
Kun je veel YouTube-video’s straks niet meer kijken door een uploadfilter?
Kunnen we in de nabije toekomst niet meer alles wat we online willen zetten uploaden naar het web vanwege het ‘uploadfilter’? De kans is best groot. Volgens YouTube-CEO Susan Wojcikci heeft het nieuwe Europese auteursrecht verstrekkende negatieve gevolgen. De wetgeving kan ervoor zorgen dat je in Europa een heleboel video’s niet meer kunt zien en ook dat memes verdwijnen.
In september stemde het Europees Parlement in met het nieuwe Europese auteursrecht. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad moeten nog akkoord gaan, maar de verwachting is dat de definitieve wet in 2019 klaar is.
Wat is het uploadfilter?
Het uploadfilter is een versimpelde uitleg van artikel 13 van het nieuwe Europese auteursrecht. Door de nieuwe wetgeving moeten websites licenties hebben op alle foto’s, video’s en muziek die op het platform staan. Voor een kleine website zoals een blog nog enigszins overzichtelijk, maar vooral voor YouTube en Facebook is de impact enorm. Elke foto of video die wordt geüpload moet worden gecontroleerd op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Indien je upload niet door de filter komt, krijg je een melding als: “We kunnen deze foto helaas niet plaatsen, omdat er door auteursrechten beschermde beelden inzitten.”
Bij het volledig uploaden van een film of een videoclip werkt het auteursrecht vrij straight forward, maar de werkelijkheid is meestal een stukje complexer. Stel dat jij een meme plaatst, kans is groot dat het beeld afkomstig is uit een film. Een filter begrijpt de humor er niet van en zal aangeven dat de meme in strijd is met het auteursrecht. Hetzelfde geldt voor parodie-video’s.
Geen Luis Fonsi – Despacito op YouTube meer?
In een open brief waarschuwt Wojcicki van YouTube voor de ‘onbedoelde consequenties’ van artikel 13. Ze noemt het filter praktisch onmogelijk. De clip van het nummer Despacito van Luis Fonsi, de meest bekeken YouTube-video (5,7 miljard views), bevat volgens de YouTube-CEO ook verschillende auteursrechten. YouTube heeft met verschillende rechthebbenden licenties, maar sommige partijen zijn onbekend. Daarom is het misschien een betere optie om de video niet meer te tonen in Europa.

Controleren van beelden te duur
Het nieuwe Europese auteursrecht zorgt er waarschijnlijk voor dat grote bedrijven content gaan blokkeren. Of er in ieder geval dreigen ze er mee om ‘Europa’ op andere ideeën te brengen. Ook YouTube ziet blokkeren als een serieuze optie vanwege het financiële risico.
Overigens vindt Wojcicki wel dat mensen betaald moeten worden voor hun werk. Daarom maakt YouTube ook al enkele jaren gebruik van hun eigen filter, ContentID. Hiermee probeert de videodienst van Google te voorkomen dat content inbreuk maakt op het auteursrecht.