Blog  »  Productiviteit

Ik ben Tjitze en dit is hoe ik werk

Ik ben Tjitze en dit is hoe ik werk

De eerste keer dat ik over lifehacking hoorde was ik meteen enthousiast. Handige trucjes om werkzaamheden die je toch moest doen makkelijker te maken. Dat is ook de reden dat ik de website Lifehacker.com ben gaan volgen. Deze Engelstalige website deelt handige trucs en tools om je leven slimmer in te richten. De tips zijn hoofdzakelijk gericht op werk, huishouden en gadgets. Eén serie op Lifehacker springt ervoor mij in positieve zin uit: How I Work.

In deze serie vertellen gasten aan de hand van een standaard vragenlijst wat voor werk ze doen en hoe ze dat werk doen. Ik besloot om hetzelfde eens te gaan doen om zo te laten zien hoe ik werk!

Huidige locatie: Zwolle
Huidig werk: Business intelligence analist bij een energieleverancier
Eén woord dat de manier waarop jij werkt beschrijft: Zelfonderzoekend (oftewel volop in ontwikkeling)
Huidige mobiel: Samsung Galaxy Note 3 (2013), ja het wordt echt tijd voor een nieuw toestel!
Huidige computer: Inmiddels begint mijn computer ook al wat ouder te worden (aangeschaft in 2012), maar hij draait nog volop. Voor de spec-liefhebbers: Intel i7-processor (3,4 GHz), 16 gigabyte werkgeheugen en twee AMD Radeon HD 6900-videokaarten. Dit systeem tovert beelden op drie Dell 23-inch monitoren. Heerlijk om video op te kijken,  te gamen, maar ook om te werken.

Welke apps, software of tools kun je niet zonder? 

Een dienst waar ik al jaren premium member van ben is Evernote. Evernote is enorm uitgebreid, dus in het begin is het wel even zoeken hoe je het beste je notities kan managen. Maar als je eenmaal je eigen manier vindt, heb je ook een super dienst. Met één druk op de knop kun je een geschreven notitie toevoegen, een document inscannen door een foto te maken of een spraakopname toe te voegen. De dienst is voor bijna alle platformen beschikbaar en het synchroniseren werkt soepel. Killer software voor iedereen die informatie overzichtelijk wil opslaan!

In het verlengde van Evernote gebruik ik ook nog Feedly en Pocket. Feedly is een RSS-reader zodat ik niet elke nieuwswebsite los hoef te bezoeken, maar in één keer alles overzichtelijk heb. Met Pocket sla ik artikelen op waar ik op dat moment geen tijd voor heb, zodat ik ze op een rustig moment kan lezen op mijn tablet.

Verder word ik in de auto vaak vergezeld door Google Maps, terwijl ik geen kilometer fiets zonder de app Strava.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Op mijn werk claim ik een leeg bureau door mijn laptop erop te zetten (flexplekken for the win!). Spannender gaat het daar niet worden. Als ik thuis ben doe ik mijn werk op een vaste computer die in de woonkamer staat (zie foto hieronder). Ik werk nu enkele jaren met meerdere schermen en ik kan je waarschuwen: als je daar éénmaal aan begint, wil je nooit meer anders. Websites bouwen gaat twee keer zo snel en ook teksten schrijven gaat een stuk soepeler.

Verder kan ik eigenlijk overal wel werk gedaan krijgen, zolang ik maar een tablet of laptop bij de hand heb.

Mijn computer setup

Wat is jouw beste manier om tijd te besparen?

Ik bespaar enorm veel tijd als ik projecten uitteken en in kleine stukjes hak. Als ik dit niet doe, blijft het project op de plank liggen en krijg ik lange tijd niets gedaan. Stapsgewijs werken is niet de leukste methode en daardoor pas ik het niet altijd toe. Maar als ik het wel doe, bespaart het mij zoveel tijd en misschien nog wel zo belangrijk: het bespaart zoveel frustratie!

Wat is je favoriete to-do manager?

Todoist. Ik heb de afgelopen jaren al veel verschillende to do-apps en methodes uitgeprobeerd, maar Todoist is een dienst die voor mij werkt. Je kunt het zo complex maken als je zelf wilt, maar de basis werkt gewoon heel simpel. Bij andere apps bleef ik mijn taken opnieuw indelen, terwijl ik bij Todoist dingen daadwerkelijk afrond.

Welke gadget kun je echt niet zonder?

Mijn smartphone. Het is mijn camera, mijn to do’s en afspraken staan er in, ik kan er mijn bankzaken mee regelen en het is een portaal waarmee ik de wereld kan zien en kan communiceren met diezelfde wereld.

Daarnaast heeft Google’s Chromecast mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Ik kan mij hierdoor niet herinneren wanneer ik voor het laatst normaal televisie heb gekeken. Als ik een nacht in een hotel moet verblijven, gaat de Chromecast tegenwoordig standaard mee.

Welk dagelijks ding ben je beter in dan anderen?

Soms twijfel ik eraan of ik googelen op mijn cv moet zetten. =) De meeste informatie (lees: vragen van anderen) heb ik binnen twee seconden op Google gevonden.

Wat voor muziek luister je tijdens je werk?

De muziek die ik luister hangt van de werkzaamheden af, maar vrijwel altijd werk ik beter als ik geluid om mij heen heb. Als ik schrijf luister ik het liefst muziek zonder al teveel tekst, terwijl ik bij webdesignen prima functioneer met een televisie-serie op de achtergrond. De muziek die ik luister varieert van Daft Punk tot Green Day of Johnny Cash. Toch staat er vooral punk, classic rock, harddance en folk op mijn playlists.

Wat lees je momenteel?

Ik probeer vooral mijn achterstand in opgeslagen artikelen in te halen. Ik roep al tijden dat ik meer boeken wil gaan lezen. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Hoe laad jij jezelf weer op?

Racefietsen, films kijken, series kijken of gamen. Zo breng ik de laatste tijd iets teveel tijd door in de razendsnelle shooter Shootmania Storm.

Hoe ziet je slaaproutine eruit? Ben je een ochtend- of avondmens?

Ik ben echt een nachtmens, ik krijg ’s avonds tussen 21:00 en 23:00 uur altijd een enorme energieboost waarop ik nog uren door kan gaan. Helaas is het voor mijn werk nodig dat ik niet al te laat begin. Daarom slaap ik meestal rond middernacht en gaat mijn wekker tussen zes en zeven weer af.