Blog  »  Tech

De wondere wereld van kunstmatige intelligentie

De wondere wereld van kunstmatige intelligentie

De eerste aflevering van De Wondere Wereld van Technologie staat in het teken van kunstmatige intelligentie. Hoe intelligent is kunstmatige intelligentie eigenlijk? En moeten we ons zorgen maken over onze baan in de toekomst?

Beluister de volledige uitzending

Aan de volgende onderwerpen heb ik aandacht besteed in de eerste uitzending:

Hoe slim is kunstmatige intelligentie?

Selmar Smit is onderzoeker en adviseur op het gebied van kunstmatige intelligentie bij de onderzoeksorganisatie TNO. Zo helpt hij de politie bij het opsporen van criminelen door de inzet van kunstmatige intelligentie. Hoe gaat dit er in de praktijk aan toe? En hoe slim is kunstmatige intelligentie momenteel eigenlijk?

Beluister het fragment

Zorgt automatisering ervoor dat ons werk verdwijnt?

Je hoort soms doemverhalen van robots die in de toekomst al het werk gaan overnemen, waardoor we met zijn allen werkloos thuis komen te zitten. Moeten we ons hierover zorgen gaan maken? Didier Fourage van de Universiteit Maastricht vertelt over de toekomst van het werk.

Beluister het fragment

Moeten we ons zorgen maken om killer robots?

Vorig jaar ondertekenden meer dan honderd ondernemers op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie een open brief, waarin ze zeggen dat ze af willen van zogenoemde killer robots. Miriam Struyk van Pax vertelt waarom het belangrijk is dat er afspraken worden gemaakt voordat het te laat.

Beluister het fragment

Zelfrijdende auto’s en de toekomst van vervoer

Als je het over kunstmatige intelligentie hebt, dan kun je niet om zelfrijdend vervoer heen. Auto’s zijn tegenwoordig net rijdende computers. Sommige nieuwe auto’s kunnen uit zichzelf inparkeren of houden zelf voldoende afstand van het overige verkeer. Toch rijden we nog steeds niet allemaal in zelfrijdende auto’s. Hoe ziet de toekomst van het vervoer eruit? Ik praat met Peter Morsink, expert mobiliteit en verkeersveiligheid bij Royal Haskoning DHV.

Beluister het fragment

De Wondere Wereld van Technologie

In februari heb ik vier weken lang het nachtprogramma De Dagwacht van AVROTROS gepresenteerd op NPO Radio 1. In vier uitzendingen heb ik de luisteraar meegenomen in de Wondere Wereld van Technologie om te zien hoe technologische innovatie onze levens beïnvloed.