Dit is hoe ik AI inzet voor mijn blog en werk in 2024

Sommige producten voegen zoveel waarde toe dat je ze direct toevoegt aan je werkritme. Techjaar 2023 was het jaar van generatieve AI en het is dan ook niet verrassend dat kunstmatige intelligentie (AI) een rol is gaan spelen in mijn werkritme. Een overzicht van welke tools ik gebruik (en hoe ik ze gebruik) vind je in dit artikel.

Hoewel ik graag op de hoogte ben van innovatie en daarnaast nieuwe producten met plezier test, draait dit artikel om tools die ik op weekbasis gebruik en die zich dus bewezen hebben. Het is voor mijzelf een nulmeting om aan het einde van het jaar te kunnen kijken hoe mijn AI-gebruik door 2024 heen is veranderd en hopelijk kan ik jou hiermee ook inspireren. Naast de genoemde tools test ik ook regelmatig nieuwe producten. Dit jaar ben ik van plan om mijn ervaringen met deze tests ook te delen op mijn blog.

AI als sparringpartner voor mijn blog

Een lege witte pagina met daarop een knipperende cursor. Hoewel elk artikel op deze manier begint, is het erg frustrerend als je een uur later nog geen letter verder bent en je last hebt van het Blank Page Syndrome. Daarom ben ik zelf erg blij dat ik nu tools als ChatGPT heb, zodat ik een sparringpartner heb die mij een stap in de juiste richting kan sturen. Denk hierbij aan prompts als “maak een lijstje met 10 invalshoeken over onderwerp X” of “maak op basis van deze aantekeningen een opzet voor een blogpost”.

Voor mij is ChatGPT daarbij wel vooral een middel voor inspiratie en een onderzoekspartner. Het bespaart een hoop tijd als je complete documenten kan laten scannen door AI en een samenvatting of belangrijke passage terugkrijgt. Ik gebruik ChatGPT bewust niet om teksten te generen, omdat ik schrijven heel leuk vind, de gegenereerde teksten nog niet goed genoeg zijn en ik van mening ben dat je als schrijver volledig eindverantwoordelijk bent en daarom zelf je teksten moet schrijven. Vooral als je een blog hebt waar je eigen naam aan verbonden is.

Overigens gebruik ik ChatGPT op taalgebied wel voor het vinden van synoniemen of voor het herformuleren van een zin, zodat de boodschap helder overkomt. In het verleden gebruikte ik de website Synoniemen.net voor variatie in de woordkeuze, maar AI werkt hier beter voor. Naast ChatGPT heb ik in 2023 overigens ook Google Bard en Microsoft Bing gebruikt, maar ChatGPT staat als sparringpartner op dit moment voor mij wel op één.

Voorzichtig met synthetische afbeeldingen

In de afgelopen jaren heb ik verschillende AI-tools getest voor het maken van afbeeldingen, denk aan Midjourney, Dall-E en Stable Diffusion. De ontwikkelingen op het vlak van genegeerde afbeeldingen gaan razendsnel, maar toch ben ik nog heel voorzichtig met het gebruik van de afbeeldingen. Het is onduidelijk op welke afbeeldingen de gegeneerde afbeelding is gebaseerd en hoe het met auteursrecht zit. Daarnaast moet je bij dit soort afbeeldingen ook goed letten op je eigen geloofwaardigheid. Dus als je afbeeldingen gebruikt, geef het dan heel expliciet aan!

Op mijn blog Tjitze.nl kies ik er bewust voor om zo weinig mogelijk AI gegenereerde afbeeldingen te gebruiken. Op het moment dat ik dit artikel schrijf heb ik bij twee artikelen afbeeldingen gebruikt die door AI (Dall-E 3) zijn gegenereerd. Het gaat om de afbeeldingen bij het artikel Terugblik op techjaar 2023 en het artikel dat je nu leest. Bij beide artikelen vormt generatieve AI een rode draad in het verhaal, vandaar de keuze voor een AI gegenereerde afbeelding.

Bij het geven van (interne) presentaties ben ik overigens vrijer in het gebruik van AI gegeneerde afbeeldingen. Vooral bij het geven van een presentatie naar aanleiding van een bepaald thema is het erg fijn als de zoektocht naar afbeeldingen niet zo lang duurt. Ook maak ik daarbij regelmatig gebruikt van de AI-functionaliteit binnen Photoshop om een afbeelding groter te maken of de achtergrond aan te vullen.

Copilot voor code

In mijn werk als data-analist gebruik ik AI ook als een soort van copiloot om sneller code mee te schrijven. Voor mijn blog heb ik een database gebouwd waarin ik het bereik van populaire creators bijhoudt (zoals de 25 populairste Nederlandse YouTubers). Voor sommige specifieke vraagstukken daarbij is het fijn als je daarbij code kan laten schrijven door AI.

De code die AI genereert is overigens niet foutloos. Het blijft essentieel om programmeerkennis te hebben, maar programmeren wordt hiermee wel toegankelijker voor meer mensen. Ik zie op codegebied AI als een slimme en snelle stagiair die snel een mooie oplossing bouwt, maar waarvan het werk wel heel goed gemonitord moet worden. En soms betekent dit dat je als programmeur er alsnog meer werk aan hebt, dan als je het direct zelf had gedaan.

AI als zoekmachine

Een manier waarop ik AI de laatste tijd steeds meer inzet is als zoekmachine. In plaats van dat ik in Google zelf de zoekresultaten naloop, stel ik mijn vraag aan ChatGPT (Google test overigens AI-antwoorden in de zoekmachine). Hiermee krijg ik snel antwoord en met de juiste vraagstelling krijg je ook nog een kort antwoord (voeg bijvoorbeeld “antwoord in één zin” toe aan je vraag).

Als betalend ChatGPT-lid kun je overigens ook afbeeldingen naar de chat sturen. Dit heeft mij laatst in de bouwmarkt tijd bespaart bij het uitzoeken van een nieuwe ondervloer. Ik wilde weten hoe de geluidsisolatie van de ondervloer was, maar op de verpakking stonden iconen die niet helemaal duidelijk voor mij waren. Ik heb foto van de icoontjes gemaakt en naar ChatGPT gestuurd, en ik kreeg een antwoord in gewone mensentaal. Ideaal!

Overigens moet je wel oppassen dat tools als ChatGPT bedoeld zijn om tekst te voorspellen (een soort van hele luxe auto-aanvullen) en daarom niet altijd een feitelijk en correct antwoord geven (hallucineren). Bij belangrijke zaken is het cruciaal om niet blind te varen op AI en zelf ook nog een klein beetje tijd in de research te steken.

Heb jij AI-tools die je gebruikt, die je mij zeker kan aanbevelen? Stuur dan een berichtje via het contactformulier.

De afbeelding boven dit artikel is met AI gegenereerd (Dall E-3) ter illustratie van bloggen en werken met AI.

Deel dit artikel: