Blog  »  Tech

Kobo Libra 2 e-reader: mijn beste aankoop van 2021

Kobo Libra 2

Vorig jaar ben ik voor het eerst in jaren weer begonnen met boeklezen. Dit jaar heb ik mijzelf het doel gegeven om 26 boeken te lezen. Dat doel heb ik inmiddels met gemak behaald, en dat heb ik eigenlijk maar aan één ding te danken: de aanschaf van de Kobo Libra 2 e-reader.

Kobo Libra 2 of Kobo Sage

Toen ik in oktober het besluit had gemaakt om eindelijk een e-reader aan te schaffen, kwam Kobo toevallig net met twee nieuwe e-reader op de markt: de Libra 2 en de Sage. De Libra 2 heeft een schermformaat van 7 inch, terwijl de Sage net wat groter is met een diagonaal van 8 inch.

Het grootste verschil is dat je op de Sage aantekeningen kunt maken met de Kobo Stylus (die je overigens er los bij moet kopen). Qua prijs is de Kobo Sage honderd euro duurder dan de Kobo Libra 2, en dan moet je ook nog de Stylus van veertig euro erbij kopen.

Overigens hebben zowel de Libra 2 als de Sage een usb-c-aansluiting om op te laden of om boeken op de e-reader te zetten. Een klein detail waar ik zelf heel blij mee ben, omdat ik daardoor met één kabeltje al mijn gadgets kan opladen.

Leesgemak

Half oktober heb ik de Kobo Libra 2 gekocht, en sindsdien heb ik in tweeënhalf maand maar liefst twintig boeken gelezen of geluisterd. Ter vergelijking: in de rest van het jaar heb ik in totaal dertien boeken gelezen. Hoe heeft de Libra 2 daar aan mee gedragen?

Het fijne van lezen op de Kobo Libra 2 is dat het toestel erg fijn in de hand ligt. Het 7 inch-scherm is groot genoeg om een boek op te tonen, maar klein en licht genoeg om comfortabel uit te lezen. Aan de zijkant van het scherm zitten twee knoppen waarmee je kunt bladeren door het boek, maar je kunt ook naar de volgende bladzijde gaan door op de rechterkant van het scherm te tikken.

 

Kobo Libra 2-e-reader

Kobo biedt een hoop opties om het achtergrondlicht feller te maken of juist te dimmen, om het lettertype te veranderen (keuze uit ongeveer tien lettertypes), of de lettergrootte, de regelafstand of de marges aan de zijkant aan te passen. Hiermee kun je het apparaat helemaal inrichten op basis van wat jij prettig vindt.

Voordat je je echter kunt verliezen in het lezen van een boek, zul je deze eerst op je e-reader moeten zetten. De gemakkelijkste manier hiervoor is om een Kobo- of bol.com-account aan te maken en deze te koppelen met je e-reader. Als je een boek via de Kobo Store koopt, gebruikmaakt van abonnementsdienst Kobo Plus, of een e-book koopt via bol.com, dan verschijnt deze na het synchroniseren zonder gedoe op je e-reader.

Uiteraard kun je ook boeken uploaden die je op een andere plek hebt gekocht. Hiervoor moet je de Kobo Libra 2 verbinden met je computer en daarna kun je de boeken er handmatig naar toe slepen.

Gamification

De Kobo Libra 2 motiveert je om verder te lezen. Zo zie je tijdens het lezen hoeveel bladzijdes er nog in het hoofdstuk of boek zitten. Ik betrap mijzelf erop dat ik hierdoor regelmatig nog even een hoofdstuk wil uitlezen, en vaak volgt er daarna nog een nieuw hoofdstuk.

Verder houdt de Libra 2 bij hoe snel je leest, maar kun je ook zien hoeveel tijd je nog nodig hebt om een boek uit te lezen. Ideaal als je ’s avonds nog even wilt lezen, en Kobo geeft aan dat je nog ongeveer twee uur moet lezen in een bepaald boek.

Overigens werken de statistieken alleen bij boeken die via Kobo of bol.com downloadt. Ik heb ook andere boeken op mijn e-reader gezet en daar mist deze informatie helaas.

Luisterboeken op de Kobo Libra 2

Een interessante toevoeging aan de Kobo Libra 2 is dat je ook audioboeken kunt luisteren. Het apparaat heeft zelf geen speaker of audiojack-aansluiting, maar je kunt via bluetooth een koptelefoon of een speaker toevoegen.

Het instellen en luisteren naar audioboeken werkt erg soepel. Je kunt de luisterboeken downloaden via de Kobo Store. Daarna verbind je je koptelefoon via bluetooth en kan het luisterplezier beginnen. Je kunt het luisterboek pauzeren via de e-reader, maar ook via je koptelefoon. Verder kun je gemakkelijk switchen tussen hoofdstukken en kun je ook de afspeelsnelheid aanpassen.

Overigens is het alleen mogelijk om luisterboeken van Kobo zelf te beluisteren. Daarnaast is het ook niet mogelijk om te switchen tussen een e-book en een luisterboek. Op dit moment moet je beide versies van een boek los downloaden (en ook los van elkaar kopen) en moet je handmatig op zoeken waar je bij je e-book bent gebleven, als je daarna verder wilt luisteren.

Hoewel de luisterboeken op de e-reader prima werken, luister ik het liefst via mijn mobiel naar audioboeken via de Kobo-app. Vooral in mijn auto werkt dat net iets prettiger, omdat mijn telefoon automatisch wordt verbonden met mijn autoradio.

Specificaties

De Kobo Libra 2 heeft 32 gigabyte aan intern geheugen. Je kunt het geheugen overigens niet uitbreiden, maar dat is ook niet nodig . Volgens Kobo kun je op de 32 gigabyte tot 24.000 e-books meenemen of 150 Kobo-luisterboeken. Ideaal op een toestel van 215 gram!

Verder heeft de e-reader een 7 inch Carta E Ink HD-scherm met een pixeldichtheid van 300 ppi. De 1 ghz-processor en 512 megabyte aan geheugen zorgen ervoor dat je over het algemeen een soepele leeservaring hebt. Daarnaast heb je een 1.420 mAh-batterij. Deze gaat twee weken mee in standby-modus, maar ook tijdens het lezen ben ik positief gestemd over de accuduur.

De e-reader is waterdicht en heeft een IPX8-rating. Dit betekent dat je in theorie het apparaat tot zestig op maximaal twee meter diepte in het water kan houden. De X in de rating betekent overigens wel dat er geen stof-test is gedaan, dus ik zou wel op passen als je de Kobo Libra 2 op het strand gebruikt. Bij het zwembad kun je het apparaat echter zonder zorgen gebruiken.

Conclusie

Technologie moet je leven gemakkelijker maken. Die gedachte is voor mij de reden dat de Kobo Libra 2 e-reader mijn beste aankoop is van het jaar 2021. Het apparaat heeft mij op een gezonde manier verslaafd gemaakt aan het lezen van boeken.

De e-reader is lekker compact, ligt lekker in de hand en je kunt een hoop dingen instellen voor de ideale leeservaring. Het apparaat is waterdicht, de batterij gaat lang mee en met 32 gigabyte heb je genoeg ruimte om jaren van je boeken te genieten.

De Kobo Libra 2 is onder andere te koop bij bol.com voor 189,99 euro.