Tech

Huawei kondigt P40 aan, Zoom deelt data met Facebook – Recap #3

Huawei P40 Pro

Huawei en Royole hebben deze week nieuwe smartphones aangekondigd.  Maar dat is niet het enige belangrijke technieuws van de afgelopen week. Zoals elke zondag zet ik ook vandaag het belangrijkste nieuws voor jou op een rijtje.

Huawei onthult P40-smartphones, zonder Google-diensten

De Chinese telefoonfabrikant Huawei heeft deze week de nieuwe P40-smartphones onthuld. Hoewel de telefoons op hardware-gebied prima specificaties herbergen, is het vooral de software die opvalt. De telefoons worden geleverd zonder de software van Google, waardoor je bijvoorbeeld geen Gmail, Google Maps of Google Play Store tot je beschikking hebt. Ook apps als WhatsApp, Instagram, Netflix en Spotify ontbreken. Wel staan apps als TikTok en Snapchat in de AppGallery.

De P40-smartphones komen beschikbaar in drie verschillende versies: de Huawei P40 met een 6,1 inch scherm, de P40 Pro met een 6,6 inch schrem en de P40 Pro+ die eveneens een 6,6 inch heeft. De Huawei P40 Pro+ is vergelijkbaar met de recent aangekondigde Galaxy S20 Ultra van Samsung. Dit krachtigste P40-toestel heeft een 50 megapixel hoofdcamera en twee zoomlenzen waarmee je tot honderd keer kunt inzoomen.

Alle P40-toestellen hebben 8 gigabyte werkgeheugen, maar qua opslagruimte verschillen de versie: de P40 heeft 128 gigabyte opslagruimte, de P40 Pro heeft 256 gigabte en de P40 Pro+ heeft 512 gigabyte. Ook qua prijs zie je het verschil. De Huawei P40 is te koop voor 799 euro, de P40 Pro voor 999 euro. Beide toestellen verschijnen op 7 april. De P40 Pro+ volgt in juni en gaat 1399 euro kosten.

Royole kondigt FlexPai 2-telefoon

Bij de naam Royole gaat misschien niet bij iedereen een lampje branden, maar het Chinese bedrijf bracht begin vorig jaar de eerste vouwbare telefoon uit: de Royole FlexPai. Het was mijn eerste ervaring met een opvouwbaar scherm in een smartphone en zoals je in onderstaande video kunt zien, was dat nog wel even wennen:

YouTube video

 

De Royole FlexPai 2 heeft net als zijn voorganger een 7,8 insch-scherm dat je door de helft kunnen vouwen. Dankzij een nieuw scharnier wordt het mogelijk om het toestel platter op te vouwen. Tussen de schermdelen van de eerste FlexPai zat flink wat ruimte, waardoor je constant het gevoel had dat het apparaat kapot zou gaan in je bezoekzak. De FlexPai 2 heeft ook een ingebouwde 5G-chip en moet in het tweede kwartaal van 2020 verschijnen. Verdere details heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt.

Videobeldienst Zoom stuurt gebruikersdata naar Facebook

Vanwege de coronacrisis werken mensen een kantoorbaan zoveel mogelijk thuis en daardoor draaien videobeldiensten overuren. Niet altijd zonder risico, zo blijkt deze week. De populaire videobeldienst Zoom stuurt gebruikerdata door naar Facebook van iOS-gebruikers, zelf als je geen Facebook-account heb.

Het gaat om gegevens als wanneer je Zoom opent, wat voor apparaat je hebt, bij welke telefoonmaatschappij je zit, en vanuit welke tijdzone en stad je verbinding maakt. Het bedrijf was niet transparant over het delen van deze gegevens, meldt Motherboard. Na de commotie in de media heeft Zoom een update uitgebracht voor de iOS-app, waardoor bepaalde gegevens niet meer naar Facebook worden verstuurd.

En verder in het technieuws…

Andere artikelen