Zo bedien je slimme Ikea-verlichting (TRÅDFRI) met spraakopdrachten

Verlichting brengt sfeer in huis. Tegenwoordig zijn er een hoop alternatieven voor een lampje met simpele aan-/uit-knop. Denk aan dimmers, lampen die van je kleur kunt veranderen en lampen met een afstandsbediening. Ikea lanceerde vorig jaar met TRÅDFRI een eigen set slimme verlichting.  Met een beetje extra werk kun je deze lampen ook via spraakopdrachten (Google Assistant of Amazon Alexa) besturen.

Bij slimme verlichting denk je al snel aan de Philips Hue. Als je met Hue wilt beginnen kost dit al snel een paar honderd euro (starterspakket is 160 euro). Voor technologie niet perse heel duur, maar voor een paar ‘simpele’ lampjes niet voor iedereen weggelegd.

Als je toch je verlichting slim wilt maken met een kleiner budget, dan is Ikea’s TRÅDFRI-lijn een leuk alternatief. Dit is een productlijn die lijkt op die van Hue. Je kunt lampen kopen die in alle kleuren van de regenboog kunnen schijnen. Ook kun je de lampen bedienen via een afstandsbediening, app of spraakbesturing. Voor spraakbesturing moet je eerst nog wel een paar stappen uitvoeren (het is en blijft natuurlijk Ikea).

Welke producten heb je nodig?

Om een TRÅDFRI-lamp via spraakbesturing te bedienen heb je de volgende producten nodig: een TRÅDFRI led-lampenpit, een TRÅDFRI afstandsbediening (gek genoeg is dit noodzakelijk) en een TRÅDFRI verbindingshub. Uiteraard heb je ook een lamp nodig waar de pit in kan. Je kunt de lampen via de Google Assistent-app of Amazon Alexa-app op je telefoon bedienen, maar het werkt prettiger via een slimme speaker. De Google Home is sinds kort te koop in Nederland en de Amazon Echo is ook al een tijdje verkrijgbaar.

De TRÅDFRI lampenpit en afstandsbediening worden los verkocht, maar ook als setje (ook nog goedkoper). De set kost 34,95 euro. De verbindingshub (prijs: 32,95 euro) heb je nodig om de lamp te verbinden met je wifi-netwerk. In totaal ben je dus 68 euro kwijt om te beginnen met slimme verlichting in je huis.

Stap 1: Verbindingshub aansluiten op wifi

Nadat je de producten hebt gekocht is het tijd om alles goed in te stellen. Begin hierbij met de verbindingshub (ik heb het andersom geprobeerd en dat werkt niet). Met de verbindingshub kun je de lampen verbinden met wifi. De hub moet je met een netwerkkabel verbinden met je router. Daarnaast moet je de hub ook inpluggen in een stopcontact. Om de kabels te verbinden moet je de hub opendraaien.

Nadat je de hub fysiek hebt aangesloten, moet je verbinding maken met de hub. Dit kan via Android of iOS. Download de app (Android, iOS) en volg de wizard in de TRÅDFRI-app. Door het scannen van de QR-code aan de onderkant van de verbindingshub maak je verbinding.

Stap 2: Afstandsbediening koppelen met hub

Helaas is het niet mogelijk om de lampen rechtstreeks te koppelen met de verbindingshub. Je hebt hiervoor nog een afstandsbediening of dimmer nodig. Dit is vreemd, omdat je de bediening van de lampen via de app kunt doen en dus de fysieke afstandsbediening niet nodig hebt.

Je zult dus eerst de afstandsbediening (of dimmer) moeten koppelen met de verbindingshub. Haal het klepje van de afstandsbediening en stop (indien nodig) een batterij erin. Druk daarna vier keer kort op de resetknop naast de batterij. Wacht totdat het rode lampje aan de voorkant uitgaat.

Houd hierna de afstandsbediening 2 centimeter vanaf de hub en houdt de resetknop tien seconden in. Via de TRÅDFRI-app krijg je een melding dat de afstandsbediening is verbonden.

Stap 3: Lampen koppelen met afstandsbediening

In stap drie is het eindelijk tijd voor de lampen. Draai de lampenpit allereerst in de fitting en zet de lamp aan. Open daarna de TRÅDFRI-app op je telefoon, ga naar instellingen en klik op Beheer apparaten (Engels: ‘Manage devices’). Klik daarna op de grote plus onderaan het beeld. Selecteer ‘Lamp’ (Engels: ‘Bulb’) en geef aan dat je verbinding wilt maken via de afstandsbediening (of dimmer).

Houd de afstandsbediening twee centimeter van de lamp af en druk de resetknop 10 seconden in. Tijdens het koppelen zal de lamp feller gaan schijnen en dimmen. Als de lamp constant gaat branden kun je de knop los laten. Nu is de lamp verbonden en kun je via de afstandsbediening (of dimmer) of via de app de lampen bedienen: aan/uit, feller/minder fel of het veranderen van kleur. Geef de lamp voor het gemak een gemakkelijkere naam (wel zo gemakkelijk bij spraakcommando’s)

Stap 4: Alexa of Google Home integreren

Nu je lampen verbonden zijn met wifi, kun je ze koppelen aan de Google Assistent of Amazon Alexa. Open de TRÅDFRI-app, ga naar instellingen en klik op Integraties. Hierin kun je verbinding maken met Amazon Alexa of de Google Assistent. Ik heb gemerkt dat dit verbinden niet altijd goed gaat. Het kan soms helpen om je apparaten of router te resetten.

Als je de toestemming hebt verleend, kun je de app echt in gaan stellen. Voor Amazon Alexa moet je in de Alexa-app eerst de TRÅDFRI-skill downloaden (Menu -> Skills & Games -> Zoek de skill). Vervolgens moet je de Google Home-app of Amazon Alexa-app de lampen toevoegen. Je kunt nu de lampen via de spraakassistent naar keuze bedienen.

Stap 5: Routines instellen

Met de basisinstellingen kun je al een hoop regelen via de spraakassistenten, maar het wordt pas echt leuk met de Routines. Dit zijn een soort van If This Then That-opdrachten. Zo heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat ik met de spraakopdracht ‘Good night‘ alle verbonden lampen in huis uitzet. Met het commando ‘Movie time‘ worden de lampen zachter van kleur en behoorlijk gedimt. Ook heb ik een commando waarmee ik de lampen op de felste stand zet en in de lichtste kleur.

Dit smaakt naar meer

Ik heb nu zelf twee lampen aangeschaft, maar na een paar uren spelen wil ik eigenlijk al mijn lampen wel vervangen door een slim exemplaar. Het loopje naar de lichtschakelaar dat niet meer nodig is, is een minimaal voordeel. Het is vooral het gemak waarmee je de lampen exact zo kunt instellen dat het de sfeer precies ten goede komt. Precies fel genoeg, precies de juiste kleur. Heerlijk! Alexaturn my lights off!

Deel dit artikel: