Blog  »  Datagedreven content

MrBeast hard op weg naar populairste YouTube-kanaal, wanneer haalt hij T-Series in?

MrBeast grafiek groei in abonnees versus T-Series

De 25-jarige Amerikaan Jimmy Donaldson, beter bekend als MrBeast, groeit in sneltreinvaart in abonnees. In 2023 is het kanaal met bijna honderd miljoen abonnees gegroeid, waardoor  het een kwestie van tijd lijkt dat hij het grootste YouTube-kanaal ter wereld, T-Series, inhaalt. Als MrBeast zijn huidige groei volhoudt, kan deze wisseling van de wacht wel eens op zeer korte termijn gebeuren.

Update juni 2024: het duurde iets langer dan ik in dit artikel schreef, maar sinds 1 juni 2024 heeft MrBeast meer abonnees dan T-Series.

Inmiddels is het bijna vijf jaar geleden dat het Indiase platenlabel het grootste YouTube-kanaal ter wereld werd op basis van abonnees doordat ze de Zweed PewDiePie inhaalden. Aan die inhaalactie ging een maandenlange strijd vooraf, vooral door mensen die niet wilden dat PewDiePie de titel kwijtraakte. Die strijd heeft voor mij persoonlijk ervoor gezorgd dat ik voor mijn blog sinds 2018 de populairste YouTube-kanalen in de gaten houdt.

MrBeast: een groei van 16 keer zoveel abonnees in 5 jaar

Op het moment dat T-Series PewDiePie inhaalde, stond MrBeast voor het eerste in de top 50 met 13 miljoen abonnees (plek 48). Ten opzichte van het jaar ervoor was zijn kanaal met ruim tien miljoen abonnees gegroeid. Deze groei is sindsdien alleen maar sneller gegaan. In 2021 en 2022 groeide Jimmy Donaldson met ongeveer 40 miljoen abonnees per jaar, in 2023 is het kanaal met maar liefst 98 miljoen abonnees gegroeid! Hiermee is de Amerikaan in vijf jaar tijd 1620% gestegen in abonnees.

Wanneer haalt MrBeast T-Series in als populairste kanaal?

T-Series is in de afgelopen twee jaar met ongeveer 2,3 miljoen abonnees per maand gegroeid, terwijl MrBeast in diezelfde periode groeide met 5,7 miljoen abonnees. Als ik enkel kijk naar de afgelopen drie maanden dan is het verschil nog extremer: T-Series zit op 2 miljoen nieuwe abonnees per maand, Jimmy Donaldson op maar liefst 12 miljoen!

Als de groei van MrBeast de trend van de afgelopen drie maanden volhoudt, dan heeft hij in maart van dit jaar het populairste YouTube-kanaal ter wereld. Er is echter ook een kans dat de groei nog sneller gaat. Het aantal abonnees van PewDiePie kwam in 2018 in een lift te zitten door de strijd met T-Series, en de kans is groot dat dit bij MrBeast ook gebeurt.

Groei in abonnees MrBeast, T-Series en PewDiePie

In bovenstaande grafiek zie je de groei van T-Series (wit), MrBeast (rood) en PewDiePie (turquoise). De grafiek laat duidelijk zien dat de groei van PewDiePie is gestagneerd sinds hij in maart 2019 niet langer het populairste kanaal had. De groei van T-Series lijkt overigens ook langzaam af te vlakken. Tegelijkertijd toont de grafiek de bizarre groei van MrBeast. In november 2022 werd hij de populairste individuele YouTuber (ten koste van PewDiePie) en sindsdien is het aantal abonnees van de Amerikaan verdubbeld.

Analyse van het succes

MrBeast begon zijn YouTube-avontuur toen hij dertien jaar oud was. Hij stopt vrijwel al zijn tijd en geld in zijn YouTube-video’s en is ontzettend bezig met optimaliseren van de content. Op mijn blog heb ik eerder een analyse geschreven over waarom zijn content zo succesvol is. De populairste video van MrBeast is zijn eigen variant op Squid Game, die inmiddels 561 miljoen keer is bekeken!