
OnePlus toont smartphone met onzichtbare camera’s
Fabrikanten introduceren soms nieuwigheden in smartphones waarvan je denkt ‘wat heb je eraan?’. Een tijdje later wordt de innovatie echter de standaard in de markt. Tijdens CES 2020 toont OnePlus een toestel met onzichtbare camera’s op de achterkant. Is het nuttig? Niet per se. En toch zou het kunnen dat alle premium smartphones over een jaar onzichtbare camera’s op de achterkant hebben.
OnePlus Concept One
De naam van het toestel zegt het al, de OnePlus Concept One is een concepttelefoon. Toch is het Chinese bedrijf van mening dat dit de telefoon van de toekomst is. De belangrijkste reden om een smartphone met onzichtbare camera’s te willen is het uiterlijk van de telefoon. De achterkant van de OnePlus Concept One bestaat grotendeels het papya-oranje gekleurd leer (net als de McLaren 720), met een donkere strook van glas waarin de camera’s zitten verborgen.
Als je onderstaande video bekijkt zie je hoe het glas op de achterkant van de smartphone verandert. Het ene moment zie je camera’s nog wel, het andere moment zijn ze verdwenen. Op de CES-vloer is overigens wel gebleken dat de camera’s alsnog zichtbaar worden als het licht vanaf een bepaalde hoek op de achterkant valt. Van een afstand zijn de camera’s overigens wel onzichtbaar.

Hoe werkt de ‘invisible camera’ van OnePlus?
De camera’s in de concepttelefoon van OnePlus worden onzichtbaar gemaakt door een laag elektrochromisch glas (0,35 millimeter dik) dat bovenop de lenzen ligt. Het glas kan donkerder gemaakt worden door er kortstondig spanning op te zetten. Dezelfde techniek wordt gebruikt in het glazen dak van de inspiratiebron achter de auto: de McLaren 720S-sportauto.
Bij een auto is het niet erg als het donker en lichter maken van het glas een paar seconden duurt, bij de OnePlus Concept One is dit onhandig. Als je de camera-app opent, wil je direct een foto kunnen maken. Gelukkig heeft de smartphonefabrikant het voor elkaar gekregen om binnen een seconde te switchen van donker naar licht en andersom. Omdat dit proces gebeurt tijdens het openen van de camera-app merk je er als gebruiker niks van.
Bijkomend voordeel: nd-filter
Hoewel het donkere glas vooral ten goede komt van het smartphone-uiterlijk, zit er nog een extra voordeel aan. Je kunt de lichtblokkering stapsgewijs aanzetten. Hierdoor kun je de techniek ook gebruiken als nd-filter, zodat er minder licht op de sensor valt. Deze filters worden normaal alleen gebruikt bij reguliere foto- of videocamera’s. Bij de OnePlus moet je de camera-app gebruiken in de pro-modus om de filter aan te kunnen passen.
Hebben onzichtbare camera’s de toekomst?
Tot nu toe heb ik mij nog nooit geërgerd aan het design van de camera’s achterop mijn smartphone. Dat gezegd te hebbende, de OnePlus Concept One-achterkant ziet er heel mooi uit en dus zou ik er niet van op kijken dat fabrikanten in de toekomst de camera’s onzichtbaar gaan maken. Met name als het aantal lenzen blijft toenemen. Het is overigens nog onbekend hoe de techniek op langer termijn werkt.