Hoe kijk je televisie met een (bluetooth) koptelefoon?

In sommige situaties kan het heel handig zijn om televisie te kijken waarbij het geluid alleen op je koptelefoon hoorbaar is. Bijvoorbeeld als je wil dat iemand anders geen last heeft van het geluid of omdat je jezelf  wilt afsluiten voor de buitenwereld bijvoorbeeld met noise cancelling. In dit artikel zet ik enkele manieren op een rijtje waarmee je televisie kunt kijken met een koptelefoon.

Bedraad

De meest simpele oplossing om de audio van je televisie te horen via je koptelefoon is via een bedrade aansluiting. Je stopt de 3,5mm-plug van je koptelefoon (of oortjes) in de audiojack en klaar! Je wilt alleen niet op 30 centimeter van het scherm zitten, dus is een verlengkabel geen overbodige luxe. Voor een paar euro heb je al een kabel (bijvoorbeeld 2 meter kabel voor 2 euro). Bedraad heeft zijn beperkingen: je kunt niet vrij rondlopen en de maximale afstand wordt bepaald door de lengte van de kabel. Ook kan een kabel relatief snel kapot gaan.

Als je een PlayStation 4 hebt en je koptelefoon alleen wilt gebruiken voor gamen, dan heb je geen verlengkabel nodig. Je kunt je koptelefoon via draad aansluiten op je controller. Stel de instellingen op je PlayStation 4 daarna wel even zo in dat alle audio op je koptelefoon binnenkomt.

Koptelefoon met zendstation

De tweede oplossing is het kopen van een speciale koptelefoon met zendstation. Hierbij sluit je het basisstation aan op je televisie (of receiver of versterker) en is deze automatisch verbonden met je koptelefoon. De prijs voor deze oplossing is vanaf ongeveer tachtig euro (bron: Coolblue). In principe is dit een goede oplossing, maar het nadeel is dat je wel een koptelefoon hebt speciaal voor thuisgebruik. Je reguliere koptelefoon werkt niet op deze manier.

Chromecast via Localcast

Als je reeds een koptelefoon hebt kan een Chromecast  (30-40 euro) een handige oplossing zijn. Chromecast is een usb-stick die van elke tv een slimme televisie maakt. Helaas zit er geen bluetooth op de Chromecast, maar er is een work-around voor.

Via de app Localcast kun je video naar je Chromecast sturen, terwijl je de audio lokaal op je telefoon hoort. Als je je koptelefoon hebt aangesloten op je telefoon, zie je video op je televisie, maar hoor je het geluid via je koptelefoon. Localcast werkt met videobestanden op je telefoon of in de cloud (Google Drive of Dropbox) of op je NAS. Via de ingebouwde browser kun je ook video van websites casten (bijvoorbeeld Dumpert). Helaas werkt YouTube of Netflix niet via deze oplossing.

Receiver

Heb je een receiver waarmee je je televisie hebt aangesloten op je geluidsset? Veel receivers hebben ook bluetooth ingebouwd. Indien je receiver een TX-modus voor bluetooth heeft (transmit-mode: versturen van audio), kun je je koptelefoon op je receiver aansluiten en hoor je de audio op je koptelefoon. Een handige oplossing, mits je uiteraard al een receiver hebt.

Bluetooth audio transmitter

De laatste oplossing is een bluetooth audio transmitter. Dit is ook de oplossing waar ik zelf voor heb gekozen. Je sluit een kastje aan op je televisie, waarmee je de audio van de televisie verstuurt naar het bluetooth-signaal (TX). Je hebt geen last van kabels door je woonkamer, geen beperkingen van apps, je hoeft geen speciale koptelefoon voor thuis te kopen en het is relatief goedkoop (vanaf ongeveer 20 euro).

Update 6 april 2020: Als ik tegenwoordig televisiekijk met het geluid via mijn koptelefoon, dan maak ik hierbij gebruik van de Sennheiser BT T100 bluetooth audiozender. In mijn review over deze audio transmitter kom je meer te weten over dat product.

Wil je zelf televisiekijken met een koptelefoon? Voor aanvullende vragen kun je altijd contact met mij opnemen.

Deel dit artikel: