Is YouTube Music een goed alternatief voor Spotify?

Inmiddels maak ik acht maanden gebruik van YouTube Music en dus wordt het een keer tijd om de balans op te maken. Is YouTube Music Premium een waardig alternatief voor de koning van de muziekstreamingdiensten Spotify?

Review: YouTube Music (19 oktober 2018)
Review: YouTube Premium (15 oktober 2018)

Muziekaanbod: Spotify versus YouTube Music

Muziekdiensten vinden het fijn om met getallen te strooien. Zo heb je met Spotify toegang tot meer dan dertig miljoen nummers. Een indrukwekkend getal, maar tegelijkertijd ook een nietszeggend getal. Ik bepaal liever of ik het muziekaanbod van een streamingdienst goed vind, door te kijken hoeveel nummers ik niet kan vinden. Hoe hoger dat getal, hoe minder geschikt de streamingdienst is.

Praktisch alle muziek die ik zoek, die in een studio is opgenomen, kan ik terugvinden op zowel Spotify als YouTube Music. Liveversies, parodieën en bootlegs zijn over het algemeen minder goed te vinden, maar daar gebruik ik meestal YouTube voor. Op dat gebied heeft de YouTube-muziekdienst een streepje voor. Alle muziek op YouTube is namelijk ook in Google’s muziekstreamingdienst te vinden. Daarbij heb je bovendien de keuze om het nummer af te spelen of de videoclip. Hoewel dat laatste op feestjes een leuke toevoeging is, gebruik ik het verder bijna nooit.

Beste muziekaanbod: YouTube Music

Muziek zoeken

Toen ik in oktober vorig jaar een review schreef over YouTube Music was ik vooral heel blij met de zoekmachine. Ik schreef: “De belangrijkste reden om verliefd te worden op YouTube Music is de zoekfunctie.”

Ik vond het vooral tof dat je kon zoeken op termen als ‘hipsterliedje waarin wordt gefloten’ en dat je dan het nummer Young Folks van Peter Bjorn en John voorgeschoteld krijgt. Het is heel gaaf dat dit kan, maar meestal zoek ik toch op de titel van een nummer of de naam van de artiest. Desondanks blijft Google concurrent Spotify ver voor zoekgebied.

Beste muziekzoekmachine: YouTube Music

Interface

De interface van YouTube Music is een stuk simpeler dan Spotify. Bij Spotify word je overladen door functionaliteiten en dat is in het begin erg wennen. Ook zijn de iconen bij Google’s muziekdienst een stukje groter, waardoor je minder informatie op het scherm krijgt, wat voor meer overzicht zorgt.

Qua thuisscherm zijn beide muziekdiensten behoorlijk aan elkaar gelijk. Het overzicht is verdeeld in allemaal secties en per sectie krijg je een handvol afspeellijsten te zien.

Beste interface: gelijkspel

Mixtapes en afspeellijsten

Toen ik nog Spotify gebruikte, luisterde ik vooral veel muziek uit de Discover Weekly of de dagelijkse mixtapes. Deze afspeellijsten zijn een prettige combinatie van muziek die je leuk vindt en muziek die je mogelijk leuk vindt. Daarnaast is het aanmaken van een eigen afspeellijst in Spotify heel simpel. Dit zorgt ervoor dat je in Spotify niet snel een los nummer opzet, maar vooral kiest voor een fijne afspeellijst.

In het verleden heb ik Google Play Music gebruikt (de voorloper van de YouTube muziekstreamingdienst) en dat was misschien wel de fijnste dienst om je eigen afspeellijsten te maken. In YouTube Music kun je ook gebruikmaken van afspeellijsten, maar toch merk ik dat ik er in acht maanden tijd amper gebruik van heb gemaakt. Dit komt deels omdat de functionaliteit een beetje verstopt zit en dat aangemaakt afspeellijsten met moeite een plekje krijgen op het thuisscherm. Aan de andere kant is het vervelend dat de afspeellijsten die je aanmaakt worden gedeeld tussen YouTube Music en YouTube zelf.

Google heeft ook zijn eigen versie van de Discover Weekly gemaakt: Mixtapes. In mijn eerdere review was ik onder de indruk dat YouTube Music binnen no-time een uitstekende mixtape kan leveren. Wel vond ik het vervelend dat mijn bijzondere muzieksmaak gecombineerd werd tot één lijst, terwijl je bij Spotify per smaakje zo ongeveer een eigen mixtape krijgt.

Na acht maanden merk ik dat Google’s Mixtape mij amper weet te verrassen en mijn muziekbubbel steeds kleiner wordt. Bij Spotify waren de suggesties een gezonde combinatie van klassieke rock, indierock, punkrock, hardstyle en popmuziek. Op één of andere manier zorgt Google ervoor dat ik vooral hardstyle krijg voorgeschoteld en dat de andere genres lijken te verdwijnen. Deze week kwam The Lumineers met de nieuwe single Gloria. Ik luisterde het nummer via YouTube Music, maar toen het nummer was afgelopen kreeg ik geen ander nummer van The Lumineers of soortgelijke muziek, maar hardstyle.

Beste mixtapes en beste afspeellijstmogelijkheden: Spotify

Integratie met andere diensten

YouTube Music werkt prima samen met de Chromecast en de Google Assistant. Die twee producten kun je echter ook inzetten voor Spotify. De meeste fabrikanten die iets met muziek doen hebben Spotify-integratie in hun producten. In Google Maps kun je ook verbinding maken met een muziekstreamingdienst om het bedienen van muziek te versimpelen terwijl je rijdt. In theorie zou je hierbij Spotify of YouTube Music kunnen kiezen. Ik krijg echter in Nederland alleen de keuze om Spotify te verbinden met Google Maps en dat is op zijn zachtst gezegd heel bijzonder.

Beste integratie met andere diensten: Spotify

Prijs

Het basisabonnement van Spotify kost in Nederland tien euro. Ook YouTube Music kun je voor tien euro per maand gebruiken. Voor twee euro extra krijg je daar ook nog YouTube Premium bij.

Bij een proefabonnement op Spotify kun je een maand lang gratis luisteren. Bij Google’s muziekdienst kun je drie maanden gratis luisteren. Qua kosten zijn beide producten vergelijkbaar, maar heeft Google een licht voordeel met het langere proefabonnement en de extra mogelijkheid voor YouTube Premium.

Beste prijs: YouTube Music

Conclusie

Als je nog geen abonnement hebt op een muziekstreamingdienst, maak je zowel met Spotify als YouTube Music een goede keuze. Het aanbod van beide diensten is uitgebreid, je kunt op veel verschillende apparaten je muziek beluisteren en beide diensten kosten tien euro per maand.

Voor mij is er echter een heel belangrijk argument waarom ik overweeg om te stoppen met YouTube Music en om Spotify te gebruiken: mixtapes. Ik heb het idee dat Spotify beter om weet te gaan met mijn diverse muzieksmaak en ook beter in staat is om mij kennis te laten maken met nieuwe muziek. Stoppen met YouTube Music betekent echter ook stoppen met YouTube Premium en die stap is erg lastig.

Deel dit artikel: