Blog  »  Tech

Hoe kun je videobellen via WhatsApp op je computer?

WhatsApp videobellen op desktop

Videobellen heeft in 2020 een enorme vlucht genomen. Er zijn echter een hoop verschillende platformen voor videobellen, waardoor je meerdere apps nodig hebt om iedereen te bereiken. En dan heb je ook nog apps zoals WhatsApp waarmee je alleen op je mobiel kunt (video)bellen. Daar is echter verandering in gekomen: je kunt nu ook videobellen via WhatsApp op je laptop of desktop.

WhatsApp rolt vanaf deze week namelijk een nieuwe functie uit waarmee je kunt bellen of videobellen. De functie werkt hetzelfde als op je mobiel. In een chatgesprek heb je de optie om je vriend, familielid of collega te bellen of videobellen. De grootste twee verschillen is dat je niet je telefoon vast hoeft te blijven houden en dat je camerabeeld horizontaal is, in plaats van verticaal.

Videobellen alleen beschikbaar in WhatsApp Desktop

De functionaliteit voor (video)bellen is voor de meeste mensen nu beschikbaar in WhatsApp Desktop. Let op: WhatsApp Desktop is niet hetzelfde als WhatsApp Web. Bij de Desktop-variant moet je daadwerkelijk het programma WhatsApp downloaden op je computer, terwijl je WhatsApp Web volledig in de browser kunt gebruiken. Het is aannemelijk dat de belfunctie op een later moment ook voor WhatsApp Web zal verschijnen.

Zo kun je op je laptop videobellen via WhatsApp

Met onderstaand stappenplan kun je aan de slag met videobellen via WhatsApp Desktop. Als je de Desktop-versie al gebruikt, kun je bij stap 3 beginnen:

 1. Als je WhatsApp Desktop nog niet hebt, moet je deze downloaden voor Windows of MacOS en daarna installeren.
 2. Open het programma op je computer. Je ziet nu een QR-code in beeld. Deze moet je scannen via WhatsApp op je telefoon:
  • Open WhatsApp op je mobiel
  • Ga rechtsboven naar Instellingen (tik op de drie puntjes) en tik op WhatsApp Web
  • Tik op de button om een nieuw apparaat toe te voegen
  • Scan de QR-code en je computer is nu verbonden met jouw WhatsApp-account
 3.  Open in WhatsApp Desktop het chatgesprek met wie je wil bellen
 4. Klik rechtsboven op het camera-icoontje of het icoontje van de hoorn
 5. Je (video)gesprek wordt nu gestart

Groepsgesprekken

Op dit moment is het alleen nog maar mogelijk om individuele gesprekken te voeren via WhatsApp Desktop. WhatsApp heeft al wel aangegeven dat ze groepsgesprekken in een later stadium gaan toevoegen.

Hoe veilig is videobellen via WhatsApp?

Alle videogesprekken zijn versleuteld. Dit betekent dat er behalve jouw gesprekspartner en jij niemand kan meeluisteren. Ook WhatsApp of Facebook kan niet horen wat jullie tegen elkaar zeggen. WhatsApp kan echter wel zien met wie jij belt.