
Live Audio Rooms: Facebook’s antwoord op Clubhouse
Facebook heeft zijn eigen Clubhouse-kloon aangekondigd: Live Audio Rooms. Met deze aankondiging treedt Facebook in de voetsporen van onder andere Twitter, LinkedIn, Spotify, Reddit en Discord.
Wat is Facebook Live Audio Rooms?
Om Live Audio Rooms te beschrijven zou ik letterlijk de omschrijving uit mijn Clubhouse– of Twitter Spaces-artikel kunnen gebruiken. Het idee achter de nieuwe Facebook-functionaliteit is namelijk gelijk aan Clubhouse: in een ruimte zitten enkele mensen met elkaar te praten en iedereen die het wil kan meeluisteren.
Facebook biedt echter twee functionaliteiten waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie.
- Zo kun je je livegesprek opslaan als podcast. Hierdoor is de drempel lager om een eigen podcast te maken en tegelijkertijd is het minder demotiverend als er maar een handjevol mensen naar je audiogesprek luistert. Overigens gaat Facebook sowieso in de komende maanden podcasts aanbieden via de Facebook-app.
- Daarnaast biedt Facebook meerdere mogelijkheden om geld te verdienen aan je live gesprekken. Zo kunnen fans hun favoriete creator geld geven door Facebook Stars te geven in de room. Ook kun je als creator ervoor kiezen dat luisteraars geld moeten betalen om mee te luisteren: eenmalig of als abonnement.
Hoe werkt de nieuwe functionaliteit?
Facebook heeft nog niet weinig uitleg gegeven hoe de dienst werkt, maar de screenshots bij dit artikel geven een goed beeld. Als je in een room zit, zie je bovenaan de sprekers. De luisteraars in de sessie zijn in onderdelen opgesplitst.
Bovenaan de luisteraars staat een ‘front row‘. Het lijkt erop dat de sprekers mensen kunnen uitnodigen om op deze virtuele eerste rij te zitten. Het is onduidelijk wat de meerwaarde is van deze front row. Het kan puur een cosmetische toevoeging zijn, maar misschien heb je ook meer functionaliteiten.
Onder de front row zie je welke mensen meeluisteren die ook gevolgd worden door één van de sprekers in deze ruimte. Vermoedelijk zie je daarna alle overige luisteraars.
Als luisteraar heb je de mogelijkheid om het gesprek te delen, maar kun je ook op drie manieren reageren. Je kunt je hand opsteken, een spreker een ster geven (waarmee je geld doneert) of je duim omhoog steken. Hiermee heeft Facebook goed naar Twitter Spaces gekeken. Bij Twitter kun je echter ook een duimpje omlaag geven, waardoor je een mogelijkheid creëert voor polls.
Waar kun je Live Audio Rooms terugvinden?
Live Audio Rooms worden eerst uitgetest binnen Facebook Groepen. Door het gesloten karakter lijkt mij dit ook een ideale plek voor een Clubhouse-kloon. Daarnaast wil Facebook de functionaliteit ook brengen naar influencers met een grote achterban. “Zo kunnen zij ideeën delen met nieuw publiek en een plaats creëren voor discussie, zonder de extra druk van een camera.”
De derde plek waar je Live Audio Rooms gaat terugvinden is in Facebook Messenger. In Messenger wordt het echter vooral een plek waar je kunt chillen met vrienden.
Wanneer verschijnt Live Audio Rooms?
Facebook geeft op zijn blog aan dat ze zijn begonnen met het testen van Live Audio Rooms. De bedoeling is dat deze functionaliteit deze zomer beschikbaar is voor alle gebruikers van de Facebook-app.
Sound Studio en Soundbites
Naast Live Audio Rooms en het toevoegen van podcasts aan de app, heeft Facebook nog twee audiotoevoegingen. Allereerst komt er een Sound Studio waarmee je onder andere achtergrondgeluid kunt onderdrukken en stemmen kunt vervormen. Je kunt ook audio laten omzetten naar tekst of muziek gebruiken uit de Facebook Sound Collection.
De laatste toevoeging is Soundbites. Deze zou ik zelf omschrijven als een audiovariant op TikTok. Facebook noemt het een nieuw sociaal audioformat. Je kunt korte audiofragmentjes opnemen zoals anekdotes, grappen, motiverende teksten of gedachten. Veel is er nog niet bekend over Soundbites, maar we gaan er in de komende maanden vast nog wel vaker iets over horen.