Blog  »  Tech

Clubhouse krijgt terugluister-functie en clips

Clubhouse Clips

Aan het begin van dit jaar had iedereen het over Clubhouse: een sociaal medium dat volledig om live audio draait en waar iedereen kan meepraten. Voor kleinere creators zat er alleen een nadeel aan: als de sessie was afgerond, kon niemand het gesprek meer terugluisteren. Daar komt verandering in. Clubhouse heeft twee nieuwe functionaliteiten aangekondigd waarmee je (delen van) gesprekken kunt terugluisteren.

In het begin van Clubhouse was het een unique selling point dat je een gesprek niet kon terugluisteren. Het creëerde een fear of missing out (FOMO) als een bekend iemand als Elon Musk zich liet interviewen.

Als echter de nieuwigheid van een app verdwijnt, is het een nadeel dat je een gesprek niet kunt terugluisteren. “Heb je gisteren de Clubhouse-sessie met die en die ook geluisterd?” De kans is groot dat het antwoord nee is, en dat het gesprek daarna stopt. Je hebt namelijk niet de kans om een sessie terug te luisteren, zoals je bij een podcast dat wel zou kunnen.

Clubhouse lanceert replays en clips

Deze maand komt Clubhouse echter met twee nieuwe functies, waardoor je eindelijk(!) gesprekken (of een gedeelte ervan) kunt terugluisteren.

Allereerst kun je met replays een volledige sessie opnemen en opslaan op je profiel. Je kunt deze volledige opname ook downloaden, zodat je het eventueel op een andere dienst kunt verspreiden. Alleen de hosts of moderators kunnen een sessie opnemen en daarbij is het noodzakelijk dat een ruimte openbaar is.

Clubhouse-clips delen

Daarnaast geeft Clubhouse gebruikers ook de mogelijkheid om een clip van dertig seconden te maken. Hiervoor moet je in een ruimte op het schaartje klikken, waarna je de laatste dertig seconden aan audio kan downloaden of delen. Je kunt de clip ook nog inkorten met een simpele editor. Op Twitter heeft Clubhouse een video met een voorbeeld geplaatst.

Naast deze twee nieuw functies krijgen Android-gebruikers ook de mogelijkheid voor 3D audio, en krijgt de app een zoekfunctionaliteit waarmee je op tags kunt zoeken om ruimtes, mensen of clubs te vinden.

Live audio: losse dienst of feature

De hype rondom Clubhouse is in de afgelopen maanden een beetje gaan liggen, mede doordat de ene na de andere concurrent een alternatief bood voor live audio. Facebook, Spotify, Discord, Twitter en nog tal van andere bedrijven lanceerden een alternatief of zijn er één aan het ontwikkelingen.

De vraag is dan ook of Clubhouse een dienst is die op zichzelf kan staan of dat live audio vooral een feature is. Als je al een publiek hebt op bijvoorbeeld Twitter, dan is het fijn dat je mensen binnen dat platform kan bedienen en ze niet eerst hoeft te overtuigen om een andere app te gaan downloaden.

Ook interessant

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: