
Wat is er nieuw in Windows 11?
Het einde is in zicht voor Windows 10. Microsoft heeft namelijk de nieuwste versie van zijn besturingssysteem onthuld. Windows 11 is volgens Microsoft een frisse ervaring op je pc. In dit artikel zet ik vijf opvallende vernieuwingen op een rijtje.
Wanneer verschijnt Windows 11?
Deze week heeft Microsoft een eerste preview-versie van Windows 11 uitgebracht, waardoor ontwikkelaars en liefhebbers het nieuwe besturingssysteem alvast kunnen uitproberen. De definitieve versie van het besturingssysteem is vanaf volgend jaar beschikbaar (in eerste instantie gaf Microsoft overigens nog aan dat het besturingssysteem eind 2021 uit zou komen).
Moet je betalen voor de upgrade naar Windows 11?
De upgrade naar Windows 11 is gratis indien je een Windows 10-computer hebt. Je computer zal echter wel moeten voldoen aan de minimale systeemeisen, die flink hoger liggen dan bij Windows 10. Als je een oudere computer hebt, zul je waarschijnlijk Windows 10 moeten blijven gebruiken.
Op dit moment lijkt het erop dat je computer minimaal een processor moet hebben die in 2017 (of later) is uitgebracht. Mocht je geen geduld hebben, op Tweakers vind je een handleiding waarmee je kunt controleren of jouw pc geschikt is voor Windows 11.
1. Nieuw design met nieuwe menubalk
Windows 11 brengt grote veranderingen mee qua design. Allereerst staat het startmenu nu onderaan in het midden van het scherm, waarbij Microsoft goed heeft gekeken naar Apple’s MacOS en Google’s Chrome OS. Overigens kun je het startmenu eventueel ook weer ‘ouderwets’ in de linkeronderhoek neerzetten (zie ook: Engelstalige how-to). In bovenstaande screenshot zie je bovendien dat het geopende startmenu een stuk breder is dan je bent gewend in de huidige Windows.
Microsoft heeft verder de rechte hoeken ingewisseld voor een afgeronde variant, vensters zijn een klein beetje transparant en alle pictogrammen hebben een likje verf gehad.
2. Venstermanagement: multitasken wordt een stuk gemakkelijker
Standaard heb je in Windows 10 de optie om je scherm in tweeën te splitsen, zodat je twee vensters naast elkaar kunt gebruiken. Voor de power users onder ons (waaronder ikzelf) is dit echter niet genoeg, waardoor je op zoek gaat naar alternatieven. Microsoft heeft hiervoor software beschikbaar gesteld waarmee je venstermanagement helemaal kunt perfectioneren (FancyZones in Windows 10 PowerToys).
In Windows 11 zit deze functionaliteit standaard ingebouwd en krijg je daarnaast meer mogelijkheden zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien. Hierdoor kun je gemakkelijk meer dan drie vensters op één scherm weergeven. Ideaal hierbij is dat Windows de indeling onthoudt. Klik je op een binnenkomende e-mail, dan kun je daarna met één klik de drie apps die je daarvoor gebruikte weer op je scherm toveren. Ook ideaal als je een extern scherm opnieuw aansluit op je laptop; je kunt direct verdergaan waar je was gebleven.
In het verlengde van het venstermanagement kun je ook in de nieuwe versie van Windows weer aan de slag met virtuele desktops. Nieuw hierbij is dat elke desktop gepersonaliseerd kan worden. Zo kun je een specifieke virtuele desktop instellen voor werk met een eigen thema en achtergrond, maar waarbij je ook alleen werkgerelateerde apps ziet (en bijvoorbeeld geen games).
3. Android-apps op Windows
In Windows 11 kun je Android-apps op je computer gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Twitter of TikTok of één van duizenden games gewoon als app op je computer gebruiken. De app wordt hierbij in een rechtopstaand venster getoond.
Deze aankondiging betekent overigens niet Google’s Play Store verschijnt op Windows. De Android-apps op Windows 11 worden aangeboden via de Amazon App Store die straks te vinden is in de Microsoft Store. Klinkt ingewikkeld? Ja vind ik ook, maar dat maakt het niet minder leuk. Overigens betekent deze gekke constructie overigens wel dat je waarschijnlijk geen Google-Android-apps op je computer kunt draaien.
4. Microsoft Teams is standaard ingebouwd
Doordat we sinds 2020 massaal aan het thuiswerken zijn, is videobellen ontzettend belangrijk is. Microsoft speelt hier op in door Microsoft Teams te integreren in de nieuwste versie van Windows. Hierdoor kun je direct vanuit de taakbalk een chat of videogesprek openen met collega’s, maar ook met vrienden en familie. Sinds mei van dit jaar is Microsoft Teams ook beschikbaar voor persoonlijk gebruik.
De integratie van Teams is een leuke toevoeging aan Windows. Grootste nadeel van de dienst blijft echter de naam. Microsoft’s andere videobeldienst Skype kon je lekker als werkwoord gebruiken: “Ik skype je vanavond wel even.” Maar wat zeg je met Teams? “Ik team je nog wel even”?
5. Widgets
In Windows 11 is tenslotte ook nog een scherm te vinden vol widgets die helemaal gepersonaliseerd zijn. Hierdoor zie je in één oogopslag het laatste nieuws, weer, verkeer, je agenda, de aandelen die je bezit en foto’s. Het idee doet mij denken aan Google Discover of de recent verschenen Nieuws en Interesses-functie in Windows 10.