Blog  »  Overig

Wat kun je met de GOOGLEFINANCE-functie in Google Spreadsheets?

Google Finance

Voor het analyseren van aandelen-data kun je allerlei dure programma’s kopen, maar wist je dat je als casual belegger misschien wel voldoende hebt aan Google Spreadsheets? In Google’s Excel-variant zit namelijk de functie GOOGLEFINANCE waarmee de belangrijkste statistieken van aandelen naar voren kunt toveren. In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt.

Als je aandelen hebt, kan het handig zijn om in Excel of Google Spreadsheets een overzicht te maken van je portfolio. Daarbij wil je niet handmatig elke keer de koersen van alle losse aandelen invullen. Gelukkig heb je in Google Spreadsheets de functie GOOGLEFINANCE waarmee je onder andere de realtime koers van een aandeel kan ophalen.

Aandelentracker

Als je de functie GOOGLEFINANCE combineert met de aandelentransacties die je hebt gedaan, dan kun je een behoorlijk krachtige aandelentracker bouwen in Google Spreadsheets. Ik heb zelf een aandelentracker gebouwd die jij gratis kunt overnemen, lees voor meer informatie mijn artikel over de simpele aandelentracker in Google Spreadsheets.

Ik heb de aandelentracker bewust simpel gehouden, maar met de GOOGLEFINANCE-functie kun je hem helemaal naar wens uitbreiden.

Hoe werkt de functie GOOGLEFINANCE?

GOOGLEFINANCE is een functie die standaard in Google Spreadsheets zit en die je daardoor op welke willekeurige plek kunt gebruiken.  De functie heeft vijf variabelen die je moet of kunt invullen:

  1. Ticker (verplicht): De eerste waarde die je moet invullen is een combinatie van de ticketcode van een aandeel, plus de beurscode. Met dit Google-symbool weet Spreadsheets om welk aandeel het exact gaat.
  2. Kenmerk (optioneel): De tweede waarde die je kunt invullen is het kenmerk. Daarmee kun je aangeven of je bijvoorbeeld de huidige koers wil ophalen of bijvoorbeeld de openingskoers of juist het aantal uitgegeven aandelen. Als je niks invult wordt de meest recente koers opgehaald.
  3. Begindatum (optioneel): Standaard toont Google de waardes van vandaag, maar je kunt ook een datum invullen om de koers op een bepaalde datum op te halen.
  4. Einddatum of aantal dagen (optioneel): Het vierde argument dat je kunt invullen moet of een datum zijn of het aantal dagen dat je wilt weergeven. Hiermee kun je bijvoorbeeld de koers tonen van een aandeel in de afgelopen 7 dagen
  5. Interval (optioneel): Als je de data over een langere periode ophaalt kun je bij interval aangeven of je de cijfers per dag of per week wilt hebben. Dit doe je door “DAILY” of “WEEKLY” in te vullen, als alternatief mag je ook 1 of 7 invullen.

Toepassing van de functie

Om de functie iets concreter te maken heb ik in onderstaande afbeelding enkele toepassingen op een rijtje gezet:

GOOGLEFINANCE-formules

Zoals je ziet, kun je met de GOOGLEFINANCE-functie heel simpel verschillende soorten data ophalen. Vul je bij het kenmerk (het tweede argument in de formule) bijvoorbeeld “name” in, dan krijg je de volledige naam terug (in het voorbeeld ASML Holding NV).

Als je data van een langere periode ophaalt, zorg er dan wel voor dat de cellen onder de formule wel vrij zijn. Doe je dit niet, dan krijg je een foutmelding.

Waar kun je het Google-symbool (ticketcode + beurscode) vinden van een aandeel?

GOOGLEFINANCE werkt alleen als je het juiste symbool invult. In bovenstaande voorbeeld heb ik bijvoorbeeld AMS:ASML gebruikt. AMS is de afkorting van Euronext Amsterdam, de beurs waar het aandeel is genoteerd. Na de dubbele punt staat ASML, wat de tickercode is van ASML Holding NV is. Bij ASML ligt deze code voor de hand, maar bij Unilever is de tickercode van het Nederlandse aandeel bijvoorbeeld UNA.

De gemakkelijkste manier om het Google-symbool van een aandeel te vinden is te googelen op <aandeelnaam> + aandeel. Dus in mijn voorbeeld van ASML moet je zoeken op ASML aandeel. Het bovenste zoekresultaat ziet er dan als volgt uit:

ASML - Google Symbool

Ik heb het Google-symbool rood gearceerd. Dit is de code die je in Google Spreadsheet moet gebruiken. Je moet alleen wel even de spatie na de dubbele punt verwijderen.

Let op: sommige aandelen zijn op meerdere beurzen genoteerd. Het is dus verstandig om ook de naam van de beurs in je zoekopdracht mee te nemen, dus in mijn voorbeeld: asml aandeel aex.

Welke informatie kun je ophalen met de functie GOOGLEFINANCE?

De volgende waardes kun je als kenmerk in vullen in de GOOGLEFINANCE-formule:

  • name: Volledige naam van een bedrijf
  • currency: In welke valuta is het aandeel genoteerd
  • price: Meest recente koers van het aandeel (maximale vertraging van 20 minuten)
  • priceopen: Openingskoers
  • closeyest: Slotkoers van vorige dag
  • low: Laagste koers van de dag
  • high: Hoogste koers van de dag
  • low52: Laagste koers van de afgelopen 52 weken
  • high52: Hoogste koers van de afgelopen 52 weken
  • change: Koerswijziging ten opzichte van de slotkoers van de vorige handelsdag
  • changepct: Procentuele koerswijziging ten opzichte van de slotkoers van de vorige handelsdag
  • shares: Aantal uitstaande aandelen
  • volume: Handelsvolume van vandaag
  • volumeavg: Gemiddelde handelsvolume per dag
  • marketcap: Beurswaarde van het aandeel
  • beta: Waarde van beta
  • eps: Winst per aandeel
  • pe: Koers-winstverhouding
  • tradetime: Tijdstip van laatste transactie
  • datadelay: Vertraging van de realtime gegevens in minuten

Bij beleggingsfondsen heb je daarnaast nog extra gegevens zoals het laatst uitgekeerde dividend (incomedividend) en op welke datum dat gebeurde (incomedividenddate).  Je kunt alle mogelijke waardes terugvinden in de documentatie van Google.

Historische gegevens

Met de formule =GOOGLEFINANCE(<aandeel-symbool>;”all”;<begindatum>;<einddatum>;”DAILY”) kun je historische gegevens van verschillende statistieken van een aandeel ophalen. Je krijgt de openingskoers, de laagste en hoogste koers, de sluitingskoers en het handelsvolume. Je kunt “all” ook vervangen door één van de statistieken (bijvoorbeeld “open”) om alleen de historie van die specifieke statistiek te bekijken.

GOOGLEFINANCE historische gegevens