Blog  »  Datagedreven content

Amazon werkt aan mogelijke Clubhouse-concurrent: Project Mic

Amazon Logo

Amazon werkt aan een nieuwe app genaamd Project Mic, waarmee gebruikers live radioshows kunnen maken en uitzenden. Waar doet ons dat aandenken? Juist: Clubhouse. Na tal van bedrijven zoals Facebook, Twitter, Spotify en zelfs Discord,, is Amazon mogelijk de volgende die een Clubhouse-kloon bouwt.

The Verge meldt namelijk op basis van een interne presentatie dat Amazon de radio opnieuw wil uitvinden en wil democratiseren.

Grote afzetmarkt voor Project Mic

Live audio is geen nieuw concept, maar het grote voordeel van een bedrijf als Amazon is hoe ze het product in de markt kunnen zetten. Zo zou je Project Mic-radioshows kunnen luisteren via een losse app, maar ook via Amazon Music, Audible, Twitch of op apparaten met een Alexa-spraakassistent.

Project Mic is volgens The Verge in eerste instantie vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt en daarom is de app ook goed geoptimaliseerd voor in de auto. Waar wij Nederlanders een autorit van twee uren als wereldreis beschouwen, daar ziet een Amerikaan het als de gewoonste zaak ter wereld.

Focus op muziek

Anders dan bij de huidige live audio-functionaliteiten bij concurrenten, wil Amazon zich gaan focussen op muziek. Maar daarnaast is er ook veel aandacht voor popcultuur, comedy en sport. Dit baseert The Verge op basis van een mock-up-afbeelding.

Wie een Project Mic-liveshow aanmaakt, kan muziek afspelen uit de catalogus van Amazon. Vanwege copyright-claims is het gebruik van muziek altijd een lastig onderwerp. Dus deze keuze lijkt een slimme stap van het Amerikaanse bedrijf te zijn. En wie weet biedt het ook weer kansen voor onbekende muzikanten om ontdekt te worden.

Onduidelijkheid

Amazon wilde niet reageren op verzoeken van The Verge. Hierdoor is nog onduidelijk wanneer we deze dienst eventueel kunnen verwachten. Ook is het de vraag of de dienst buiten de Verenigde Staten beschikbaar komt.

In de afgelopen jaren hebben techgiganten als Amazon, Google en Apple al fors op audio ingezet met respectievelijk de Alexa, Google Assistant en Siri. De stap voor Amazon om met Project Mic ook live audio aan te bieden, lijkt dan ook een hele logische vervolgstap.