
WordPress: het ideale fundament voor een website
Als je een eigen website wilt hebben, zijn er een hoop keuzes die je moet maken. Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is de keuze voor een content management systeem (CMS). Zelf maak ik al ongeveer tien jaar gebruik van WordPress om content op mijn website te plaatsen.
Wat is een content management systeem (CMS)?
Als je content op een website wilt plaatsen, heb je twee opties. Allereerst kun je de teksten en plaatjes die je wilt tonen op je site in de programmeertaal HTML schrijven. Nadeel hiervan is dat het veel werk kost, foutgevoelig is en het is bovendien relatief moeilijk. De tweede keuze die je hebt is een content management systeem, ook wel CMS genoemd. Dit is een systeem die je op de webserver van je website installeert. Als je een wijziging wilt maken aan je website of bijvoorbeeld een pagina aan je site wilt toevoegen, dan kan dit gemakkelijk in het CMS. In een Microsoft Word-achtige omgeving kun je teksten schrijven, maar ook plaatjes en video’s toevoegen.
WordPress: een populaire keuze
WordPress is dus zo’n CMS, maar het is wel eentje die vaak wordt geassocieerd met blogs, maar het systeem is zoveel meer dan dat. In mei van dit jaar was het vijftien jaar geleden dat WordPress is verschenen. Door de jaren heen is de software het meestgebruikte CMS ter wereld geworden. 32,4 procent van alle websites draait op WordPress. Als je puur kijkt naar websites met een content management systeem, draait zelfs bijna zestig procent op WordPress (bron: W3Techs).
Ik heb zelf meerdere CMS-systemen uitgeprobeerd, waaronder Joomla en Drupal, maar ik vond de simpelheid van WordPress ongeëvenaard. In de basis is WordPress een ontzettend simpel systeem, maar je kunt allemaal uitbreidingen (plugins) installeren. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je site ook een webshop krijgt of dat je bijvoorbeeld (contact)formulieren kunt bouwen.
Om met WordPress te beginnen heb je in principe geen kennis van HTML nodig, het kan wel handig zijn. Via het CMS kun je de lay-out van je website aanpassen, zonder dat hier ook maar een stukje code aan te pas hoeft te komen. Ook kun je gratis of betaalde thema’s installeren waarmee je de website helemaal naar wens kunt inrichten. Doordat WordPress enorm veel gebruikers heeft, kun je op internet ook veel handige tips vinden. Ook hebben de meeste webdesignbedrijven kennis van dit CMS.
Verschil WordPress.com en WordPress.org
WordPress is er in twee vormen: WordPress.com en WordPress.org. Op de .com-versie wordt de website gehost op de server van WordPress, bij de .org-versie kun je het CMS downloaden en op een eigen server uploaden. De .org-versie vergt meer werk, maar zorgt er ook voor dat je onafhankelijk bent en alles helemaal kunt aanpassen. Bij veel hostingpartijen kun je overigens gratis hulp krijgen bij het installeren van WordPress.
Hoe veilig is WordPress?
WordPress is dus het populairste systeem om een website mee te bouwen, maar daarmee is het ook een belangrijk doelwit voor hackers. WordPress-ontwikkelaars werken constant aan het CMS om de functionaliteiten uit te breiden, maar ook om de veiligheid te vergroten.
Er zijn echter ook een paar stappen die je zelf kunt nemen. Bij de installatie van WordPress moet je verbinding maken met een MySQL-database (de plek waar alle teksten en andere data worden opgeslagen). Zorg ervoor dat de gebruikersnaam en het wachtwoord van je database heel veilig zijn. Eventueel kun je contact opnemen met je hostingpartij als je hier hulp bij nodig hebt. Het advies is daarnaast om de tabel-prefix in de installatie aan te passen naar iets unieks.
Een andere tip is het installeren van de plugin iThemes Security (formerly Better WP Security). Die plugin kan enkele aanpassingen maken aan het systeem, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om in te loggen. Bij WordPress-websites kun je namelijk op de inlogpagina van het CMS komen door achter de domeinnaam /wp-admin of /wp-login.php te typen. Als een hacker de inlogpagina vindt gaat hij daarna allemaal combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden proberen om in te loggen. Bij iThemes Security kun je ook instellen dat een persoon tijdelijk wordt geblokkeerd als hij verkeerde inloggegevens gebruikt. Als beheerder krijg je hier dan melding van.
In toekomstige blogs zal ik verder ingaan op de mogelijkheden van WordPress en je tips geven om meer uit dit CMS te halen. Heb je naar aanleiding van bovenstaande blog vragen aan mij, stuur mij dan een berichtje via het contactformulier.