Blog  »  Tech

Review: Google Chromecast 2022 met Google TV en afstandsbediening

Google Chromecast (2022)

Jarenlang was het de ideale gadget. Met een simpele Chromecast maakte je van je ‘domme’ televisie een smart-tv. Eén druk op je telefoon en de video op je mobiel was op het grote scherm te zien. Inmiddels hebben de meeste mensen een overstap gemaakt, maar in 2022 komt Google toch met een nieuwe Chromecast. Met een afstandsbediening en Google TV. Heeft de Google Chromecast nog genoeg meerwaarde anno 2022?

Chromecast: must-have voor vakanties

Tijdens mijn vakanties gaat de Chromecast standaard mee (minimaal sinds 2015), en zo ook afgelopen maand toen ik in Scandinavië was. We hebben de meeste nachten in Airbnb’s overnacht, en hoewel er standaard een televisie aanwezig is, is mijn Zweeds of Noors zwaar onvoldoende om een tv-programma te kijken. Je kunt uiteraard met je Netflix-account rechtstreeks op een smart-tv inloggen, maar ik vind het toch altijd wel zo’n prettige gedachte om via mijn eigen apparatuur in te loggen. Daarom plugte ik ook dit jaar mijn Chromecast (wel het nieuwe 2022-model) in de televisie.

Voor wie deze gadget niet kent: het is een kleine dongel die je in de HDMI-poort van je televisie stopt, en daarna kun je via wifi met je telefoon verbinding maken met de dongel. Eenmaal verbonden kun je simpel films of series van je favoriete streamingdienst op de televisie tonen. Klinkt simpel hè? En dat is het ook. Briljant in eenvoud, de Chromecast kan één ding, en is daar gewoon goed in.

De Chromecast uit 2022 doet wat zijn voorgangers deden, maar brengt als nieuwigheden Google TV en een afstandsbediening met zich mee. Op vakantie is dat een ideale toevoeging, want als je zoals mij bent, dan is je telefoon de helft van de vakantie leeg. Bij de nieuwe dongel van Google kun je inloggen op wifi zonder smartphone. Je plugt de dongel in de HDMI-poort en logt via de afstandsbediening in. Terwijl mijn telefoon bij het enige vrije stopcontact ligt aan de andere kant van het appartement, zit ik op de bank een leuke film of serie uit te zoeken.

 

Google Chromecast (2022) met afstandsbediening

Google TV

Bij de oude Chromecast moest je altijd je telefoon gebruiken om een video, film of serie af te spelen, bij de nieuwe versie kan dat nog steeds, maar is het niet meer nodig. De nieuwe gadget wordt geleverd met Google TV, waardoor je een interface hebt met aanbevolen series of films, een overzicht van video’s, films en series die je aan het kijken bent, en snelkoppelingen naar praktisch alle streamingdiensten.

De interface van Google TV is overzichtelijk en werkt soepel. Zonder moeite kom je bij de content die je wilt kijken. Het enige minpuntje wat ik heb bij de interface is dat er in de aanbevelingen bovenaan niet alle streamingdiensten worden meegenomen. Ik zie zelf vooral aanbevelingen van Netflix, HBO en Disney+. Ik zou het tof vinden dat je daar met de tijd ook Nederlandse content van bijvoorbeeld Videoland of NPO Start tussen krijgt.

Google TV

Afstandsbediening

De andere toevoeging aan de Chromecast 2022 is een afstandsbediening. Hoewel deze remote van plastic is, ziet hij er goed uit en ligt lekker in de hand. De interface is heel minimaal. Je hebt een d-pad om opzij, omhoog of omlaag te bewegen op je televisie, en verder vallen vooral de grote YouTube- en Netflix-knoppen op. De afstandsbediening is echt bedoeld om zo snel mogelijk bij je content te kunnen komen. Overigens kun je met de afstandsbediening ook je televisie zelf bedienen (volume, aan-/uitzetten), zodat je andere afstandsbediening aan de kant kan.

Ook zit op de afstandsbediening een knop voor de Google Assistent. Ik gebruik deze functionaliteit zelf regelmatig, omdat het nou eenmaal sneller is dan een app openen op je Google TV en daarna de film op te zoeken. Klik op de Assistant-knop, noem de naam van de film die je wilt zien en je kunt direct los. Ook binnen apps is het een stuk fijner om te zoeken met spraak, dan met een virtueel toetsenbord de titel in te voeren. De Assistant werkt niet foutloos, maar gelukkig komt het niet heel vaak voor dat Google je niet begrijpt. Mocht je een slim huis hebben, dan kun je uiteraard de Google Assistant ook gebruiken om bijvoorbeeld je lampen aan of uit te zetten.

Voor wie is de Chromecast 2022?

Nu tegenwoordig de meeste mensen een smart-tv hebben, is de meerwaarde van Google’s Chromecast een stuk kleiner dan toen het negen jaar geleden op de markt kwam. Mocht je tegenwoordig nog steeds geen smart-tv hebben, dan is de nieuwe Chromecast zeker de moeite waard, ook vanwege de lage prijs van zeven tientjes (en er zijn nu al aanbiedingen van 60 euro). Ook als je niet helemaal tevreden bent met de interface van je smart-tv, is de dongel van Google een goed alternatief omdat Google TV erg fijn werkt.

Ik zou de nieuwe Chromecast echter vooral aanraden voor als je op vakantie gaat. Even de dongel inpluggen, inloggen op de wifi, en het is qua beleving net alsof je thuis bent qua entertainment-aanbod. Lekker gemakkelijk, en dat voor een relatief lage prijs, wat mij betreft zeker een aanrader!

De Google Chromecast 2022 met Google TV en afstandsbediening is onder andere te koop bij bol.com.