Tech

Usb-c: één type kabeltje voor alles?

Usb-c: één type kabeltje voor alles?

Met usb-c kun je met één type kabel je smartphone en laptop opladen, maar ook video afspelen op een extern beeldscherm. Je hoeft niet langer te klooien met een hele partij kabels. Klinkt ideaal, maar ondanks de potentie is usb-c nog niet volledig omarmd.

Weinig koptelefoons met usb-c

Afgelopen maand ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe koptelefoon. Uiteraard wilde ik een koptelefoon met uitstekend geluid en uitstekende noise canceling. Met die eigenschappen heb je momenteel meer dan genoeg keuze. Ik heb alleen ook met mijzelf afgesproken dat ik in principe geen apparatuur meer koop zonder usb-c. Ik vind het altijd mega-irritant als ik niet het juiste oplaadkabeltje mee heb, dus waarom zou ik het mijzelf dan moeilijk gaan maken?

Met een usb-c-koptelefoon bedoel ik overigens een koptelefoon die ik kan opladen via usb-c. Muziek luisteren via usb-c is voor mij niet perse nodig en het schijnt ook dat er amper opties zijn. Maar ook de markt voor koptelefoons die je oplaadt via usb-c is klein. Heel klein zelfs. Neem bijvoorbeeld de Bose QuietComfort 35 II. Eén van de beste koptelefoons, maar je laadt hem op via micro-usb. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij de fantastische Sony WH-1000XM3.

Opladen met één kabel, of toch niet?

Doordat ik nu een koptelefoon met usb-c heb, kan ik mijn smartphone, GoPro, laptop en koptelefoon met dezelfde kabel opladen. Ideaal! Alleen is niet elke usb-c-kabel hetzelfde.

Ik merk dat mijn smartphone (OnePlus 5T) de minste moeite heeft met de verschillende usb-c-kabels. Welke kabel ik ook gebruik, de telefoon wordt altijd opgeladen. Wat ik wel merk is dat de telefoon toch het snelste wordt opgeladen met de originele OnePlus-oplaadkabel. Ook mijn GoPro (Hero 5) is behoorlijk flexibel als het gaat om oplaadkabels.

Mijn laptop (MacBook Pro 2017-model) heeft slechts drie poorten: twee keer usb-c en één keer 3,5 mm audiojack. Opladen gaat dus ook via de usb-c. Alleen is de enige kabel waarmee ik tot nu toe de laptop op kan laden de originele MacBook-lader.

Mijn koptelefoon (Sony WH-1000XM3) zit qua opladen er een beetje tussen in. Met de meeste kabels kun je de koptelefoon gewoon opladen, maar met bijvoorbeeld die OnePlus-oplader lukt het niet. Het lampje voor het opladen gaat wel branden, maar er komt geen energie bij.

Irritatie door usb-c-varianten

Eén type kabel maar toch onderling zo verschillend. Dat is één van de redenen dat usb-c op dit moment nog niet door iedereen wordt omarmd. De U in usb staat voor universeel, wat betekent dat iedereen usb-producten mag ontwikkelen. Hierdoor krijg je allemaal verschillende soorten kabels die allemaal het label usb-c dragen. Hierdoor zijn sommige kabels alleen geschikt voor het overdragen van data, anderen alleen voor opladen en dan heb je nog kabels waarmee je video en audio kan vervoeren. In potentie kan een kabel het allemaal, maar het hangt dus af van welke usb-c-kabel je hebt gekocht.

Hogere prijzen door usb-c

De belangrijkste reden dat je momenteel nog veel nieuwe apparaten zonder usb-c ziet, is de prijs. Het is duurder om een usb-c-poort in te bouwen dan een micro usb-poort. Je ziet bij Android-smartphones wel steeds meer fabrikanten overstappen naar usb-c, maar in andere markten wordt het nog niet volledig omarmd. En dan heb je nog partijen die het half omarmen zoals Apple. Deze Amerikaanse techgigant heeft dus op de nieuwste laptops alleen nog twee usb-c-poorten en een audio-ingang. Bij iPhones hebben ze weer een compleet andere strategie: geen audio-ingang en ook geen usb-c. Op die manier wordt het voor een consument ook niet gemakkelijker.

Is usb-c een vereiste?

Als je een nieuw product koopt, moet het dan een vereiste zijn dat er een usb-c-poort op zit? Het antwoord op die vraag hangt momenteel vooral af van hoeveel je reist. Als je vaak onderweg bent, is het fijner om minder verschillende soorten kabels mee te nemen. Je vergeet er altijd wel iets.

Als je één keer per jaar op vakantie gaat en niet voor je werk hoeft te reizen, dan is de situatie denk ik een stuk simpeler. Usb-c is nog maar beperkt beschikbaar en de producten die het hebben zijn over het algemeen een stukje duurder. Het is goedkoper om niet perse producten met usb-c te kopen. En eventueel kun je altijd nog een koppelstukje kopen. Dongellife for the win ❤️