Review: Sony WH-1000XM3 – De beste noise cancelling koptelefoon?

Sony heeft de concurrentie op een achterstand gezet met de WH-1000X-serie als het gaat om actieve noise canceling koptelefoons. Wordt de voorsprong vergroot met de WH-1000XM3?

Bose was jarenlang marktleider op het gebied van koptelefoons met noise cancelling, totdat Sony in 2016 met de WH-1000X-serie kwam. In september is de WH-1000XM3 uitgekomen. Met een adviesprijs van maar liefst 380 euro is de koptelefoon aan de dure kant. Is het apparaat de prijs waard?

YouTube Video

 

De Sony WH-1000XM3 heeft een 3,5 millimeter audio-ingang en opladen gaat via de usb-c-poort. Dat laatste vind ik zelf erg handig, omdat ik nu mijn telefoon, laptop en koptelefoon met hetzelfde kabeltje kan opladen. Als je de koptelefoon op zet, merk je dat hij erg fijn zit, mede door het lage gewicht en de zachte kussentjes. Ik heb de koptelefoon in de twee maanden dat ik hem heb intensief getest, maar zelfs als je de Sony-koptelefoon een hele dag draagt, blijft hij comfortabel zitten.

Touchpad

Aan de linkerkant zit de aan- en uitknop, en een knop om van noisecanceling stand te wisselen. De rechterkant is het touchpad. Door omhoog of omlaag te swipen verander je het volume, naar links swipen ga je naar het vorige nummer en rechts naar het volgende nummer. Door twee keer te tappen kun je pauzeren of afspelen.

Koptelefoon pairen

Door de aan- en uitknop zeven seconden ingedrukt te houden kun je een nieuw product pairen. Het lampje op de koptelefoon begint daarbij te knipperen. Dit pairen gaat gelukkig erg rap. Helaas kun je niet vanaf twee apparaten tegelijkertijd luisteren. Ik luister soms muziek op mijn telefoon en kijk daarna een filmpje op mijn laptop. Daarbij moet ik eerst de verbinding met de telefoon verbreken.

Noise cancelling

Sony heeft een speciale QN1-processor in de WH-1000XM3 gestopt voor noise cancelling en het resulteert is ongeƫvenaard! Dit komt door de twee microfoontjes bovenop de koptelefoon. Ik woon op steenworp afstand van het treinspoor en zelfs als ik geen muziek luister, hoor ik met de koptelefoon helemaal niets meer. Ik ken geen andere koptelefoon die qua prestaties hierbij in de buurt komt.

Je kunt op de WH-1000XM3 de mate van noise cancelling instellen via de Sony Headphones Connect-app. Zo heb je een instelling waarbij je al het geluid wegdrukt, behalve het geluid van stemmen. Je kunt de noise cancelling ook maximaal reduceren, zodat je kunt deelnemen aan het verkeer zonder dat het perse gevaarlijk wordt.

Sony Headphones-app

Als je je hand over de rechteroorschelp houdt, wordt de noise canceling gepauzeerd en de geluiden die de microfoontjes opvangen hoor je op de koptelefoon. Op deze manier is het mogelijk om een gesprek te voeren, zonder dat je je koptelefoon hoeft af te zetten. Het is vooral een leuke gimmick, want ik vind het toch socialer om even mijn koptelefoon af te zetten, zodat de ander ook echt doorheeft dat ik luister.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de koptelefoon is werkelijk fantastisch. De audio is lekker vol, kan luid, is in evenwicht bij de middentonen en heeft tegelijkertijd een stevig bass.

Als je televisie kijkt met de koptelefoon, dan merk je helaas soms wel een kleine latency, waardoor beeld en geluid niet helemaal sync lopen.

Je kunt de koptelefoon ook gebruiken om te bellen. Dit werkt functioneel prima en de audio is op zich goed te verstaan. Je klinkt alleen wel een stukje verder weg dan als je normaal belt via je telefoon. Dit komt doordat de microfoontjes niet bij je mond zitten, maar bij je oren.

Batterijduur

Qua batterijduur is de WH-1000XM3 echt een beest. Als je de accu volledig oplaadt kun je dertig uur luisteren met noise canceling en bluetooth aan. Bij een lege accu is er nog steeds geen probleem. Met tien minuten laden, kun je maar liefst vijf uur muziek luisteren. Ik blijf mij elke keer weer verbazen dat mijn koptelefoon minimaal vijftig procent vol zit. Niets zo vervelend als een koptelefoon die je om de haverklap moet opladen.

Accessoires

Vanuit de doos wordt deWH-1000XM3 geleverd met een hard cover case, die ideaal is voor tijdens het reizen. De koptelefoon kun je compact opvouwen, zodat hij niet al teveel ruimte inneemt. In de compacte case is ook plek voor accessoires. De WH-1000XM3 wordt geleverd met een audiokabel, een veel te korte oplaadkabel (20cm) en een vliegtuigplug.

Sony WH-1000XM3 accessoires

Google Assistant

Tot slot wordt de WH-1000XM3 geleverd met spraakassistent Google Assistant ingebouwd. Dit werkt prima, maar als je de functie aanzet, raak je hiermee wel de knop kwijt om te schakelen tussen geluidsinstellingen.

Conclusie

De Sony WH-1000XM3 is zonder twijfel de beste noise canceling headphone op dit moment. De koptelefoon heeft een uitstekende geluidskwaliteit, onderdrukt vrijwel al het omgevingsgeluid en heeft een waanzinnige accuduur. Die kwaliteit gaat alleen wel gepaard met een stevig prijskaartje. Ik heb echter nog geen moment spijt gehad van deze aankoop en kan hem iedereen aanbevelen!

De Sony WH-1oooXM3 is onder andere te koop bij bol.com.

Deel dit artikel: