
Analyse: heeft het aanpassen van titels op YouTube nut?
De titel en thumbnail van een YouTube-video zijn cruciaal voor de prestaties van je video. Hoeveel nut heeft het achteraf aanpassen van titels? Ik analyseerde 200.000 video’s en de resultaten zullen je VERBAZEN. Dat had de titel kunnen zijn als ik clickbait-YouTuber zou zijn.. Afijn, alle gekheid op een stokje, laten we snel in de data duiken om te zien of titel-optimalisatie iets oplevert.
Overgrote deel van de titels blijft gelijk
Voor mijn analyse heb ik gekeken naar de uploads van ruim 1.500 Nederlandstalige YouTube-kanalen in de afgelopen anderhalf jaar, samen goed voor ruim 200.000 video’s. Opvallend is dat slechts bij 1,4 procent van die video’s (3.301 video’s) de titel is aangepast. De meeste aanpassingen zijn gedaan bij reguliere video’s; bij Shorts is dit percentage nog lager.
Daarbij is het belangrijk te vermelden dat ik één keer per dag (’s nachts) kijk of de video-titels zijn aangepast. Als iemand de titel een uur na publicatie heeft gecorrigeerd, komt dat niet naar boven in mijn onderzoek.
Wat zijn de meest voorkomende wijzigingen?
- 51 procent van de aanpassingen is bedoeld om de titel aantrekkelijker te maken
- Bij 33 procent van de aanpassingen is een typo gecorrigeerd, een spatie weggehaald of de nummering aangepast
- 8 procent van de aanpassingen is gunstig voor zoekmachine-optimalisatie (SEO)
- Bij 6 procent is een hashtag toegevoegd of juist verwijderd
- Bij nog eens 6 procent worden er bepaalde woorden na aanpassing IN HOOFDLETTERS geschreven, of juist in kleine letters
- Ook 6 procent: het aantal titels waarin één of meerdere emoji zijn aangepast.
Presteren video’s beter na het aanpassen van de titel?
Ik zou heel graag een ja- of nee-antwoord willen geven op de vraag of het aanpassen van titels altijd een positief effect heeft op de prestaties van een video, maar helaas ligt het genuanceerder.
Kijk je bijvoorbeeld naar het totaal aantal views per titel, of het aantal views per dag? Als je een titel na twee dagen aanpast, ligt het totaal aantal views van de nieuwe titels waarschijnlijk een stuk hoger. Over een langere periode zal het aantal dagelijkse views gestaag dalen. Daarnaast weet je niet of een video beter presteert door de aanpassing, of ondanks de aanpassing.
Op basis van mijn verzamelde gegevens scoort de oude titel doorgaans beter dan de aangepaste variant (slechts 1 op de 8 aangepaste titels scoort beter). Dit komt ook omdat gemiddeld gezien een video het meeste momentum heeft in de eerste 24-48 uur.
Waarom zou je dan überhaupt titels aanpassen? Los van het corrigeren van fouten in een titel, heeft het aanpassen van titels zeker nut voor de vindbaarheid van video’s. YouTube is nog steeds één van de grootste zoekmachines ter wereld. Ik zie bij de kanalen waarbij ik toegang heb tot alle statistieken, namelijk wel regelmatig dat het aantal weergaven uit de zoekfunctionaliteit toenemen na het aanpassen van een titel.
Overigens adviseert YouTube zelf ook om de aandacht van het publiek te trekken met of zoekbare titels of intrigerende titels.
Voorbeelden van aanpassingen
Het leuke van een analyse van het aanpassen van titels, is dat je inzicht krijgt in het denkproces van de maker. Hieronder volgen tien opvallende aanpassingen.
Omroep Brabant heeft in de afgelopen anderhalf jaar de titels minder schreeuwerig gemaakt door te stoppen met overmatig hoofdletter-gebruik. Een voorbeeld:
- Motorrijder GEWOND geraakt na AANRIJDING | Omroep Brabant
- Motorrijder gewond geraakt na aanrijding | 112-overzicht
OMGitsTiesto (nee niet de DJ) maakt wel een hele bijzondere wijziging. In eerste instantie suggereert de titel dat het nieuwe seizoen van Fortnite echt verschrikkelijk is, een dag later is zijn mening 180 graden omgedraaid. En besef wel dat de video hetzelfde is gebleven..
- Fortnite heeft SEASON 2 KAPOT gemaakt…
- Fortnite SEASON 2 is GEWELDIG!
Bij Omroep West valt er in eerste instantie een grote boom. Dat kan spannender moeten ze gedacht hebben, laat we het aanpassen naar een enorme boom!
- Grote boom valt midden in woonwijk
- Enorme boom valt midden in woonwijk
Ook bij Omroep Gelderland houden ze wel van wat overdrijven. In eerste instantie krijg je mogelijk last van hooikoorts, maar met de nieuwe titel krijg je er zeker last van:
- OOK JIJ krijgt mogelijk LAST van HOOIKOORTS, ZÓ kom je er VANAF
- OOK JIJ krijgt LAST van HOOIKOORTS, ZÓ kom je er VANAF
Ik blijf even bij Omroep Gelderland. Een documentaire over mistanden in de jeugdzorg heeft in eerste instantie een neutrale titel (onopvallend zelfs), met de nieuwe titel proberen ze meteen de aandacht te pakken:
- Daders jeugdzorg maken makkelijk nieuwe slachtoffers | In het Vizier van de Jager
- De SCHOKKENDE waarheid achter de GEZINSHUISZORG | In het Vizier van de Jager
NOS op 3 lijkt bij het aanpassen van titels vooral te kijken naar zoekmachine-optimalisatie:
- Een Nederlandse spion in Iran, hoe dan?
- Wat is de AIVD?
NPO 3 kiest in eerste instantie voor een neutrale titel, maar besluit later om een meer controversiële titel te gebruiken om discussie en interactiete stimuleren:
- Waarom heb je tegenwoordig 2 inkomens nodig om een huis te kopen? | POINTER CHECKT #26 | NPO 3
- Verplicht het FEMINISME om vrouwen te werken? | POINTER CHECKT #26 | NPO 3
Een titel van een sportsamenvatting verandert meestal niet snel, zou je denken. Toch kiest Viaplay Sport Nederland ervoor om de voetbalwedstrijd Leverkusen – Stuttgart spannender te maken door gebruik van sensatiegerichte taal en emoji:
- WORDEN ZE DAN EINDELIJK VERSLAGEN?🕒🚫| Leverkusen – Stuttgart | Bundesliga 23/24 | Samenvatting
- BIZAR! ZE FLIKKEN HET GEWOON WEER!🕒😱| Leverkusen – Stuttgart | Bundesliga 23/24 | Samenvatting
Bij Maarten van Rossem – De Podcast worden titels ook regelmatig aangepast, vooral om de video aantrekkelijker te maken. Meestal zijn de aanpassingen klein, maar bij onderstaande titelwijziging vind ik de wijziging van perspectief interessant. Bij de eerste titel is de GroenLinkser de boosdoener, in de tweede meer het slachtoffer:
- GroenLinkser flipt door over Israël, pakt microfoon af
- GroenLinkser ruw afgekapt na Israël-kritiek
Ten slotte een opvallende wijziging bij PREPPY PICCS. In eerste instantie gaat hij gratis overleven in België, maar dat is niet spannend genoeg. Laten we het veranderen naar het meest onvriendelijke land ter wereld:
- Gratis Overleven in België 🇧🇪
- Zonder Geld Overleven in Meest Onvriendelijke Land Ter Wereld
Ook nog opvallend: Dang Do voegde in een video-titel na ruim een week alsnog 18+ toe aan de titel. Jordy Storm bewandelt juist het tegenovergestelde pad, bij een gokvideo verdween na een dag 18+ uit de titel (nog wel zichtbaar in de video en omschrijving).
Deze kanalen hebben de meeste titel-aanpassingen
Omroep Brabant is het kanaal met de meeste aangepast titels in de afgelopen anderhalf jaar. De Brabantse regionale omroep paste bij 221 video’s de titel aan. Bij veertig procent van de aanpassingen was het om de titel aantrekkelijker te maken. Het grootste deel van de aanpassingen is echter dat er minder hoofdletters in titels worden gebruikt. Eerst was dit de standaard: EERSTE STEMMERS in Den Bosch. Blijkbaar vindt de redactie dit toch te schreeuwerig, waardoor titels nu een normale opmaak hebben: Eerste stemmers in Den Bosch.
Beeld & Geluid volgt op gepaste afstand met 78 video’s (vooral emoji-aanpassingen: 📼 naar 📽️), terwijl sportkanaal ESPN NL met 72 video’s op plek drie staat. Bij laatst genoemde gaat het vooral om kleine aanpassingen, zoals het aanpassen van typefouten of aanpassen van interpunctie.
- Omroep Brabant: 221 video’s
- Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: 78 video’s
- ESPN NL: 72 video’s
- mibouma: 70 video’s
- Omroep West: 61 video’s
- NOS op 3: 61 video’s
- L1 Nieuws: 60 video’s
- NPO Radio 1: 56 video’s
- Maarten van Rossem – De Podcast: 49 video’s
- RTV Oost: 46 video’s
Kanalen met relatief de meeste aanpassingen
De vorige top 10 draaide puur om totaal aantal aanpassingen, alleen dan krijg je ook als snel kanalen met heel veel video’s. In onderstaand overzicht het aantal titel-aanpassingen ten opzichte van het totaal aantal geüploade video’s in de afgelopen anderhalf jaar (met minimaal 10 uploads).
Mike Bouma, op socials beter bekend als mibouma, past relatief de meeste titels aan. Op YouTube heeft hij 59 duizend abonnees, maar op TikTok ruim 230 duizend. Zijn hoge score aanpassingen heeft overigens puur ermee te maken dat hij de nummering van zijn video’s heeft aangepast. SEAT Nederland en De Correspondent maken de top drie compleet.
- mibouma: 57,9% van de video’s
- SEAT Nederland: 53,8% van de video’s
- De Correspondent: 47,4% van de video’s
- Efteling: 30,2% van de video’s
- Mash-Ups: 27,8% van de video’s
- NOS op 3: 24,5% van de video’s
- Inside TDT: 23,5% van de video’s
- Just Entertainment NL: 23,1% van de video’s
- Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid: 22% van de video’s
- Menace: 21,1% van de video’s
Wanneer passen kanalen hun titels aan?
De helft van alle aanpassingen vindt in de eerste drie dagen na upload plaats. Overigens is het wel opvallend dat maar liefst 22 procent van de aanpassingen na vier weken is doorgevoerd. Dit komt deels ook omdat sommige kanalen hun video’s in bulk aanpassen. Zo paste het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid bij veel video’s de emoji aan van 📼 naar 📽️.
Overigens heb ik ook gekeken naar wanneer mensen video’s bekijken. Voor Nederlandstalige video’s in 2023 (met en zonder titel-aanpassingen) vindt in mijn steekproef een kwart van alle weergaven pas na 28 dagen plaats. Oftewel het kan zeker nuttig zijn om je oude titels nog eens te optimaliseren.
Hoe vaak worden titels aangepast?
In 90 procent van de video’s met een aangepaste titel, is de titel één keer veranderd. Acht procent van de titels is op twee verschillende dagen aangepast.
Over dit onderzoek
Voor mijn blog maak ik inmiddels ruim vijf jaar overzichten van de populairste creators, zoals de 25 grootste Nederlandse YouTube-kanalen. Hiervoor houd ik een database bij met de statistieken van duizenden creators. Dit levert ook een mooie bijvangst op. Zo schreef ik in januari dat bijna de helft van de YouTube Trending-video’s is een YouTube Short is (dit jaar ligt dat aantal nog hoger). Ook analyseerde ik de ideale lengte van YouTube Shorts. De verzamelde data heb ik ook geanalyseerd om een goed beeld te krijgen van titel-wijzigingen op YouTube.
Meer over YouTube
Mogelijk vind je deze artikelen over YouTube ook interessant:
- Analyse: de ideale lengte van een YouTube Short
- Celine Dept: van 0 naar 24 miljoen abonnees in slechts 10 maanden
- Analyse: Bijna helft van YouTube Trending video’s is een YouTube Short
- Dit zijn de 25 grootste YouTube-kanalen uit Nederland in 2024
- MrBeast behaalt als eerste 300 miljoen YouTube-abonnees