Zijn de hoogtijdagen voor streamingdiensten binnenkort voorbij?

Vijftien jaar geleden zal het vast als een utopie hebben geklonken: voor een tientje per maand bijna eindeloos leuke films en series kijken met streamingdiensten als Netflix. Thuis film kijken deed je via de kabel, dvd of door illegaal te downloaden. De hoogtijdagen voor streamingdiensten lijken echter voorbij.

De kans is groot dat als je een abonnement hebt op een streamingdienst, dat je een Netflix-account hebt. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat er in Nederland 2,8 miljoen huishoudens betalen voor Netflix (ter vergelijking: 390.000 huishoudens voor Videoland). Dat succes zorgt ervoor dat veel filmmaatschappijen ervoor kiezen om hun films digitaal te distribueren via Netflix (ondanks het feit dat het grootste deel van de IMDB Top 250 niet in Netflix staat).

Concurrentie

Het succes van Netflix wordt met interesse gevolgd door de concurrentie. Naast Netflix heb je in Nederland onder andere keuze uit Videoland (RTL), Ziggo Movies en Series (voor HBO-series als Game of Thrones), Pathé Thuis en Amazon Prime. Hoewel elk platform een paar unieke films of series heeft, kun je prima overleven met één abonnement (al dan niet inclusief het uitwisselen van accountgegevens met een vriend). De kans is groot dat hier binnenkort verandering in komt.

Disney komt met eigen streamingdienst

Disney is namelijk van plan om eind volgend jaar een eigen streamingdienst te lanceren. Die dienst zal het aanbod niet alleen verder versplinteren, maar er ook voor zorgen dat het aanbod op andere platformen zal afnemen. Disney heeft in het verleden aangegeven dat ze in 2019 films en series van Netflix halen.

Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als alleen de echte Disney-producties op een eigen platform komen te staan, maar het gaat nog een stukje verder dan dat. Disney is ook eigenaar van Pixar, Marvel, Lucasfilm, 21st Century Fox, ABC en ESPN. Grote kans dat je content van die merken steeds minder gaat zien op platformen als Netflix.

Op dit moment is ongeveer tachtig procent van de content van Netflix content met een licentie. Netflix wil minder afhankelijk worden van filmmaatschappijen en daarom zie je ook steeds meer Netflix Originals. Als platform moet je je onderscheiden met je content. Zelfs als Disney wel content blijft aanbieden op andere platformen is dit niet perse goed nieuws voor Netflix. Waarschijnlijk zullen de kosten voor de content hoger komen te liggen. In het verleden heeft Disney dit vaker bewezen: Disney dvd’s waren vaak een keer zo duur als dvd’s van andere filmmaatschappijen.

Impact op consument

Wat betekent deze stap voor consumenten? De kans dat je in de nabije toekomst genoeg hebt aan één streamingdienst is klein. Het aanbod gaat verder versplinteren en dus zul je waarschijnlijk meerdere diensten moeten combineren. Nu heb je al voor een HBO-serie als Game of Thrones een aparte dienst nodig, in de toekomst gaat je dergelijke constructies meer zien. Dat wordt vaker accountgegevens uitwisselen met vrienden of extra betalen omdat je meer diensten nodig hebt. Zonde! Consumenten hadden eindelijk een goed alternatief voor illegaal downloaden en dat alternatief wordt nu een stuk beperkter.

De ontwikkeling op het gebied van streamingdiensten kan overigens ook positieve gevolgen hebben. Bedrijven zullen moeten gaan concurreren om de kijker en dus zullen ze toffe content moeten produceren. Hopelijk betekent niet dat we spin-off na spin-off krijgen en blijft er voldoende ruimte voor originele nieuwe content (zoals The Haunting of Hill House).

Deel dit artikel: