Blog  »  Tech

YouTube Podcasts: zo voeg je via RSS je podcast toe (ook zonder video)

YouTube Podcast RSS-mogelijkheid

Het is vanaf nu mogelijk om je podcast op YouTube Podcasts aan te bieden via RSS. RSS is de standaard die bij veel podcast-apps wordt gebruikt, alleen bij YouTube was dat tot deze week nog niet mogelijk. In dit artikel vertel ik je hoe je je podcast kunt toevoegen.

Vorig jaar heeft Google ervoor om te stoppen met de Google Podcasts-app en zich volledig te richten op YouTube Music voor de distributie van podcasts. Om het voor creators gemakkelijker te maken, kun je nu ook de RSS-feed van je podcast koppelen met YouTube. Bij YouTube denk je direct aan video, maar voor podcasts kun je ook alleen audio uploaden. YouTube zal dan de coverfoto van je podcast gebruiken of genereert een afbeelding. De afleveringen die je uploadt zijn ook in YouTube Music te beluisteren.

Stappenplan om je podcast via RSS toe te voegen aan YouTube Podcasts

Voor onderstaand stappenplan is het nodig om een bestaand YouTube-kanaal te hebben:

  1. Ga op desktop naar YouTube Studio.
  2. Klik rechtsboven op Maken > Nieuwe podcast >  RSS-feed indienen.
  3. Accepteer de voorwaarden en vul je RSS-feed-URL in.
  4.  YouTube stuurt een verificatiecode naar het e-mailadres RSS-feed wordt benoemd om zeker te weten dat jij de eigenaar bent. Haal de verificatiecode uit je mail en klik op Verifiëren.
  5. Kies er voor welke afleveringen je naar YouTube wil uploaden: alle afleveringen, afleveringen vanaf een bepaalde datum, of afleveringen die vanaf nu worden geplaatst.

Je kunt overigens de informatie uit de RSS-feed ook bewerken. Ga daarvoor naar Content > Podcasts in YouTube Studio.

Bijwerken van opnieuw geüploade afleveringen

Als je een aflevering om welke reden dan ook opnieuw toevoegt aan je RSS-feed, zal deze niet automatisch worden geüpdatet. Je kunt de audio aanpassen door binnen YouTube Studio naar Content > Podcasts te gaan. Ga met je muis over de aflevering die je wil aanpassen. Bij het bewerken moet je kiezen voor Opnieuw uploaden vanaf RSS-feed.

Beperkingen rondom advertenties

Geïnjecteerde advertenties zijn overigens niet toegestaan, de advertenties in podcasts zijn standaard van YouTube zelf. Door de presentator voorgelezen advertenties mogen overigens wel.

Wist je overigens dat ik een nieuwsbrief heb waarin ik lezers op de hoogte houd van nieuws en ontwikkelingen op het vlak van Creators en Technologie. Je kunt de nieuwsbrief hier bekijken, of  stuur mij een berichtje als je een interessant onderwerp of vraag hebt.