Blog  »  Tech

Google onthult Pixel 9: dit zijn interessante functies voor creators

Google Pixel 9 Pro

Google heeft dinsdag de nieuwe Pixel 9-telefoons onthuld. Hoewel de hardware behoorlijk is geüpgraded, maakt vooral de software indruk. De Pixel-telefoons draaiden altijd al om goede foto’s, maar dit jaar heeft het Amerikaanse bedrijf ook de video-functionaliteit een flinke boost gegeven, en is het toestel voorzien van een heleboel AI-snufjes. Dat maakt de Pixels op papier interessant voor creators. In dit artikel dan ook de meest interessante Pixel 9-functies voor creators.

De Pixel 9 komt in drie smaken uit: de reguliere versie, een kleine Pro-versie, en de grote Pro XL-variant. Daarnaast heeft Google ook de Pixel 9 Pro Fold aangekondigd.  Dit is de tweede opvouwbare telefoon van de Amerikaanse zoekgigant, waarbij het buitenste scherm nu een volwaardig smartphone-scherm is. Als je de Google Pixel 9 in actie wil zien, dan kan ik je zeker deze YouTube-video van Marques Brownlee aanraden.

Met Magic Editor kun je nu grote delen van een foto vervangen

Pixel 9: Reimagine-functie

Met Google’s Magic Editor kon je al objecten uit foto’s verwijderen of verplaatsen, maar met de nieuwe Reimagine-functie gaat Google een flinke stap verder. Zoals je in bovenstaande gif kunt zien, kun je een deel van de afbeelding selecteren en de inhoud daarvan wijzigen met een text prompt. Dus je kan ineens een luchtballon in de lucht toevoegen, het grasveld vervangen met bloemen of de foto van dag naar nacht veranderen.

Autoframe: compositie was nog nooit zo gemakkelijk

Een andere handige nieuwe functie uit de Magic Editor is Autoframe. Goede fotografie draait om bekende compositie-regels, denk bijvoorbeeld aan de regel van derden. Mocht je een foto maken waarbij een persoon te dicht bij de rand staat, dan kun je dit nu achteraf nog fixen.

Met Autoframe klik je na het maken van een foto op de Autoframe-functionaliteit en de Magic Editor genereert vier afbeeldingen met verschillen in framing door de missende pixels toe te voegen. Zonder al teveel moeite klopt de foto qua compositie. Uiteraard blijft het generatieve AI, dus er kunnen soms wat foutjes inzitten.

Add me: iedereen op de groepsfoto

Pixel 9: Add me-functie

Een derde handige foto-functionaliteit is Add me. Stel dat je een groepsfoto wilt maken, maar er is niemand in de buurt die de foto kan maken. In plaats dat er één iemand ontbreekt op de foto, kun je met Add me iedereen op de foto krijgen. Bij de functie maak je eigenlijk twee foto’s, waarbij degene die op de eerste foto ontbreekt, via de tweede foto wordt toegevoegd (zie bovenstaande gif). The Verge heeft de functionaliteit getest en geeft aan dat het niet altijd werkt. Daarnaast duurt het lang voordat je een foto hebt gemaakt, waardoor mensen in de praktijk waarschijnlijk toch sneller voor een groepsselfie gaan.

Samenvatten van telefoongesprekken

Terwijl je het telefoongesprek beëindigd vraag je jezelf ineens af: hebben we nou dinsdag of woensdag afgesproken? Google voegt een handige functie toe aan de telefoon-app, waarbij gesprekken automatisch getranscribeerd en samengevat kunnen worden. Zo kun je achteraf nog gemakkelijk checken wat je hebt afgesproken.

Deze functie is uiteraard heel handig als je journalist bent of om een andere reden vaak experts belt. In plaats van dat je de hele tijd met je aantekeningen bezig bent, kun je je gewoon op het gesprek richten. Overigens hoop ik wel dat het transcriberen en samenvatten beter werkt dan bij Google Workspace (de Office 365-versie van Google). Als ik daar een samenvatting laat maken van een meeting, staat het regelmatig vol fouten en hallucinaties.

Afbeeldingen genereren met de Pixel Studio-app

In navolging van Apple’s Image Playground-app, komt ook Google met een app om afbeeldingen te genereren op Pixel-telefoons. Tijdens de demo van Pixel Studio toonde de presentator hoe hij in een paar seconden met een prompt een afbeelding genereerde van een kampvuur in pixelart-style.

Met een paar tikken op het scherm kon hij gemakkelijk tekst en stickers van vrienden in de afbeelding slepen om een uitnodiging te maken. Ziet er leuk uit, maar op de Google-site staat opvallend genoeg wel dat je voor het maken van afbeeldingen een internetverbinding nodig hebt, oftewel de afbeeldinggeneratie gaat niet lokaal maar via de cloud.

Doorzoeken van screenshots

Voor research maak ik regelmatig screenshots, maar helaas kan ik door de bomen het bos niet altijd meer vinden. Met een nieuwe handige app scant Google je screenshots, waardoor je ze gemakkelijk kan doorzoeken en reminders voor jezelf kan instellen.

Video Boost: van prachtige video’s tot perfecte thumbnail-foto’s

Pixel 9 8K-video

Video Boost heeft dit jaar een upgrade gekregen. Deze functie stuurt je video naar de cloud van Google om de videokwaliteit te verbeteren. De verwerking gaat nu twee keer zo snel en je kunt nu je beelden upscalen naar 8K-beelden. Daarbij kun je ook 30 megapixels foto’s van elk los frame maken, waardoor dit ook de ideale functie is voor de perfecte foto voor je YouTube-thumbnail.

Overigens lijkt de kwaliteit van de video’s überhaupt hoger te liggen bij de Pixel 9. De Pixel was altijd goed in het maken van foto’s, maar op videogebied bleven de prestaties achter. Google lijkt nu qua video’s ook prachtwerk te leveren, maar het is belangrijk om de reviews nog even af te wachten om die conclusie echt te kunnen trekken.

Hulp van slimme assistent Gemini

Het is 2024, dus het is geen verrassing dat AI een centrale rol speelt in de presentatie. En wie Google en AI zegt, zegt tegenwoordig Gemini. Tijdens het Pixel 9-evenement onderstreepte Google nog maar eens dat de Google Assistant verleden tijd is, en dat Gemini de echte slimme Google-assistent is (lees ook mijn eerdere artikel over de stille dood van de Google Assistant).

Mijn eigen ervaringen met Gemini zijn vooralsnog gemixt (mede doordat ik de assistent in het Nederlands gebruik), maar de demo’s tijdens de presentatie zagen er hoopvol uit. Gemini werkte in demo’s bijvoorbeeld samen met Keep en Calender (om informatie uit aantekeningen te halen en om dingen toe te voegen aan de kalender). Een functionaliteit die voor creators heel interessant kan zijn, is dat Gemini informatie uit YouTube-video’s kan halen. In de demo maakte de assistent een lijst van gerechten die in een video werden gegeten.

In navolging van ChatGPT krijgt ook Gemini een realtime voice-functionaliteit. Met Gemini Live kun je livegesprekken voeren met de assistent. Live is voorlopig alleen beschikbaar in het Engels en je kunt daarbij kiezen uit tien verschillende stemmen. Google kondigde tijdens het event ook haar nieuwe oordoppen aan: de Pixel Buds 2. Eigenlijk kun je deze bluetooth oortjes met noise cancelling beter Gemini Buds noemen, omdat het de handigste manier is om met Gemini Live te praten.

Kan Google de beloftes waar maken?

De eerste indruk van de Pixel 9 is positief. Zowel op basis van de demo’s en informatie van Google zelf, maar ook de hands-on-video’s die ik inmiddels van het nieuwe toestel heb gekeken. Ik heb alleen nog wel twee belangrijke vragen. Allereerst: zijn de functionaliteiten in werkelijkheid ook zo goed? Door de AI-race zijn er steeds vaker demo’s van functionaliteiten die niet helemaal kloppen. En de tweede belangrijke vraag: wat komt er allemaal naar Europa? De strenge Europese regelgeving zorgt ervoor dat we niet altijd toegang krijgen tot alle nieuwe functies. Voor de functionaliteiten in dit artikel denk ik vooral dat het transcriberen en samenvatten van telefoongesprekken lastig gaat worden.