Tech

Hoe kun je in WhatsApp berichten automatisch verwijderen?

Verdwijnende berichten in WhatsApp

WhatsApp heeft een nieuwe functionaliteit waarmee berichten in een gesprek automatisch na zeven dagen kunnen worden verwijderd. De functie heet officieel berichten met vervaldatum. Hoe kun je zelf aan de slag met het automatisch verwijderen van WhatsApp-berichten? En kun je voorkomen dat berichten zomaar verdwijnen?

Hoe werkt het automatisch verwijderen van berichten?

WhatsApp verwijdert oude berichten niet automatisch (zelfs niet berichten van jaren oud). Dit zorgt ervoor dat het back-uppen van je chatgeschiedenis steeds langer duurt. Kijk je bovendien ooit nog naar gesprekken van maanden of zelfs jaren geleden? Daarom is de nieuwe functie een mooie oplossing. Ook voor mensen met wat minder opslagruimte op hun telefoon.

Je kunt per chat aangeven of je de berichten automatisch na zeven dagen wilt laten verdwijnen. Je stelt dit overigens wel in voor iedereen in dat gesprek, dus weg is echt weg.

Zo verwijder je automatisch berichten na zeven dagen

Je kunt het automatisch verwijderen van berichten gemakkelijk inschakelen. Hiervoor is het wel nodig dat je de nieuwste versie van WhatsApp op je telefoon hebt staan. De functie wordt geleidelijk uitgerold, dus het kan zijn dat je nog even geduld moet hebben.

  1. Open WhatsApp op je telefoon of via WhatsApp Web
  2. Open het gesprek waar je berichten automatisch wil verwijderen (dit moet je per gesprek doen)
  3. Tik bovenin op de naam van de persoon of groepsnaam (je kunt ook op de puntjes drukken en dan op ‘Contact weergeven’)
  4. Scroll naar ‘Berichten met vervaldatum’ en druk hierop (de eerste keer krijg je hierbij een popup met uitleg; tik op Doorgaan)
  5. Druk daarna op ‘Aan’ om berichten automatisch te laten verwijderen

In het chatgesprek zie je nu een melding dat nieuwe berichten automatisch worden verwijderd (de berichten boven deze popup blijven bestaan). Deze melding is voor alle deelnemers in het gesprek zichtbaar, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Als je in meer chatgesprekken berichten na zeven dagen wilt laten verdwijnen, moet je per gesprek bovenstaand stappenplan uitvoeren.

Zo voorkom je dat berichten worden verwijderd

Misschien heb je per ongeluk ‘Berichten met vervaldatum’ ingeschakeld of heeft je gesprekspartner dit gedaan. Je kunt de functie gelukkig ook weer gemakkelijk uitzetten. Dit kan op twee manieren:

Druk op de popup

Na het inschakelen van ‘Berichten met vervaldatum’ verschijnt dit bericht in een chatgesprek: “U hebt berichten met vervaldatum ingeschakeld. Nieuwe berichten verdwijnen na 7 dagen uit deze chat. Tik om dit te wijzigen.” Door op dit bericht te drukken kun je de functie weer uitschakelen

Stappenplan

  1. Open WhatsApp op je telefoon of via WhatsApp Web
  2. Open het gesprek waar je berichten automatisch verwijderen wil uitschakelen
  3. Tik bovenin op de naam van de persoon of groepsnaam (je kunt ook op de puntjes drukken en dan op ‘Contact weergeven’)
  4. Scroll naar ‘Berichten met vervaldatum’ en druk hierop
  5. Druk daarna op ‘Uit’ om berichten niet meer automatisch te laten verwijderen

Als je de functie uitschakelt, worden berichten daarna niet meer automatisch verwijderd. Berichten die daarvoor zijn geplaatst, verdwijnen wel.

Hoe veilig is deze functie?

Het automatisch verwijderen van WhatsApp-berichten betekent niet dat je onbezorgd alles kunt versturen wat je maar wil. Je gesprekspartner kan alsnog een screenshot maken van een bericht of een bericht doorsturen. Als je foto’s of video’s stuurt worden die bovendien meestal opgeslagen buiten WhatsApp (en die verdwijnen niet automatisch door de nieuwe functie).

Met verdwijnende berichten is de kans dat je tot in de oneindigheid aan een bericht wordt herinnerd een stuk kleiner, maar -zoals met het meeste op internet- verwijderd is bijna nooit echt verwijderd. Let gewoon goed op wat je verstuurt, want een kopie is snel gemaakt.

Berichten direct verwijderen

Voor alsnog is niet bekend of WhatsApp deze functie gaat uitbreiden met berichten die na 24 uur verdwijnen of die direct na het lezen worden verwijderd. Wel heb je de mogelijkheid om berichten handmatig direct te verwijderen. Druk lang op een bericht en tik daarna op het prullenbak-icoontje. Wees je er wel bewust van dat er een trucje is waarmee je ook deze verwijderde berichten alsnog kunt lezen.