Blog  »  Tech

Meta onthult nieuwe slimme Ray-Ban-bril met livestream-optie

Meta Ray-Ban 2023

Meta heeft een opvolger aangekondigd van de slimme Ray-Ban Stories-bril uit 2021. De Ray-Ban Meta lijkt in eerste instantie op een gewone Ray-Ban-bril, maar je kunt met de ingebouwde camera’s ook livestreamen en daarnaast is de bril voorzien van Meta’s slimme assistent Meta AI.

Van Google Glass naar Ray-Ban Stories

Inmiddels is het ruim tien jaar geleden dat Google zijn slimme bril Google Glass aankondigde. Een product dat zijn tijd ver vooruit was, maar wat ook vooral veel kritiek kreeg omdat je een camera op je hoofd had. Het apparaat stierf een stille dood, maar het concept niet. Twee jaar geleden kondigde Meta, destijds heette het bedrijf nog Facebook, een samenwerking aan met Ray-Ban. Met de Ray-Ban Stories kreeg je een ‘gewone’ zonnebril met twee ingebouwde camera’s, drie ingebouwde microfoons en ook nog speakers om audio mee te luisteren.

Meta-oprichter Mark Zuckerberg heeft tijdens Meta Connect de tweede generatie van de slimme Ray-Ban-bril onthuld. Hoewel het apparaat op vrijwel alle gebieden is veranderd, zijn de twee belangrijkste veranderingen de toevoegingen van livestreamen en van de nieuwe digitale assistent Meta AI.

Livestreamen en video’s tot 60 seconden

De Ray-Ban Meta heeft een 12-megapixelcamera met ultragroothoeklens waarmee foto’s en video’s (tot 1080P) kunt maken. Je kunt video’s maken tot 60 seconden, maar je hebt nu dus ook de optie om live te streamen, waarbij je 30 minuten de tijd hebt. Als je de camera gebruikt, gaat er naast de lens een klein led-lampje branden, zodat het voor andere mensen zichtbaar is dat je filmt.

Het unieke aan een bril met camera is, dat je echt het gevoel krijgt dat je door iemands ogen mee kan kijken. Zo heeft Meta een promotievideo opgenomen met Formule 1-coureur Charles Leclerc waarin je ook beelden ziet van dat de Monegask aan het karten is. Hiermee biedt de Ray-Ban Meta je echt een andere manier om je verhaal te kunnen vertellen.

Meta Ray-Ban 2023 varianten

In gesprek met Meta AI

Tijdens Meta Connect heeft het bedrijf ook de Meta AI-assistent aangekondigd, waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met ChatGPT en Google’s Bard. Meta gaat de assistent toevoegen aan WhatsApp, Messenger, Instagram, en de Quest-headsets, maar Meta AI zit ook ingebouwd in de nieuwe slimme bril.

Door ‘Hey Meta’ te roepen, kun je een vraag stellen via de bril en kan de AI antwoorden via de ingebouwde speakers. Je kunt hierbij de assistent ook opdracht geven om een foto te maken of een video te starten. Overigens kun je het apparaat ook bedienen met touch-besturing door op de zijkant van de pootjes te tikken.

Wanneer verschijnt de Ray-Ban Meta slimme bril?

De slimme bril Ray-Ban Meta is vanaf 17 oktober te koop in vijftien landen (Verenigde Staten, Canada, Australië en enkele Europe landen), maar het is nog niet bekend of het apparaat ook in Nederland beschikbaar komt. De bril heeft een prijs vanaf 299 dollar (285 euro). De slimme bril is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en type glazen.