3 opvallende smartphone-trends op MWC 2019

De grootste smartphonebeurs ter wereld, het Mobile World Congres (MWC), vond vorige week plaats in Barcelona. Een hoop nieuwe smartphones en gadgets, maar er zijn drie thema’s die een belangrijke rol spelen op de beursvloer: opvouwbare schermen, 5G en steeds camera’s op een telefoon.

Elke donderdagnacht geeft ik een wekelijkse techupdate in Focus Radio op NPO Radio 1. Afgelopen vrijdag sprak ik over het het Mobile World Congres (MWC). Luister hier het fragment.

Het wordt steeds normaler dat je je smartphone niet binnen twee jaar vervangt. Het oude toestel werkt nog goed, de prijzen van nieuwe toestellen liggen te hoog en de innovatie is te beperkt. Voor smartphonefabrikanten betekent dit lagere inkomsten en dus gaan ze op zoek naar innovaties, zodat we alsnog een nieuwe smartphone willen kopen.

1. Opvouwbare smartphones

Mobiele telefoons werden eerst kleiner, maar sinds de moderne smartphone worden toestellen steeds groter. Er is alleen één probleem: het toestel moet in je broekzak kunnen passen. De oplossing is volgens fabrikanten een opvouwbare smartphone. Hierdoor blijft het toestel klein, maar kun je het scherm uitvouwen tot een kleine tablet.

In januari probeerde ik tijdens CES de Royole FlexPai uit, de eerste opvouwbare telefoon voor consumenten. Een paar dagen voor MWC kondigde Samsung zijn opvouwbare telefoon aan: de Samsung Galaxy Fold. In het NPO Radio 1-programma Focus gaf ik aan onder de indruk te zijn van de technologie van dat toestel, maar dat het tegelijkertijd de vraag is of het product niet te vroeg op de markt wordt gezet. Door het prijskaartje van 1980 dollar (!) zul je het in ieder geval nog weinig mensen in je directe omgeving met het toestel in handen zien.

Tijdens MWC toonden Xiaomi, TCL en Oppo een prototype van een opvouwbare smartphone, maar het was Huawei met de Mate X die de show stal. Het toestel ziet er erg mooi uit en door technologie als camera’s in een soort van zijbalk te stoppen is het toestel opvallend dun. De prijs liegt er overigens niet om: 2600 dollar.

YouTube Video

 

Het belangrijkste verschil tussen de Huawei Mate X en de Samsung Galaxy Fold is de vouwrichting van het scherm. Het Samsung-toestel moet je openvouwen als een boek, het scherm zit aan de binnenkant. Hierdoor heeft Samsung een extra scherm aan de buitenkant geplaatst. Huawei kiest ervoor om het scherm dubbel te klappen, waardoor het aan de buitenkant van het toestel zit. De keuze van Huawei ziet er veel eleganter uit, maar het heeft een groot nadeel: krassen. Als je op de achterkant van je smartphone een scherm hebt, dan is het een kwestie van tijd dat je er een kras op hebt zitten.

Voorlopig zie ik ons nog niet massaal met een opvouwbare smartphone rondlopen. De toestellen zijn veel te duur, de technologie heeft beperkingen en de voordelen zijn nog iets te beperkt. Ik hoop dat we snel een old school klaptelefoontje gaan zien met een opvouwbaar scherm. Heerlijk compact, maar uitgepakt toch de voordelen van een moderne smartphone. Motorola Razr I’m counting on you!

2. 5G

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat 5G al volledig uitgerold is. Op MWC hangen posters als ‘5G is here!’ en vrijwel alle fabrikanten hebben een 5G-telefoon of prototype getoond: Huawei, LG, Samsung, Xiaomi, ZTE, OnePlus, Oppo en Sony. De realiteit is dat we nog even geduld moeten hebben, met name in Nederland.

In Nederland moet eerst nog een veiling plaatsvinden voor de 5G-frequenties, voordat telecomproviders überhaupt kunnen beginnen met het bouwen van hun netwerk. Deze veiling vindt waarschijnlijk pas plaats in 2021. Dit heeft alles te maken met het satelliet grondstation in Burum, dat inlichtingendiensten gebruiken voor satellietcommunicatie. Deze communicatie gaat via de 3,5 GHz-band die ook nodig is voor de eerste generatie 5G-hardware. Defensie heeft een contract om deze frequenties tot 2021 te gebruiken. Hierdoor kunnen Nederlanders boven de lijn Amsterdam – Enschede sowieso geen gebruik maken van deze frequenties.

Het alternatief is om 5G te gebruiken op een andere frequentie, zoals bijvoorbeeld 28GHz. Helaas geldt echter dat hoe hoger de frequentie, hoe dichter je bij de mast moet zijn. En om nou elke lantaarnpaal uit te rusten met een 5G-antenne is ook niet te betalen.

De verwachting is dat in Nederland voor 2022 nog niet aan de slag kunnen met 5G. Het kopen van een 5G-telefoon heeft dus nog weinig nut. Overigens is 5G ook vooral handig voor toepassingen buiten smartphones om. Ook op 4G kun je prima die nieuwe Netflix-film streamen.

3. Steeds meer camera’s

Een andere trend is dat smartphones steeds meer camera’s krijgen. De dubbele camera achterop is normaal geworden (behalve bij Google’s Pixel-telefoons) en de volgende stap is drie camera’s achterop zoals bij de Samsung Galaxy S10. Ook op de voorkant krijgt de selfiecamera steeds vaker een tweede camera erbij voor het meten van diepte of voor een groothoeklens.

Tijdens MWC toont HMD Global (het bedrijf dat tegenwoordig achter Nokia-telefoons zit) de Nokia 9 PureView. Dit is een toestel met maar liefst vijf camera’s achterop. Twee van de vijf lenzen zijn bedoeld voor kleurenfoto’s, de overige drie schieten zwart-wit foto’s. Dat laatste zorgt voor meer details en contrast: donker is echt donker en licht is echt licht. Het toestel zou tien keer zoveel licht binnen laten. Ook kun je de voorgrond of achtergrond achter nog scherp stellen. Ik heb het toestel zelf nog niet kunnen uitproberen, maar de eerste recensies die ik online heb gelezen zijn heel positief.

YouTube Video

 

Opvallend genoeg hebben alle vijf camera’s dezelfde beeldhoek. Vaak kiezen fabrikanten achterop voor een telelens naast een normale lens en bij een derde camera voor een groothoeklens. Die laatste opstelling vind ik zelf heel handig omdat je zo kan inzoomen op je smartphone. Je hebt op een smartphone geen uitschuifbare lens en dan zijn meerdere lenzen het antwoord. Al is er een uitzondering: de Google Pixel 3. Google kiest voor één camera achterop, maar weet toch de mooiste smartphonefoto’s te maken. Want ook als je met een Pixel een foto maakt, maak je eigenlijk niet één foto, maar een heleboel. Softwarematig worden al deze foto’s gecombineerd tot één prachtige foto.

En hoe zit het met de accuduur?

De grootste ergernis voor smartphonegebruikers is de accuduur. Elke dag je telefoon aan de oplader en soms zelfs nog vaker. Toch gaan de drie trends die ik hierboven heb genoemd niet voor een oplossing zorgen.

Gelukkig is er op MWC een oplossing aangekondigd: de Energizer Power Max P18K Pop. Gekscherend wordt dit apparaat ook wel een 18.000 mAh-batterij met ingebouwde telefoon genoemd. De batterij is vijf zo groot als een gemiddeld toestel. In stand-by-modus gaat de Energizer vijftig dagen mee, bij normaal gebruik hoef je hem maar één keer per week op te laden. Het toestel heeft echter een groot nadeel: de Energizer is dikker dan drie iPhones op elkaar.

YouTube Video

Deel dit artikel: