
Waarom is Spotify woest op Apple?
Spotify is boos op Apple. Het Zweedse bedrijf opent de website Time to Play Fair, CEO Daniel Ek schreef een boze blogpost en nog belangrijker: Spotify is een monopoliezaak begonnen bij de Europese Commissie. Hoe zit de vork precies in de steel?
Het probleem: oneerlijke concurrentie
Het idee achter muziekdienst Spotify is simpel: voor een tientje per maand kun je onbeperkt muziek streamen. Behalve als je via Apple’s App Store een abonnement afsluit, dan betaal je dertien euro. Apple verplicht bedrijven die abonnementen verkopen via de App Store dat ze dertig procent van hun app-inkomsten afstaan, een soort van appbelasting dus. Na een jaar wordt de afdracht verlaagd van dertig procent na vijftien procent per maand.
Volgens Spotify is deze appbelasting oneerlijk. Het zorgt ervoor dat Spotify de prijzen in de App Store heeft verhoogd tot dertien euro per maand, zodat ze de kosten dekkend krijgen. De crux van het verhaal is dat concurrent Apple Music geen last heeft van de heffing op abonnementskosten en hierdoor drie euro per maand goedkoper is. Om even het rekensommetje compleet te maken: van de dertien euro die per maand wordt betaald voor Spotify, gaat 3,90 euro naar Apple (na een jaar 1,95 euro).
Op de website van Spotify (of via andere platformen) kun je nog wel gewoon een abonnement van een tientje per maand afsluiten (en dat abonnement kun je ook op een iPhone gebruiken). Je zou dus verwachten dat Spotify in haar app een verwijzing naar de eigen website maakt om daar een abonnement af te sluiten, maar dat mag niet van Apple. Zelfs als Spotify deze link verstopt onder een button met een vage tekst als ‘Meer informatie’ wordt dit tegengehouden door Apple.
Er is nog een derde reden waarom Spotify boos is op Apple. Volgens de muziekdienst blokkeert Apple regelmatig updates en wordt Spotify uitgesloten bij spraakassistent Siri en bij de slimme speaker HomePod.
Apple: ‘Spotify wil wel de lusten, niet de lasten’
Volgens Apple heeft Spotify haar succes voor een groot deel te danken aan de App Store. “Ze willen wel de lusten, maar niet de lasten.” Apple legt op haar site verder uit dat het verhaal van Spotify niet helemaal klopt. Spotify wijst in hun verklaring alleen op de dertig procent appbelasting en niet op de vijftien procent die het na een jaar wordt.
Apple geeft aan dat het aanbieden van een dienst als de App Store niet gratis is en dat ze ergens het geld vandaan moeten halen. Gratis apps of apps die verdienen aan advertenties hoeven geen geld af te dragen. Ook diensten die fysieke producten of diensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld Uber of Thuisbezorgd hoeven niet te betalen.
Wat betreft het blokkeren van updates zegt Apple dat ze ongeveer tweehonderd app-updates van Spotify hebben goedgekeurd. Alleen op het moment dat Spotify zich niet aan de regels hield, werd de versie van de app niet goedgekeurd. Apple geeft bovendien aan dat ze graag samenwerken met Spotify op het gebied van Siri en AirPlay 2.
In haar statement deelt Apple nog een vervelende sneer uit richting Spotify. Volgens de techgigant is het doel van de muziekdienst om meer geld te verdienen aan het werk van anderen. “Ze proberen niet alleen de App Store af te persen, maar ook artiesten, muzikanten en tekstschrijvers.”
En hoe zit het met Google?
In de blogpost van Spotify’s CEO Daniel Ek wordt geen woord gerept over Google. Google heeft met de Play Store een ontzettend populaire appwinkel en de zoekgigant heeft met YouTube Music natuurlijk ook een eigen muziekdienst. In de Spotify-app op Android kun je overigens wel gewoon de website van Spotify bezoeken om een abonnement af te sluiten. En zelfs als dit niet kon, was het probleem minder groot. Android biedt mogelijkheden om apps buiten de Play Store te downloaden, bijvoorbeeld via de Amazon Appstore of Samsung’s Galaxy Store of als APK rechtstreeks van het web. Dat laatste brengt overigens wel veiligheidsrisico’s met zich mee.
Wie heeft er gelijk: Apple of Spotify?
Hoewel Apple wel degelijk een punt hebben dat ze de App Store moeten financieren, denk ik dat Spotify nog wel eens aan het langste eind kan trekken. Het voelt ook gewoon gek dat je via de App Store dertien euro moet betalen voor een dienst, terwijl je via een omweg diezelfde dienst voor drie euro goedkoper kan krijgen.
Ik zou het een goede tussenweg vinden als Spotify alleen de eerste maand dertig procent hoeft af te staan. Drie euro per nieuwe gebruiker voor de goede service van de App Store. Is ook net iets anders dan 46,80 euro voor het eerste jaar en daarna 23,40 euro per jaar.
Blendle-baas Alexander Klöpping gaf eerder deze maand tegenover de NOS aan dat de online kiosk ook last heeft van de appbelasting en dat ze overwegen om zich aan te sluiten bij de klacht van Spotify. Beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab heeft bij de Russische toezichthouder deze week een klacht ingediend tegen Apple vanwege machtsmisbruik met de App Store.