Google helpt om je smartphone niet te gebruiken: handig en eng

Hoe handig de smartphone ook is, het moet niet ten koste gaan van je welzijn. Het is een mening die je steeds vaker hoort en de denkwijze is inmiddels ook onderdeel geworden van de strategie van techbedrijven. Google heeft deze week tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O aangekondigd dat één van de focuspunten van Android P ‘digital welbeing’ zal zijn. Wat houdt dat precies in?

Toen ik in februari  het NPO Radio 1-programma De Dagwacht presenteerde, stond één van de afleveringen in het teken van de keerzijde van technologie. Ik sprak met experts onder andere over het onderwerp verslaafd zijn aan je smartphone. Hierin kwam de verwachting naar boven dat techbedrijven in 2018 meer verantwoordelijkheid zouden nemen en Google heeft met de onthullingen tijdens Google I/O inmiddels aan deze verwachting voldaan.

Bewustwording met Android P

In het najaar zal Google Android P uitbrengen. In deze nieuwe versie van Android zit een Dashboard-functie waarmee je kunt zien hoeveel tijd je per dag in welke app stopt. Ook kun je zien hoeveel notificaties je ontvangt en hoe vaak je je toestel hebt ontgrendeld. Deze functionaliteit moet er volgens Google voor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag. Helemaal nieuw is het Dasboard overigens niet. De Play Store en App Store staan vol met apps die je smartphonegebruik monitoren. Zelf gebruik ik hiervoor de Android-app ‘App Usage Tracker‘.

YouTube Video

 

Tijdslimiet op apps zetten

Stap één is bewustwording, stap twee is het nemen van maatregelen. Ook op dat gebied gaat Android je een handje helpen. Zo kun je per app een tijdslimiet instellen. Als je het limiet hebt bereikt zal de app worden uitgegrijsd. Daarnaast kun je in Android P onderscheid maken tussen privé en werkapps. De werkapps kun je volledig uitschakelen zodat je ook geen notificaties meer krijgt. Dit betekent dat je in je vrije tijd niet wordt gestoord door nieuwe Slack-berichten of werkmailtjes.

Niet-storen-modus

Een andere verbetering in Android P is de niet-storen-modus. Momenteel kun je deze functie al inschakelen waardoor je telefoon geen geluid meer maakt en niet meer trilt. Toch krijg je nog steeds je notificaties binnen. In de niet-storen-modus in Android P ontvang je geen notificaties meer. Ook kun je de niet-storen-functie automatisch activeren door je telefoon met het scherm naar beneden op tafel te liggen.

Vlak voor het slapen je smartphone checken

Ook gaat Google het smartphonegebruik net voor het slapengaan demotiveren. Je kunt in Android P instellen wanneer je wilt gaan slapen. Je telefoon zal op dat tijdstip overschakelen naar een zwart-wit-modus, zodat het minder aantrekkelijk is om je smartphone te gebruiken.

De toekomst is hier: Google Duplex

De Amerikaanse techgigant gaat nog een stapje verder. Google CEO Sundar Pichai toonde tijdens I/O next level functionaliteiten van hun persoonlijk assistent. In de demo vraagt een gebruiker de Google Assistant om een afspraak bij de kapper te maken. De assistent neemt telefonisch contact op met de kapper en maakt in een menselijk gesprek een knipafspraak. Ik zat echt met open mond te kijken toen ik dit zag. Zie de onderstaande video voor dit voorbeeld en ook nog een moeizaam gesprek van de assistent voor een reservering in een restaurant:

YouTube Video

 

Hoewel het ontzettend gaaf is om te zien dat computers op een realistische manier deelnemen aan het gesprek, roept het ook direct een belangrijke vraag op. Is het ethisch verantwoord dat een computer telefoontjes pleegt zonder hierbij aan te geven dat hij een computer is? Vooral door het toevoegen van begripvolle mm-mm’s zou ik het waarschijnlijk niet direct door hebben dat ik met een computer praat. Ik zou het handig vinden dat een digitale assistent mijn telefoontjes met een callcenter uitvoert, maar ik weet nog niet goed hoe ik mij er bij moet voelen dat een computer zich als mens voordoet.

YouTube Video

 

Deel dit artikel: