Google kondigt gamestreamingplatform Stadia aan
Het hing al een beetje in de lucht, maar Google heeft dinsdagavond op de Game Developer Conference in San Francisco haar gamestreamingplatform Stadia aangekondigd. Het gameplatform moet nog dit jaar beschikbaar komen in de Noord-Amerika en Europa.
Het idee achter Google’s Stadia is simpel: je kunt overal waar je bent, op een type device naar keuze games spelen. Je hebt geen fysieke spelcomputer nodig, maar alleen een snelle internetverbinding. De games worden gestreamd vanuit Google’s datacentra, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale door AMD ontworpen grafische processors. Je kunt op je televisie, desktop, laptop, tablet of smartphone gamen. Om te kunnen gamen op een televisie heb je wel een Chromecast Ultra nodig. Bij de lancering moet het mogelijk worden om games te streamen in 4K-resolutie met hdr en 60 frames per seconde.
Van de belofte om overal te kunnen gamen gaat mijn gamershart harder kloppen. Niet meer slepen met een (spel)computer, maar gewoon overal gamen waar je wil en ook op elk schermformaat. Uiteraard is het ook vooral afwachten hoe de dienst in het echt opereert, tot nu toe moeten we het doen met beloftes. Hoe snel moet je internetverbinding bijvoorbeeld zijn? Lekker in de trein gamen op een 4G-verbinding zou geniaal zijn, maar ik vrees dat dat lastig wordt.
In een interview met Kotaku heeft Stadia-baas Phil Harrison aangegeven dat je een internetverbinding van ongeveer 25 mbps nodig hebt voor het spelen van games op een resolutie van 1080p met 60 frames per seconde. Bij een resolutie van 4K is minimaal een 30 mbps verbinding nodig. Op vaste verbindingen lijkt dit in Nederland prima haalbaar en zelfs 4G lijkt snel genoeg, maar de praktijk moet dit uiteraard gaan uitwijzen.
Doorklikken vanuit een YouTube-video
Google Stadia gaat ook stevig samenwerken met YouTube, wat de strijd met Twitch interessant gaat maken. Tijdens de presentatie liet Google de mogelijkheid zien om vanuit een YouTube-video te klikken op de knop ‘Play Now’ en binnen vijf seconden speel je mee in de game. Dit kan er nog wel eens voor zorgen dat de grenzen tussen gamen en streamen vervagen. Als streamer kun je je publiek vragen mee te spelen en binnen no-time kom je ze tegen in de virtuele spelwereld.
De Stadia-controller
Google lanceert ook een speciale Stadia-controller. Deze controller is via wifi verbonden en moet voor minder latency (vertraging in reactietijd) zorgen. Overigens kun je ook gebruikmaken van usb-controllers die je al hebt.
De Stadia-controller lijkt op een soort van kruising tussen de Xbox One- en PlayStation 4-controller. Naast de gebruikelijke toesten heeft de Stadia-controller een knop om direct video’s te delen via YouTube. Ook heeft de controller een Google Assistent-knop. In een demonstratie liet Google zien dat je deze knop bijvoorbeeld kan gebruiken om een walkthrough op te starten.
Games
Het succes van Google Stadia staat of valt met de beschikbaarheid van voldoende interessante games. Juist op dit punt is nog veel onduidelijkheid. Vorig jaar heeft Google wel een test uitgevoerd waarbij de Ubisoft-game Assassin’s Creed Odyssey in de browser kon worden gespeeld met Project Stream. De verwachting is dat er meer games van Ubisoft beschikbaar zullen zijn bij de lancering.
Tijdens de presentatie was er vooral een belangrijke rol weggelegd voor id Software, de ontwikkelaar van legendarische games als Doom en Wolfenstein 3D. Bij de lancering van Stadia kun je Doom Eternal spelen. Google liet eerder ook weten samen te werken met uitgever Crystal Dynamics (bekend van Tomb Raider).
Op dit moment is bekend dat Assassin’s Creed: Odyssey, DOOM: Eternal, Tomb Raider en NBA2K speelbaar zullen zijn op de Stadia.
Prijs: abonnementsvorm of losse games kopen?
Verschillende media (waaronder het NRC) noemen Google Stadia een Netflix voor games, maar het is nog helemaal niet bekend of je games koopt of dat je inderdaad een abonnementsvorm hebt zoals bij Netflix. Zelf zou ik het niet erg vinden om één of twee tientjes per maand uit te geven om voor dat bedrag onbeperkt games te streamen.
Een abonnementsvorm zorgt er wel voor dat het kan voorkomen dat je een leuke game aan het spelen bent, die dan plots verdwijnt en je nooit meer kunt spelen.
Concurrenten
Hoewel gamestreaming wordt gezien als de next big thing in gaming, is het streamen van games niet nieuw. Naast meerdere wat onbekendere partijen zijn ook Sony met PlayStation Now en Nvidia met GeForce Now actief op het gebied van gamestreaming. Microsoft is ook druk bezig met zijn eigen streamingplatform: xCloud.
Release
De prijs en exacte releasedatum van Google Stadia zijn nog onbekend, maar het platform moet nog dit jaar beschikbaar komen. De dienst zal in het begin alleen beschikbaar zijn in Europa, de Verenigde Staten en Canada.
Eerste indruk
Ik kan niet wachten om Google Stadia in het echt uit te proberen. Vooral het feit dat je bij een YouTube-video op Play Now kan drukken en binnen vijf seconden in een spel zit is waanzinnig. Ook lijkt het mij heel prettig dat je op elk type device kan gaan spelen.
Wel ben ik heel benieuwd hoe snel je internetverbinding moet zijn om fatsoenlijk een game te kunnen spelen. Kun je op 4G gaan gamen en hoe snel moet je wifi zijn? Het grootste pijnpunt gaat het aanbod van games worden. Als je direct op de release aan de slag kan met grote games als een FIFA of een nieuwe shooter, dan heeft Google Stadia zeker kans van slagen. Ik hoop dat dat Stadia zijn beloftes waar kan maken, maar ik ben nog een beetje sceptisch. Eerst zien, dan geloven.
Update 22 maart 2019: Alinea toegevoegd over de vereiste minimale snelheid van je internetverbinding en een alinea toegevoegd over welke games speelbaar zullen zijn.