
Eerder kon je op mijn blog lezen over de aandelentracker die ik in Google Spreadsheets heb gebouwd. De aandelentracker bespaart mij een hoop tijd en moeite, maar ik wilde ook graag mijn cryptocurrency aan het overzicht toevoegen. Voor aandelen kan dit gemakkelijk met de ingebouwde GOOGLEFINANCE-functie in Google Spreadsheets, maar helaas is er (nog) geen ingebouwd alternatief voor de koersen van cryptovaluta. Ik moest dus op zoek naar een alternatief.
CoinGecko-data importeren in Google Spreadsheets
Nadat ik verschillende methodes heb uitgeprobeerd, kwam ik uiteindelijk uit bij deze blogpost van Eloise op Medium. Zij heeft een functie geschreven in Google Spreadsheets waarmee je data van CoinGecko kunt importeren in Google Spreadsheets. Met deze functie is het toevoegen van actuele crypto-koersen bijna net zo gemakkelijk als het tonen van aandelenkoersen via de GOOGLEFINANCE-functie.
Een cryptotracker in Google Spreadsheets
De cryptotracker die ik in Google Spreadsheets heb gebouwd bestaat uit twee onderdelen:
- Transacties: Op het tabblad transacties moet je invullen welke cryptocurrency je hebt gekocht.
- Overzicht: De ingevulde cryptocurrency verschijnen automatisch op het tabblad overzicht. Als je de tekst in cel B6 verandert, wordt de huidige koers van de cryptovaluta opgehaald (die zie je terug in kolom F).
Tabblad Transacties
Het tabblad transacties is het fundament van het document. Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig de velden A tot en met F invult (kolom G wordt automatisch gevuld). De valuta die je op dit tabblad invult, verschijnen automatisch op het tabblad overzicht.
De afkorting van de cryptocurrency in kolom B wordt gebruikt om de huidige koers op te zoeken. De gemakkelijkste manier om een afkorting van een currency te vinden is met de zoekfunctie rechtsbovenin op CoinGecko.com. Vul in kolom D het volledig bedrag in dat je hebt betaald voor de betreffende crypto (dus inclusief eventuele transactiekosten). Als je crypto hebt verkocht moet je in deze kolom een min (-) voor het bedrag zetten. In de Cryptotracker-Spreadsheet zie je als voorbeeld dat er op 6 mei voor honderd euro aan Dogecoin is verkocht.
Ten slotte vul je in kolom E het aantal coins in dat je hebt gekocht, en in F de koers van de coin op moment van aankoop.
Tabblad Overzicht
Na het invoeren van de transacties zie je als het goed is je volledige portfolio op het tabblad overzicht. De koers van cryptocurrency wordt niet automatisch opgehaald. Je kunt de koersen handmatig ophalen door de waarde in cel B6 aan te passen (het gele vak). Het maakt niet uit wat je in het veld invult, zolang het maar anders is dan de oude tekst. De GECKOPRICE-functie haalt namelijk data op als de waarde in veld B6 verandert.
In mijn Cryptotracker haal ik enkel de meest recente prijs per crypto op. Mocht je het leuk vinden dan kun je echter nog een hoop andere statistieken naar Google Spreadsheets overhalen. Lees de blog van Eloise voor een overzicht van alle opties.
Hoe werkt de GECKOPRICE-functie?
De GECKOPRICE-functie is zoals gezegd complexer dan de GOOGLEFINANCE-functie, maar als gebruiker merk je hier niet heel veel van. De eerste keer dat je gebruik wil maken van de GECKOPRICE-functie moet je twee scripts toevoegen aan de Spreadsheet en daarna kun je aan de slag met de functie. Als je echter gebruik maakt van de Cryptotracker die ik in Google Spreadsheets heb gebouwd, hoe je deze stap niet eens zelf uit te voeren.
Met de functies die je toevoegt haal je rechtstreeks data op uit de openbare API van CoinGecko. Als je bijvoorbeeld de huidige Bitcoin-koers in euro’s wilt weten, zou je in de API bijvoorbeeld dit verzoek doen: https://api.coingecko.com/api/v3/simple/price?ids=bitcoin&vs_currencies=eur. De API toont daarna deze informatie: {“bitcoin”:{“eur”:29627}}
Eloise heeft met haar functie er echter voor gezorgd dat je geen lastige zoekopdrachten hoeft te doen, maar dat je het ophalen van de Bitcoin-koers in euro’s in een simpele Spreadsheets-formule kunt doen: =GECKOPRICE(“btc”;”eur”)
Beperkingen van de Cryptotracker
Ik heb zelf bij het bouwen van mijn eerste cryptotracker soms problemen gehad met het ophalen van de huidige koersen. Daarbij kreeg ik dan een #FOUT te zien in Google Spreadsheets. Dit is echter wel een paar weken geleden. Bij het testen van deze Cryptotracker heb ik hier gelukkig geen last van gehad.
Bij sommige cryptocurrencies ontvang je staking als je je coins in een wallet bewaard. Dit is een hele kleine hoeveelheid coins. Op dit moment heb ik in de Cryptotracker hier nog geen rekening mee gehouden. Wat je zou kunnen doen is eens in de zoveel tijd de nieuwe coins die je gratis hebt gekregen toe te voegen aan het transacties-tabblad. Vul daarbij in de kolom geïnvesteerd bedrag dan 0 euro in.
Wat is een goede plek om cryptocurrency te kopen?
Voor cryptocurrency is het handig om niet al je investeringen op één plek te hebben, maar ze te verspreiden over meerdere exchanges. Mocht het toch verkeerd gaan bij zo’n exchange dan ben je in ieder geval niet al je investeringen kwijt.
In Nederland is Bitvavo een populaire en goed gewaardeerde exchange op cryptocurrency te kopen. Als je je aanmeldt via deze link betaal je geen transactiekosten over de eerste duizend euro die je besteedt (en je helpt mijn blog ook doordat ik een kleine vergoeding krijg).