Blog  »  Tech

Hoeveel camera’s passen er op de achterkant van een smartphone?

Hoeveel camera’s passen er op de achterkant van een smartphone?

Eén van de opvallendste features van de recent aangekondigde Google Pixel 3 (afgezien van de notch op de 3XL) is de enkele camera op de achterkant. In een tijd waar vrijwel elke fabrikant twee of meer camera’s op de achterkant plaatst, kiest Google voor één camera. Hoe slim is dat?

De beste camera is de camera die je bij de hand hebt. Daarom is een smartphone-camera voor velen de belangrijkste fotocamera geworden. De afgelopen jaren is de camera misschien wel één van de smartphone-onderdelen die het snelste wordt doorontwikkeld. Creatieve hardwarematige constructies, maar ook op software vindt met kunstmatige intelligentie een hoop ontwikkeling plaats.

Camera’s waarmee je kunt bellen

Sommige fabrikanten zijn in het verleden zelfs all in gegaan op de camera. Zo kwam Nokia met de Lumia 1020 die een 41 megapixel camera had! Samsung gaf in het verleden een Zoom-variant uit van haar Galaxy-lijn. Hiermee leek je toestel meer op een camera waarmee je toevallig ook kon bellen. Het had echter ook voordelen: je kon tien keer optisch inzoomen.

YouTube Video

 

Introductie van tweede camera

Een groot mainstream-succes zijn de cameratelefoons nooit geworden. Uiteindelijk moet een smartphone er ook mooi uitzien en dat gaat niet lukken met zo’n grote lens. Fabrikanten hebben daar iets op bedacht: een tweede camera. De eerste camera heeft een ‘normale’ lens. Als je inzoomt op de telefoon schakelt de telefoon automatisch over naar de tweede camera (met een telelens), waarmee je objecten op een afstand dichterbij in beeld brengt. In 2014 lanceerde HTC al de M8 met een dubbele camera op de achterkant. Tegenwoordig is een dubbele camera geen uitzondering meer.

Meten van diepte

Een ander voordeel van de dubbele camera is het meten van diepte. Hierdoor is het mogelijk om de achtergrond te vervagen op foto’s. Je kunt mooie portretfoto’s maken, waarbij de persoon scherp op de foto staat en de achtergrond onscherp is. Portretfoto’s met één smartphonecamera maken is overigens ook mogelijk, alleen heb je daar veel softwaretrucjes voor nodig en het resultaat is niet altijd even geslaagd.

Identieke camera’s

Er zijn ook toestellen met twee identieke camera’s op de achterkant. Hierbij heb je één normale camera en één zwart-wit-camera. Volgens fabrikanten, die deze methode gebruiken, kun je hierdoor meer details in foto’s krijgen. De monochrome camera is daarbij bedoeld voor schaduwen en fel licht. Een soortgelijke techniek wordt gebruikt bij HDR-foto’s (maar hier is in principe maar één camera voor nodig). Je combineert drie foto’s: een onderbelichte, een normale en een overbelichte foto. Samen zorgen deze foto’s voor een foto met betere kleuren.

Google Pixel kiest andere strategie

Waar alle andere grote telefoonfabrikanten voor meerdere camera’s op de achterkant, daar blijf Google vasthouden aan een enkele camera op de achterkant. Dit is echter geen camera die je kunt vergelijken met een simpele compactcamera. Hardwarematig maakt de Pixel-telefoon geen indruk, softwarematig des te meer. De foto’s die je maakt met een Pixel-telefoon zien er ontzettend mooi uit. Sommige experts zeggen zelfs dat je met Pixel-telefoons mooiere foto’s kunt maken dan met iPhone of Samsung Galaxy-telefoons. Dat blijft voor een deel ook een kwestie van smaak, maar je kunt niet ontkennen dat de Pixel prachtige foto’s maakt.

Met de nieuwe Pixel 3 (en 3XL) voegt Google de functionaliteit Super Res Zoom toe aan de camera. Dit is een softwaretruc om in te zoomen zonder dat je hierbij teveel details verliest. Daniel Bader van AndroidCentral testte of deze techniek even goed werkt als reguliere optische zoom. Op Twitter schrijft hij dat het resultaat niet perfect is, maar het verschil met de nieuwe iPhone XS-camera is niet eens zo groot is. Met software-updates kan Google het resultaat zelfs nog verder verbeteren.

Het enige wat Google niet kan oplossen met software zijn objecten die net buiten het bereik van de lens vallen. Hiervoor kun je een groothoeklens gebruiken, zodat je dichterbij kan fotograferen of filmen. Op de voorkant van de Pixel 3 en 3XL heeft het bedrijf overigens wel een groothoeklens geplaatst om dit probleem op te lossen. Waarom de achterkant deze oplossing niet heeft is de grote vraag.

Meer dan twee camera’s

Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder dan twee camera’s op de achterkant. Zo heeft de nieuwe Samsung Galaxy A9 maar liefst vier camera’s: een wijdhoek-camera (120 graden kijkhoek, 8 megapixel, F2.4), een telelens (2x optische zoom, 10 megapixel, F2.4), een reguliere camera (24 megapixel, F1.7) en een dieptecamera (5 megapixel, F2.2). De keuze voor de eerste drie lenzen is logisch (dichtbij, normaal en veraf fotograferen), de vierde is discutabel. Met de andere drie lenzen kun je namelijk ook de diepte prima meten.

Camera’s in de toekomst

In de toekomst verwacht ik meer toestellen met meer dan twee camera’s. Zestien camera’s zoals in de Light L16 lijkt me daarbij weer overdreven, maar drie verschillende cameraset-ups (voor dichtbij, normaal en veraf fotograferen) lijkt mij heel prettig. Met software kun je een hoop oplossen, maar een klein beetje hulp voor dichterbij en op afstand kan daarbij geen kwaad. Toestellen met meer dan drie camera’s zullen denk ik een uitzondering blijven, omdat er gewoon te weinig ruimte is aan de binnenkant van een smartphone.