Tech

Alle Twitter-veranderingen op een rijtje na overname Elon Musk

Twitter-logo

Elon Musk is nog maar net CEO van Twitter, of de ene na de andere verandering vindt plaats bij het platform. De eigenaar van onder meer Tesla en SpaceX betaalde 44 miljard euro voor het sociale netwerk. In dit artikel zet ik de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Na de overname liet Musk op Twitter weten dat ‘de vogel is bevrijd’. De techmiljardair wil het bedrijf van de beurs halen en de vrijheid van meningsuiting beschermen. De eerste verandering die Musk door heeft gevoerd is het ontslaan van negen directeuren, waaronder CEO Parag Agrawal en CFO Ned Segal. Ook is Musk mogelijk van plan om een kwart van het personeel te ontslaan.

Blauw vinkje op Twitter kost 8 dollar per maand

Op dit moment is het blauwe verificatievinkje op Twitter enkel weggelegd voor een beperkt aantal gebruikers, bijvoorbeeld voor journalisten, politici of bedrijven. Hierbij moet je momenteel een kopie van je identiteitsbewijs voor uploaden. Dit systeem moet op de schop zegt Musk. Wie een premium Blue-abonnement neemt, krijgt daar volgens Musk binnenkort automatisch een blauw vinkje bij. Momenteel kost een Blue-abonnement 5 dollar per maand in de Verenigde Staten, Musk wil dit verhogen naar 8 dollar per maand.

In potentie is dit uiteraard wel een goudmijn voor oplichters die voor slechts 8 dollar zich kunnen uitgeven voor iemand anders, en dan straalt een blauw vinkje wel betrouwbaarheid uit. Afijn we zullen zien hoe dit gaat uitpakken.

Meer voordelen voor Twitter Blue-abonnees

Over het Blue-abonnement gesproken, abonnees krijgen door de veranderingen meer prioriteit bij het beantwoorden en in de zoekfunctionaliteit. Volgens Musk moet dit ervoor zorgen dat er minder spam op het platform staat. De extra inkomsten moeten bovendien ervoor zorgen dat het aantal advertenties gehalveerd gaat worden. Op dit moment is het Twitter Blue-abonnement alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

In eerste instantie was Elon Musk van plan om de prijs van Blue (en dus ook van het blauwe vinkje) te verhogen naar 20 dollar per maand. Hier kwam echter veel kritiek op, waardoor de uiteindelijke prijs een stuk lager gaat worden.

Mogelijk krijgt iedereen een edit-knop

Volgens oud The Verge-redacteur Casey Newton wil Musk de editknop beschikbaar stellen voor alle gebruikers. Momenteel is deze functionaliteit alleen nog maar beschikbaar voor Blue-abonnees.

Home-pagina aangepast in eerste 24 uur

Het inkt van de handtekeningen was nog niet eens droog, of Elon Musk besloot op de startpagina van Twitter aan te pakken. Waar je in het verleden een kale inlogpagina kreeg te zien, krijg je nu de Explore-page te zien, met daarop trending tweets en belangrijke nieuwsberichten.

Moderatie gaat op de schop

Twitter gaat een nieuwe moderatieraad aanstellen, die gaat bepalen wat de nieuwe regels zijn wat betreft het delen van je mening of content op het platform. Wat dit precies inhoudt is nog onbekend.

Come-back Vine, als TikTok-uitdager?

En ten slotte is er dan nog de comeback van een oude bekende: Vine. Bijna tien jaar geleden lanceerde Twitter het video-platform Vine, waarin je video’s van maximaal zes seconden kon uploaden. Vanwege tegenvallende resultaten stopte de dienst vier jaar later alweer. In de tussentijd is short form video echter enorm populair geworden. TikTok heeft bijvoorbeeld meer dan een miljard gebruikers.

Op Twitter vroeg Musk of gebruikers graag willen dat Vine terugkomt. Zo’n zeventig procent van de vijf miljoen stemmers wil het videoplatform graag terug. YouTuber MrBeast noemt een mogelijke comeback van Vine hilarisch.