Productiviteit

Deze productiviteitstools gebruik in 2020

Deze productiviteitstools gebruik in 2020

Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn werk slimmer in te richten. Dat kan anno 2020 natuurlijk niet zonder de juiste apps en diensten. In dit artikel zet ik mijn favoriete productiviteitstools op een rijtje.

Een vast arsenaal aan productiviteitstools

De eerste keer dat ik op een rijtje zette welke productiviteitstools ik gebruikte, is alweer een kleine vijf jaar geleden. Hoewel ik sindsdien mijn hardware heb geüpgradet, ik ben verhuisd en een andere baan heb, zijn de diensten grotendeels intact gebleven, met een paar kleine verschillen.

Taken: Todoist

De afgelopen vijf jaar heb ik voor het bijhouden van mijn takenlijstjes vooral gebruik gemaakt van Todoist. Vorig jaar heb ik nog een tijdje geprobeerd om mijn taken en notities allebij te bewaren in Google Keep, maar dat was uiteindelijk toch geen succes. Een dedicated app voor taken werkt in mijn ogen toch het beste. Zo kun je het indelen van je taken afstemmen op de manier waarop jij het meest productief bent. Bijvoorbeeld door het plannen van een deadline of doordat sommige taken elke week terugkomen (zoals het schoonmaken van je huis).

Kalender: Google Calender

In het verlengde van mijn takenapp Todoist gebruik ik Google Calendar voor mijn afspraken. Dat is ook precies de tweedeling die ik aanhoud tussen beide diensten. Todoist gebruik ik voor deadlines en beloftes (aan mijzelf of anderen), Google Calendar gebruik ik voor afspraken of het blocken van tijd om gefocust te werken. De keuze voor Google Calendar is voor mij als Android-gebruiker een logische keuze. Wel heb ik de app Calendar Widget by Home Agenda geïnstalleerd, zodat ik een prachtige minimalistische kalenderwidget op mijn homescreen heb. Het kost je wel eenmalig 2,39 euro, maar ik vind het de moeite meer dan waard.

Notities: Google Keep

Als takenapp was Google Keep dus geen succes, maar als notitieapp ben ik er heel blij mee. Zowel op mijn werk (via Gsuite) als privé maak ik er volop gebruik van. In het verleden gebruikte ik Evernote als notitieapp, maar die app was mij te uitgebreid. Daardoor bleef ik maar bezig met het herinrichten van Evernote en dat is natuurlijk niet wat je wil van je productiviteitstools. Google Keep voelt als een digitaal stapeltje post-its, waardoor het heel gemakkelijk is om snel iets op te schrijven. En het is natuurlijk een Google-dienst, waardoor je ook heel gemakkelijk je notities terug kunt vinden.

Documenten: Google Docs

Google Keep gebruik ik dus voor mijn tijdelijke notities, als iets permanent wordt, zet ik het over naar Google Docs (of eventueel Google Sheets). De belangrijkste reden dat ik hiervoor kies, in plaats van bijvoorbeeld Microsoft Office, is dat ik onafhankelijk wil zijn van het device. Door te werken vanuit de cloud kan ik mijn document tegelijkertijd bewerken op mijn pc en smartphone (en eventueel andere apparaten).

Overig

Naast de bovenstaande diensten, maak ik ook nog steeds gebruik van Feedly en Pocket. Feedly is een RSS-reader die ik op dit moment vooral gebruik om al het technieuws op een rijtje te zetten, zodat ik daar voor mijn tech recaps op zondag een selectie uit kan maken.

Pocket gebruik ik om interessante artikelen op te slaan zodat ik die later kan lezen. Als je een kantoorbaan hebt zoals ik, dan kom je regelmatig een leuk artikel tegen waar je op dat moment geen tijd voor hebt om te lezen, maar met Pocket kan ik ze op een rustig moment alsnog lezen.

Andere artikelen