Blog  »  Datagedreven content

YouTube introduceert gebruikersnamen in strijd met TikTok

YouTube Handles

YouTube introduceert Handles, oftewel gebruikersnamen in het Nederlands. Met deze gebruikersnaam moet het gemakkelijk worden om gevonden te worden. Na het claimen van je eigen gebruikersnaam kun je heel gemakkelijk naar je eigen kanaal verwijzen (youtube.com/@gebruikersnaam). Handig voor de gebruikers, maar voor YouTube zelf ook wel noodzakelijk om TikTok op afstand te houden.

Hoewel gebruikersnamen heel normaal zijn op social media, is dit bij YouTube altijd iets anders geweest. Je had wel de mogelijkheid om een aangepaste URL te claimen, maar anders bevatte de URL van je pagina een onleesbaar kenmerk, zoals: UCBR8-60-B28hp2BmDPdntcQ

Beter vindbaar op YouTube

De laatste tijd legt YouTube de focus op YouTube Shorts om hiermee de concurrentie aan te gaan met Instagram Reels, maar vooral met TikTok. Bij beide concurrenten heb je standaard een simpele URL met een gebruikersnaam (bijvoorbeeld tiktok.com/@gebruikersnaam), maar omdat dit bij YouTube ontbrak, was het altijd lastiger om iemand door te sturen naar jouw kanaal.

Aangezien een kanaalnaam niet uniek hoefde te zijn, heb je bijvoorbeeld meerdere kanalen met de naam EnzoKnol. Met de nieuwe gebruikersnaam heeft alleen de echte Enzo Knol de naam @EnzoKnol.

Mentionen van vrienden

Door de toevoeging van gebruikersnamen wordt het ook eenvoudiger om vrienden te taggen in reacties, beschrijvingen bij een video of community-posts.

YouTube video

 

Hoe claim je jouw gebruikersnaam?

Je kunt via de site youtube.com/handle jouw eigen gebruikersnaam claimen. Deze nieuwe functionaliteit wordt overigens wel geleidelijk uitgerold. Het kan dus zijn dat je nu nog geen naam kan claimen. YouTube zegt hierover: “Gebruikersnamen worden binnenkort uitgerold. We laten je weten wanneer je die van jou kunt kiezen.”