Overig

Mijn laatste dag op kantoor is vandaag exact één jaar geleden

Leeg kantoor

Ik zat door mijn foto’s te bladeren en toen kwam ik de foto tegen die boven het artikel staat. Deze foto heb ik vandaag exact één jaar geleden gemaakt, omdat ik aan vrienden wilde laten weten dat ik vakantie had. Ik wist toen nog niet dat die dag ook mijn laatste werkdag op kantoor zou zijn. Tijdens mijn weekje vakantie ging Nederland de intelligente lockdown in, en sindsdien heb ik geen dag meer op kantoor gewerkt.

Ironie

In mijn vakantie ben ik naar Berlijn gereden om daar de toerist uit te hangen, mijn verjaardag te vieren, en uit te proberen hoe het is om remote te werken. Dat laatste is in hindsight uiteraard ironisch. Op mijn blog schreef ik een artikel over een weekje remote werken in Berlijn en ik sloot af met de volgende woorden:

Een week remote werken: ik kan het iedereen aanbevelen!

Het artikel over remote werken heb ik op 16 maart 2020 geplaatst (dezelfde dag dat ik begon thuis te werken voor mijn werk). Ik had toen denk ik het idee dat het verplichte thuiswerken heel tijdelijk zou zijn. Dat bleek achteraf dus net iets anders te liggen.

Geen werk op kantoor meer

In de afgelopen twaalf maanden ben ik nog één keer op kantoor geweest voor een bliksembezoekje op mijn beeldscherm op te halen. Hoewel er in de afgelopen zomer zeker opties waren om op kantoor te werken, heb ik er bewust voor gekozen om thuis te blijven. Als de maximale bezetting op kantoor heel laag ligt en je dan alsnog halve dagen in videocalls zit, dan kan ik net zo goed thuis blijven werken.

Hoewel ik de huidige situatie zeker niet optimaal vind, vind ik het helemaal prima om thuis te werken. Je hebt nog meer de vrijheid om je eigen dag in te plannen, je kunt een stuk productiever zijn en tussendoor kan ik lekker even een rondje fietsen of wandelen. Hoewel dat aansluit op mijn experiment voor remote werken, zit er uiteraard een groot verschil tussen een week of een jaar remote werken.

Er komt een punt waarop we weer normaal naar kantoor kunnen, maar ik denk dat kantoorwerk voorgoed is veranderd. Thuiswerken was de uitzondering, maar zal de standaard blijven. Zelf zou ik in de toekomst denk ik één dag per week naar kantoor willen. Niet om te werken, maar puur voor overleggen, brainstormsessies en de gezelligheid. Want ondanks dat thuiswerken veel productiever is voor mij, mis ik de gezelligheid en sociale interactie.

Thuiswerktips

Bijna een jaar geleden schreef ik op mijn blog een artikel over hoe ik productief blijf tijdens het thuiswerken. Nu we twaalf maanden verder zijn, heb ik wel het één en ander veranderd.

  • Creëer een ritme: Ik start zelf de dag met een wandeling, waarna ik aan het werk ga. Aan het einde van de probeer ik ook weer een wandeling te maken. Het voordeel van op kantoor werken is dat je in de reistijd je werk los kan laten, dat imiteer ik nu met wandelen.
  • Richt een losse werkplek in: Sowieso is het verstandig om aan een tafel te werken. Maar in de afgelopen maanden heb ik mijn werkplek verhuisd uit de woonkamer. Daardoor is er een betere scheiding tussen werk en privé voor mij en dat geeft met name ’s avonds en in het weekend veel rust.
  • Ga naar buiten: Bij thuiswerken kan het lastig zijn om even naar buiten te gaan, maar ik merk dat het mij enorm goed doet. Je zit lekkerder in je vel, maar het breekt ook lekker je dag. Daardoor ben je na je wandeling of fietstocht weer een stuk productiever.
  • Plan je dag: Door het plannen van je dag heb je een concreet doel, waardoor je meer werk gedaan kunt krijgen. Plan niet je hele dag vol, want er gebeuren altijd onverwachte dingen tussendoor.
  • Leg de lat niet te hoog: Op kantoor word je regelmatig gestoord tijdens je werk. Uit onderzoek blijkt dat je van de acht uur die je op kantoor zit, maar drie uur echt productief bent. Het is dus niet gek als het je thuis niet lukt om acht uur productief te zijn.

 

Update 14 maart 2021

Het advies ‘werk zoveel mogelijk thuis’ geldt nu al bijna een jaar. Reden voor NOS om er aandacht aan te besteden. Het leuke is dat ze ook mijn ervaring hebben meegenomen in het artikel.