
Wat is Google Stadia?
Bij een spelcomputer denk je aan Sony, Microsoft of Nintendo, waarbij de spelcomputers respectievelijk luisteren naar de namen PlayStation 4, Xbox One of Switch. Eind 2019 gaat daar verandering in komen: Google brengt zijn eigen spelcomputer (Stadia) uit.
Wat is Google Stadia?
Google Stadia is een gamestreamingplatform waarbij je geen fysieke spelcomputer nodig hebt. In plaats van dat je een schijfje in een computer stopt, stream je je favoriete games gewoon vanuit Google’s datacentra. Het voordeel hiervan is dat je overal kunt gamen op een scherm naar keuze: je televisie, laptop, tablet of smartphone. Het enige wat je wel nodig hebt is een snelle internetverbinding.

Wat zijn de voor- en nadelen van Google’s spelcomputer?
Het grote voordeel van Google Stadia ten opzichte van een klassieke spelcomputer is de flexibiliteit. Je hoeft geen fysiek apparaat mee te sjouwen, je hoeft alleen in te loggen en je kunt gamen. Doordat je bovendien op vrijwel elk type scherm kan gamen, maakt het ook niet uit als een huisgenoot toevallig aan het televiekijken is. Je pakt gewoon je laptop erbij met een Chrome-browser of zelfs je smartphone.
Een ander voordeel is dat je geen games of updates hoeft te downloaden. Met bijvoorbeeld een PlayStation 4 moet je soms een flinke update installeren voordat je verder kunt met een spel. Bij Stadia zijn alle games up to date en dus kun je direct spelen als je op ‘Play’ klikt.
Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je spelcomputer veroudert. Google kan Stadia constant blijven upgraden, waar jij als gamer voordeel aan hebt.
Google’s gamedienst heeft echter ook zijn beperkingen. Als je geen internet hebt, kun je niet gamen. En daarnaast is het maar de vraag of het internet in de trein snel genoeg is om te kunnen gamen. Met een fysieke spelcomputer kun je altijd gamen, mits je maar stroomt hebt.
Waar Sony, Microsoft en Nintendo zich inmiddels hebben bewezen op het gebied van games, daar komt Google net om de hoek kijken. Bij de drie game-giganten weet je daarom welke games je kunt verwachten en weet je hoe goed de dienst is. Bij Google is het de vraag of alle grote titels gaan verschijnen en bovendien weet je pas na de release hoe goed de dienst werkelijk is.
En misschien een beetje flauw om nu al over te beginnen, maar Google heeft een reputatie om diensten met veel bombarie te presenteren om ze daarnaast een stille dood te laten sterven (zie ook de Google Graveyard). Hopelijk is Stadia geen proefballon of promotiemateriaal voor de Google Cloud.
Welke games verschijnen voor Stadia?
Een heleboel gameontwikkelaars hebben sinds de aankondiging van Stadia in maart aangegeven dat ze games gaan ontwikkelen voor Stadia. Denk aan aan Bethesda, Bungie, Electronic Arts, Rockstar Games en Ubisoft. Bij de release van Google Stadia zullen er 31 games van 21 verschillende ontwikkelaars beschikbaar zijn.
Een greep uit de games die dit jaar of volgend jaar voor Google’s gamedienst verschijnen:
- Assassin’s Creed Odyssey
- Borderlands 3
- Cyberpunk 2077
- Darksiders Genesis
- Destiny 2
- Doom Eternal
- Final Fantasy XV
- Football Manager 2020
- GRID
- Marvel’s Avengers
- Metro Exodus
- Mortal Kombat 11
- NBA 2K20
- Orcs Must Die 3
- Red Dead Redemption 2
- The Crew 2
- The Elder Scrolls Online
- Tom Clancy’s The Division 2
- Tomb Raider Definitive Edition
- Rise of the Tomb Raider
- Shadow of the Tomb Raider
- Watch Dogs Legion
- Wolfenstein: Youngblood
Hoe snel moet je internet zijn?
Om games te spelen op een resolutie van 1080p met 60 frames per seconde heb je ongeveer een internetverbinding nodig van 25 mbps. Voor 4K heb je minimaal 30 mbps nodig. Ter vergelijking: de gemiddelde downloadsnelheid op het 4G-netwerk van de vier providers KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone is minimaal 40 megabit per seconde.
Hoe ziet de interface van Stadia eruit?
Over de interface van Stadia is nog niet heel veel bekend, maar in een video van Google zitten een paar shots van de interface van het gamestreamingplatform.
De interface ziet er vooralsnog heel minimalistisch uit. Op het beginscherm zie je de games die je in je bezit hebt. Je kunt naar links en rechts scrollen waarbij je de andere games ziet. De nadruk ligt echt op de games, en dat is heel fijn!
De mobiele interface is ook minimalistisch opgezet, maar lijkt wat meer opties te bieden dan de tv-variant. Zo is op de smartphone een knop naar de store te zien. En ook is er een vriendenlijst te zien.
Wanneer verschijnt Google Stadia en wat gaat het kosten?
Google Stadia verschijnt op 19 november in veertien verschillende landen, waaronder Nederland. Om dit jaar aan de slag te kunnen moet je een Stadia Pro-abonnement afsluiten van 10 euro per maand. In 2020 komt er ook een gratis variant uit van de gamedienst.
Google verkoopt pre-orders met de startkit Premiere Edition (opvolger van de Founder’s Edition). Voor een prijs van 130 dollar krijg je drie maanden Stadia Pro, het spel Destiny 2, een Stadia-controller (losprijs 69 euro) en een Chromecast Ultra (losprijs 79 euro).
Onbeperkt games streamen?
Google Stadia lijkt de gamevariant van Netflix en Spotify, maar dit is helaas niet waar. De abonnementsdienst vervangt het kopen van een fysieke spelcomputer, maar je moet nog steeds betalen voor games. De verwachting is dat de games even duur zijn als voor andere gameplatformen. Bij Stadia Pro krijg je overigens zo nu en dan een gratis game.
Ik heb zelf trouwens de Founder’s Edition van Google Stadia besteld. Als je wil weten of Stadia de moeite waard is, dan moet je eind november even terugkomen op Tjitze.nl.