Blog  »  Overig

Aandelen automatisch bijhouden met deze simpele en gratis aandelentracker

Simpele aandelentracker

Als je aandelen hebt, kan het lastig zijn om een goed overzicht voor jezelf te creëren. Hoeveel geld heb je in totaal geïnvesteerd en met welke aandelen sta je inmiddels in de plus? Ik liep hier zelf ook tegenaan en heb daarom in Google Spreadsheets een aandelentracker gebouwd die automatisch wordt bijgewerkt en waar je dus amper werk aan hebt. In dit artikel leg ik uit hoe de aandelentracker werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

Dit artikel is puur bedoeld om jou meer inzicht te geven in je eigen aandelenportfolio en is dus geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert en de aandelen die je in het voorbeeld ziet zijn puur ter illustratie en komen niet overeen met de aandelen die ik zelf bezit.

Toen ik zelf een tijdje geleden ben begonnen met aandelen had ik goed inzicht in de koerswijziging van die dag, maar ik miste hoe goed (of slecht) mijn aandelen het deden ten opzichte van de prijs waar ik ze voor heb gekocht. Via de podcast Jong Beleggen van Pim Verlaan en mijn AVROTROS-collega Milou Brand kwam ik erachter dat je gemakkelijk realtime koersen kunt weergeven in Google Spreadsheets en daarmee inzichten kunt creëren in je eigen portfolio.

Pim heeft zijn eigen aandelenportfolio openbaar gedeeld in een Spreadsheet, maar deze is behoorlijk uitgebreid. Ere wie ere toekomt: de inspiratie van mijn tracker komt uit de Spreadsheet van Jong Beleggen, maar ik heb gekozen om er een simpelere versie van te maken die aansluit bij mijn eigen wensen.

Een aandelentracker in Google Spreadsheets

Microsoft Excel en Google Spreadsheets zijn ideale tools om je administratie of investeringen in bij te houden, maar als je wilt zien hoe je aandelen presteren is het irritant dat je eerst de meest recente koers moet invullen, voordat je inzicht krijgt. Gelukkig zit er in Google Spreadsheets een functie gebouwd waarbij je bijna real-time (er kan een vertraging van 20 minuten op zitten) koersen kunt tonen. Deze GOOGLEFINANCE-functie is dan ook het fundament van mijn aandelentracker. Mocht je zelf willen experimenteren met deze functie: ik heb een artikel geschreven over wat je met de GOOGLEFINANCE-functie kunt doen.

De aandelentracker bestaat uit drie onderdelen:

  • Transacties: Op het tabblad transacties moet je handmatig invullen hoeveel aandelen je per bedrijf hebt gekocht (of verkocht), voor welke prijs en welke extra kosten je moet betalen.
  • Dividend: Voor sommige aandelen ontvang je dividend. Dividend kun je op het gelijknamige tabblad invullen.
  • Overzicht: De informatie die je bij transacties en dividend invult, wordt automatisch verwerkt tot een handig overzicht. Op dit tabblad hoef je zelf niks meer in te vullen

» Bekijk de Aandelentracker in Google Spreadsheets

 

Tabblad Transacties

Tabblad transacties

Op het tabblad Transacties moet je invullen voor welke prijs je hoeveel aandelen van welk bedrijf hebt gekocht. Dit is een nauwkeurig klusje en neem daar dus goed de tijd voor. De kolommen C en H worden automatisch gevuld op basis van de andere velden die je invult.

Opzoeken van Google-symbool

In kolom B moet je het symbool van het aandeel invullen. Dit kun je het gemakkelijkste vinden door in Google te zoeken naar <aandeelnaam> + aandeel. Als je bijvoorbeeld het aandeel ASML hebt, moet je in Google ASML aandeel opzoeken. Je ziet bovenaan een grafiek met aan de rechterkant de afkorting van het aandeel, in mijn geval AMS:ASML (zie het rode vakje in onderstaande afbeelding). Deze afkorting moet je invullen in kolom B in de Spreadsheet (let op: je moet de spaties verwijderen uit de tekst). Als het symbool correct is ingevuld, zul je in kolom C de naam van het aandeel zien staan.

ASML - Google Symbool

Sommige aandelen zijn op meerdere beurzen genoteerd. ASML zit bijvoorbeeld in de AEX, maar kun je ook terugvinden in de NASDAQ. Let op dat je dus wel het goede aandeel kiest. In het geval van ASML is het dus handiger om te zoeken op ASML aandeel aex.

Naast het invullen van de datum en het symbool, moet je ook de kolommen D t/m G vullen. In D vul je in hoeveel aandelen je hebt gekocht (als je aandelen verkoopt moet je een min voor het getal zetten – bijvoorbeeld: -1). Daarna vul je in kolom E de prijs in euro’s per aandeel in (dit bedrag kun je bij de meeste brokers terugvinden in het transactie-overzicht). In kolom F (Commissie) vul je in hoeveel transactiekosten je hebt moeten betalen. Als je een aandeel koopt in dollars of een andere vreemde valuta kan het zijn dat je AutoFX-kosten moet betalen voor het omzetten van de valuta. Dit bedrag kun je indien nodig in kolom G invullen.

Tabblad Dividend

Als je dividend voor een aandeel ontvangt, kun je dit invullen op het tabblad Dividend. Het is overigens mogelijk om dividend ook te automatiseren in Google Spreadsheets, maar onder andere vanwege de belasting en de omrekenkosten van vreemde valuta heb ik ervoor gekozen om dat niet te doen. Ik heb liever een volledig kloppend overzicht, zelfs als dat ietsje meer werk kost.

Het invullen van het tabblad Dividend lijkt overigens op het invullen van het transacties-tabblad. Belangrijk verschil is dat je bij dividend alleen de totaalbedragen invult en bijvoorbeeld niet het ontvangen dividend per los aandeel.

Tabblad Overzicht

Na het invullen van de transacties (en eventueel de ontvangen dividend) kan het mooiste gedeelte beginnen! Op het tabblad Overzicht zie je een samenvatting van je aandelenportfolio. Zo zie je bovenaan met welk bedrag je portfolio is gestegen (of gedaald) en zie je ook direct hoeveel geld je hebt verdiend met dividend of het verkopen van aandelen.

Tabblad overzicht

In de eerste grafiek zie je hoeveel je hebt geïnvesteerd ten opzichte van de huidige waarde van je aandelenportfolio. De tweede grafiek biedt een overzicht van de winst of verlies die je per aandeel hebt gemaakt.

Grafiek winst/verlies per aandeel

De overzichtspagina bevat daarnaast een tabel waarin je de belangrijkste statistieken van je huidige portfolio ziet. Voor welk bedrag heb je een aandeel gekocht en wat is de huidige prijs? Je ziet daarnaast in één oogopslag hoe de aandelen vandaag presteren (kolom I tot en met K), maar nog belangrijker: hoe ze op langer termijn presteren (L tot en met O).

Onderaan de overzichtspagina zie je nog een tabel met de aandelen die je hebt verkocht. In dit overzicht zijn alleen bedrijven te zien waarvan je op dit moment geen aandelen meer hebt.

Aan de slag met aandelen

Je kunt de aandelentracker ook gebruiken door fictief aandelen ’te kopen’ en deze in te vullen in de Spreadsheet. Wil je echter na het lezen van dit artikel zelf aan de gang met aandelen? Ik heb zelf goede ervaringen met DeGiro. Dit is een Nederlandse broker met een overzichtelijke app en website. Je kunt hier een account aanmaken bij DeGiro. Daarbij krijg je de eerste twintig euro aan transactiekosten volledig vergoed en daarbij krijg ik ook een kleine vergoeding.

» Bekijk de Aandelentracker in Google Spreadsheets

 

Update 7 juni 2021: Ik heb de aandelentracker een update gegeven na goede feedback van Rob via het contactformulier. Het gaat om aanpassingen op het overzicht-tabblad:

  • De dividend-berekening is aangepast omdat eerst alleen aandelen werden meegenomen die op dit moment in het portfolio zitten
  • Grafiek toegevoegd met daarin hoe de aandelen in het portfolio zijn verdeeld
  • In de tabel is kolom R toegevoegd met daarin een winst/verlies berekening waarin dividend en de verkoop van aandelen ook is meegenomen
  • In het verkochte aandelen-overzicht zat een bug in de berekening als je meer dan 1x aandelen had verkocht, dit is gefixt.