
Logitech Brio 4K Ultra HD – Review
De camera’s op smartphones worden ieder jaar beter, maar op webcam-gebied lijkt de tijd al enkele jaren stil te staan. Toen ik vorig jaar een nieuwe pc samenstelde was het ook een klus om de juiste webcam te vinden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Logitech Brio 4K Ultra HD. Inmiddels gebruik ik de webcam enkele maanden en in dit artikel lees je mijn ervaringen.
2020 was een bijzonder jaar op webcamgebied. Doordat we massaal moesten thuiswerken, groeide de vraag naar webcams enorm en dat zorgde voor hoge prijzen. Inmiddels zitten de prijzen gelukkig weer op een normaal niveau, waardoor je voor een paar tientjes een redelijk webcam kunt kopen. De Logitech Brio 4K Ultra HD valt met een verkoopprijs van rond de 240 euro niet in deze categorie. Deze Logitech-camera biedt echter een 4K-resolutie en op dat gebied zijn er weinig alternatieven. Of laat ik het zo zeggen: er zijn weinig goedkopere alternatieven.
4K-videogesprekken met de Logitech Brio
De meeste webcams hebben een resolutie van 720P. Dat betekent dat de Logitech Brio met een 4K-resolutie op papier negen keer zoveel pixels heeft, waardoor het beeld dus negen keer scherper is. Klinkt leuk, maar wat heb je er in de praktijk nou aan? Veel mensen hebben een full hd-beeldscherm (1080p) of gebruiken zelfs hun 13 inch of 15 inch laptop-scherm, waardoor je het verschil tussen 720P of 4K een stuk minder goed ziet. Daarnaast vinden veel videogesprekken plaats in 720P, zodat het netwerk ook minder wordt belast. Tenzij je de webcam gebruikt om een video op te nemen, merk je dus qua scherpte in beperkte mate iets van de 4K-resolutie.
Toch is er een belangrijk argument voor een 4K-webcam: je kunt namelijk een uitsnede maken van je beeld. De Logitech Brio heeft een beeldhoek tot negentig graden waarmee je bijna alles wat achter je en naast je gebruikt in beeld kunt brengen. Door het beeld te croppen, kun je een perfecte uitsnede maken, zodat je goed in beeld bent. Door de extra pixels zal je op een full hd-beeldscherm nog steeds helemaal scherp worden weergegeven. Bij een normale webcam kun je ook wel digitaal inzoomen, maar daarbij kun je de losse pixels tellen.
De grote beeldhoek heeft bovendien het voordeel dat je in een ruimte gemakkelijk twee of drie personen in beeld kunt krijgen als je niet digitaal inzoomt. Zo kun je zelfs met anderhalf meter onderlinge afstand samen in beeld komen in een videogesprek.
HDR en een hoge refresh rate
Wie van specificaties houdt, kan zijn hart ophalen bij de Logitech Brio 4K Ultra HD. Naast de 4K resolutie heeft de webcam van Logitech ook nog HDR en een refresh rate (beeldvernieuwingssnelheid) tot negentig beelden per seconde.
HDR ken je misschien van televisies, de afkorting staat voor high dynamic range. In het kort zorgt dit ervoor dat je meer contrast in je beeld hebt, waardoor lichte beelden nog lichter zijn en donkere beelden nog donkerder. Een reguliere camera doet dit niet en daardoor zie je bijvoorbeeld amper het verschil tussen donkergrijs en zwart. De Brio gebruikt HDR vooral om goed te presteren in lichte en donkere omstandigheden. Bij normale webcams verschijn je als schim in beeld als de zon volop op de lens schijnt, terwijl je in het donker ook amper zichtbaar bent. Bij de Logitech-webcam ben je zowel bij veel licht als weinig licht prima in beeld. Ramen waar het licht vol op staat, zijn wel wat overbelicht, maar daar ligt de focus niet op in een videogesprek. In echt donkere omstandigheden heb ik heel soms wel dat de camera moeite heeft met scherpstellen. Het aanzetten van een reguliere lamp in je kamer lost dit probleem op.
De hogere verversingssnelheid zorgt er daarnaast voor dat het videobeeld vloeiender verloopt. De 4K-resolutie werkt met 30 beelden per seconde (evenveel als een reguliere camera), op 1080P kun je maximaal 60 beelden per seconde registreren en op 720P zelfs 90 beelden per seconde. Hoewel het een leuke toevoeging is, maak ik hier in de praktijk amper gebruik van. Extra beelden zorgt ook voor meer belasting op je internetverbinding en in het gemiddelde videogesprek is het voordeel beperkt.
Audiokwaliteit van de Logitech Brio
De Logitech Brio heeft ook twee microfoons ingebouwd. Eentje is voor stemregistratie, terwijl de andere microfoon echo’s en omgevingsgeluid wegfiltert. De audiokwaliteit is hierbij prima: het stemgeluid komt helder over en je hebt inderdaad weinig last van omgevingsgeluid.
Software
Via de bijgeleverde software kun je de webcam volledig naar wens inrichten. Je kunt hiervoor Logitech Capture gebruiken, maar ik gebruik zelf de Logitech G Hub omdat ik daarmee ook de instellingen van mijn toetsenbord en muis kan aanpassen. Je kunt gemakkelijk wisselen tussen vaste uitsnedes, maar ook gemakkelijk je eigen crop maken en opslaan. Daarnaast heb je een hoop mogelijkheden qua belichting, scherpstellen en kleur. Het is fijn dat je al deze mogelijkheden hebt, maar in de praktijk zul je misschien één keer een goede uitsnede maken en de rest van instellingen laat je op standaard staan, zodat het scherpstellen en de kleuren automatisch goed ingesteld staan.
Specificaties
Met een breedte van tien centimeter is de Logitech Brio een stuk forser dan de gemiddelde webcam. Ook het gewicht (63 gram) ligt hoger dan je bent gewend. Gelukkig heeft de webcam een flexibele (en ook vooral stevige) standaard. Hiermee kun je hem in principe op elk scherm gebruiken. Ik heb zelf de Brio zowel op mijn laptop, een regulier scherm als op mijn curved monitor gebruikt en op al die drie plekken stond hij als een huis. Je hebt overigens ook nog de optie om de camera los te halen en op een klein statief te zetten.
De webcam wordt trouwens geleverd met een usb-c-kabel. Dit is iets wat je weinig ziet op webcamgebied, maar ik vind het persoonlijk een groot voordeel. Het wel of niet hebben van usb-c is een belangrijke afweging voor mij in het kopen van een nieuwe gadget. Het bespaart mij de moeite van verschillende kabels en ik wil graag toekomstbestendig zijn. Lees ook mijn artikel over de liefde voor usb-c.
Conclusie
Als je op zoek bent naar één van de krachtigste webcams, kun je eigenlijk niet om de Logitech Brio 4K Ultra HD heen. De prijs van 234 euro liegt er niet om, maar in dit segment heb je weinig alternatieven. De webcam biedt een hoge beeldkwaliteit, geeft je veel opties om je beeld te perfectioneren en blijft in alle lichtomstandigheden overeind. Ik blijf de Brio de komende jaren in ieder geval nog met plezier gebruiken!
Je kunt de Logitech Brio 4K Ultra HD onder andere bestellen bij bol.com en Amazon.com. Ook bestaat er een speciale gaming editie.