Tech

Review: YouTube Music

Review: YouTube Music

Met YouTube Music heeft Google opnieuw de aanval ingezet op Spotify, na het matige succes van Google Play Music. Is YouTube Music goed genoeg om Spotify te doen vergeten?

YouTube Music als opvolger van Google Play Music

In het verleden heb ik jarenlang gebruik gemaakt van Google Play Music. De muziekdienst van Google heeft een prima muziekaanbod, maar vooral de manier waarop je playlists aanmaakt is zeer prettig. Toch ben ik een tijdje geleden geswitcht naar Spotify, mede doordat het via mijn huidige telecomprovider KPN goedkoper was. Sinds enkele weken probeer ik YouTube Premium uit en daar krijg je ‘gratis’ YouTube Music bij (de opvolger van Google Play Music).

Al sinds de oprichting van YouTube speelt muziek een belangrijke rol op het platform. Dat succes heeft er in 2015 voor gezorgd dat Google met YouTube Music is begonnen. Deze dienst was tot eind augustus 2018 alleen niet beschikbaar in Nederland. In de tussentijd heeft de app een likje verf gehad en is de interface versimpeld. Als je de app opent zie je drie verschillende tabbladen: Home, Hotlist en Bibliotheek.

Hotlist

De Hotlist kun je het beste vergelijken met de trending pagina. DIt overzicht is niet persoonlijk, maar je ziet welke muziek er in Nederland nieuw is of trending. Aan de ene kant is het wel jammer dat dit overzicht niet is gepersonaliseerd, aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat je uit de bubbel kan breken.

Bibliotheek

Dit is de plek waar je kan zien welke muziek je hebt gedownload en je hebt een overzicht van de playlists, albums en nummers die je leuk vindt. Opvallend aan de playlists is dat je hier niet alleen de playlists ziet die je via YouTube Music hebt aangemaakt, maar ook de playlists die je al via YouTube heb gemaakt (waarbij gefilterd is op muziekvideo’s die in die playlists staan).

Home

De meeste tijd in de app zul je echter doorbrengen op de Home. Hier zie je de muziek die Google je aanbeveelt. De eerste keer dat je de app opent, moet je invullen wie je favoriete artiesten zijn. Dat is het vertrekpunt voor Google om je suggesties te doen qua muziek. Het thuisscherm bevat persoonlijke afspeellijsten, nieuwe albums of singles, playlists die afhankelijk zijn van het tijdstip, je locatie of activiteit en dan heb je ook nog muziekvideo’s. We hebben natuurlijk wel met een YouTube-product te maken.

Mixtapes

Google heeft met YouTube Music goed naar de concurrentie gekeken. Eén van de populairste features van Spotify zijn de Daily Mixes. In die afspeellijsten krijg je muziek voorgeschoteld op basis van muziek die je eerder hebt geluisterd, met af en toe een onbekend nummer erbij die lijkt op de andere muziek. YouTube Music heeft een soortgelijke functionaliteit: Mixtapes.

In tegenstelling van Spotify kiest YouTube Music voor slechts één lijst. Met mijn bijzondere muzieksmaak zorgt dit ervoor dat klassiekers als Johnny Cash en Roy Orbison worden afgewisseld met punkmuziek, indierock en hardstyle. Dat is een beetje gek, maar wat wel bijzonder is dat YouTube Music binnen no time een uitstekende mixtape kan leveren op basis van jouw muziekvoorkeuren. Hierbij zie je dat Google enorm goed met data is, waardoor het een stapje gemakkelijker wordt om Spotify achter je te laten.

In het begin moet je heel even wennen aan de interface van YouTube Music, maar als je eenmaal gewend bent, sluit de app goed aan op je voorkeuren. De muzieksuggesties zijn prima, waardoor je al snel lekker muziek kunt luisteren en niet teveel bezig hoeft te zijn met de randzaken. Ik heb op dit moment nog niet gehad dat ik een nummer zocht die ik niet kon vinden, dus ook qua aanbod heeft YouTube Music het goed voor elkaar.

Muziek zoeken nog nooit zo gemakkelijk

De belangrijkste reden om verliefd te worden op YouTube Music is de zoekfunctie. Uiteraard kun je gewoon zoeken op de titel of artiest van een nummer, maar Google gaat nog een stapje verder. Het nummer Adele – Skyfall ken je bijvoorbeeld waarschijnlijk vooral als themesong van de gelijknamige James Bond-film. Als je zoekt op ‘theme song Skyfall’ krijg je gewoon het nummer voorgeschoteld.

De zoekmachine gaat zelfs nog een stapje verder. Als je zoekt op ‘hipsterliedje waarin wordt gefloten’ toont YouTube Music het nummer Young Folks van Peter Bjorn en John. Dit soort handige zoektrucjes werken ideaal en maken van YouTube Music de ideale zoekmachine voor muziek.

Nadelen YouTube Music

Over het algemeen is YouTube Music een uitstekende muziekapp, maar de dienst heeft ook zijn beperkingen. Grootste irritatie is de soms wat onduidelijke integratie met YouTube. Als je in de Music-app je abonneert op bepaalde artiesten, dan ben je op YouTube ook direct geabonneerd op hun YouTube-kanaal. Heel irritant, omdat ik bepaalde artiesten leuk vind om naar te luisteren, maar ik heb geen interesse om hun leven te volgen in bijvoorbeeld hun vlogs om maar iets te noemen.

Een ander dingetje is privacy. YouTube Music is de enige app die locatietoestemming nodig heeft. Met deze functionaliteit kan Google je beter muziek aanraden. Waardoor je bijvoorbeeld in de sportschool energieke muziek krijgt. Als je het niet prettig vindt dat Google je locatie bijhoudt voor het luisteren van muziek dan kun je deze functie ook uitzetten.

Verder wil Google de app YouTube Music zo simpel mogelijk, maar dat neemt ook functionaliteiten weg. Zo heb je op dit moment niet de mogelijkheid om de kwaliteit van de muziek in te stellen. Standaard luister je op 128kb/s en bij slecht internet op 64kb/s. Persoonlijk ben ik niet iemand die alleen muziek in de allerhoogste kwaliteit wil luisteren, maar het hebben van een keuze is prettig.

Prijs

Net als veel andere muziekapps betaal je ook voor YouTube Music een tientje per maand. Voor twee euro meer krijg je overigens ook YouTube Premium (lees ook mijn review) er bij, zodat je extra mogelijkheden krijgt op YouTube zelf. Die keuze zou ik zeker aanraden voor de beperkte meerprijs.

YouTube Music: alternatief voor Spotify?

Is YouTube Music een goed alternatief voor Spotify of bijvoorbeeld Apple Music? Dat zeer zeker! In YouTube Music heb je alle muziek tot de beschikking die je zoekt, de app werkt lekker simpel, de suggesties zijn prima en geen andere muziekdienst kan tippen aan de zoekfunctionaliteit van Google.

Dat gezegd te hebben: als je momenteel al helemaal ingebakken zit in een muziekdienst is de keuze om over te stappen minder logisch. YouTube Music is lekker compleet, maar biedt niet perse dingen die je bij een andere dienst niet hebt. Als je nog geen abonnement hebt op een muziekdienst, is YouTube Music een uitstekende keuze.

Mocht je toch nog twijfelen: op dit moment kun je YouTube Premium drie maanden gratis uitproberen inclusief YouTube Music. Een veilige keuze om te kijken of de diensten echt meerwaarde voor jou hebben