Blog  »  Datagedreven content

YouTube-kijkers zien nu welk video-segment het beste is bekeken

YouTube toont populairste segmenten in video

YouTube heeft een nieuwe functionaliteit uitgerold, waarmee kijkers kunnen zien wat het populairste deel van een video is. Hierdoor kun je direct skippen naar het belangrijkste gedeelte van de video. Uiteraard heeft dit heeft ook impact op creators.

Grafiek toont interessante momenten

Met de nieuwe update zie je boven het progressiebalkje in YouTube een licht grijze grafiek (zie afbeelding bovenaan dit artikel). Hoe hoger deze grafiek, hoe populairder een specifiek segment in de video is. Deze functie is ideaal voor als je een lange tutorial kijkt, waarbij de video eerst een introductie van vijf minuten heeft.

Meer nadruk op specifieke video-segmenten

De nieuwe functionaliteit sluit aan bij YouTube’s strategie waarbij het niet perse draait om volledige video’s, maar om segmenten die voor jou als kijker interessant zijn.

Zo kun je sinds 2020 als creator ook hoofdstukken toevoegen aan een video, waardoor de kijker direct kan skippen naar het deel dat voor diegene relevant is. Ook zie je steeds vaker in Google dat er wordt verwezen naar een specifiek moment in een video.

Wat betekent dit voor jou als maker?

Als YouTube-creator zou je het liefste willen dat iedereen je video van A tot Z kijkt. Helaas is dit niet de realiteit. Als je via YouTube Studio in de statistieken duikt, zie je dat mensen op verschillende momenten in een video afhaken. Of dat ze juist een deel van je video skippen en direct naar het spannendste moment gaan.

Hoewel het zeker belangrijk is dat je de volledige video zo interessant mogelijk is, is het verstandig om het scangedrag van je gebruiker te omarmen. Het is beter dat een kijker delen van je video skipt, dan dat de kijker de video wegdrukt of ├╝berhaupt niet aanklikt.

Het is verstandig om een video niet onnodig lang te maken. Voeg bij iets langere video’s (meer dan vijf minuten) bovendien hoofdstukken toe, zodat de kijker het meest relevante deel kan bekijken.

Andere nieuwe functionaliteiten op YouTube

YouTube heeft daarnaast bekend gemaakt dat ze de ondersteuning voor video-hoofdstukken ook gaan toevoegen op smart tv’s en spelcomputers.

In de full-screen modus op smartphones en tablets krijg je de mogelijkheid om een video direct te liken (of disliken). Ook kun j gemakkelijk de reacties of de omschrijving van de video openen.

Alle nieuwe functionaliteiten worden in fases uitgerold. Hierdoor kan het zijn dat jij bijvoorbeeld nog geen grafieken bij video ziet.