Datagedreven content

Hoe krijg je de klassieke editor terug in WordPress?

WordPress klassieke editor

WordPress heeft begin deze maand versie 5.0 van het CMS uitgebracht. Het gaat om een grote update met ingrijpende gevolgen. De klassieke editor is vervangen door de Gutenberg Editor, waardoor het niet voor iedereen even gemakkelijk meer is om zijn website of blog bij te houden. Hieronder lees je wat de nieuwe update met zich mee brengt en krijg je tips om eventueel terug te keren naar de klassieke editor.

Wat is de Gutenberg Editor?

Op 6 december heeft WordPress versie 5.0 uitgebracht. Deze update brengt een nieuw standaardthema (Twenty Nineteen) met zich mee, maar de grootste verandering die je als gebruiker zult merken is de Gutenberg Editor.

Waar je met de klassieke editor één groot blok had om je content in te plaatsen (tenzij je bepaalde plugins hebt gedownload), daar bouw je bij de Gutenberg Editor je berichten en pagina’s via een blokkensysteem. Een tussenkopje is een blok, maar ook een alinea of een video. Je kunt de blokken ook verschuiven, zodat je sneller de YouTube-video tussen de juiste twee alinea’s zet.

De nieuwe editor ziet er prettig uit, maar is echt wel even wennen. Je werkt echt in een blok, waardoor bijvoorbeeld het kopieëren en plakken van tekst uit twee alinea’s lastig werkt. Ook kan het zijn dat bepaalde plugins niet meer juist werken.

Wat moet je weten voordat je WordPress 5.0 installeert?

Omdat WordPress 5.0 een grote update is, moet je deze handmatig installeren. Het installeren van updates is altijd verstandig, omdat ontwikkelaars in deze updates ook beveiligingslekken dichten. Voordat je de update installeert is het wel verstandig om een back-up te maken van de bestanden en database. Mocht het fout gaan bij het updaten, dan kun je in ieder geval alles weer herstellen.

Hoe keer je terug naar de klassieke editor?

Met WordPress 5.0 wordt de klassieke editor automatisch vervangen voor de Gutenberg Editor. Als je (nog) niet gebruik wilt maken van deze nieuwe editor, dan kun je ook nog gewoon de oude editor gebruiken. Hiervoor moet je eenmalig de plugin Classic Editor downloaden. Ik maak op dit moment zelf ook gebruik van deze plugin en ik ben er heel blij mee.

  1. Ga naar je WordPress-dashboard
  2. Klik op Plugins
  3. Klik op de knop Nieuwe toevoegen
  4. Zoek op Classic Editor
  5. Klik bij de plugin (maker: WordPress Contributors) op de knop ‘Nu installeren’

Je kunt de plugin ook handmatig downloaden en installeren.

WordPress blijft de klassieke editor tot 2021 ondersteunen. Je hebt dus tot die tijd om je website aan te passen of om te wennen aan de Gutenberg Editor.