Blog  »  Tech

Wat is er nieuw in Android 12?

Android 12

Ieder najaar verschijnt er een nieuwe versie van de besturingssystemen Android en iOS. Google komt dit najaar met Android 12 en in dit artikel zet ik de eerste details op een rijtje.

Wat is er nieuw in Android 12?

Google heeft deze maand de eerste Developer Preview van Android 12 uitgebracht. In de uiteindelijke release zullen ten opzichte van deze preview nog enkele nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd, terwijl sommige andere functionaliteiten misschien de uiteindelijke versie niet gaan halen. Hoewel deze grote Android-updates altijd gepaard gaan met een hoop optimalisaties en beveiligingsupdates zitten er ook enkele functies in waar je als gebruiker meer van gaat merken.

Notificaties

In Android 11 bracht Google al veel vernieuwing naar de notificaties, in Android 12 worden de notificaties verder geoptimaliseerd. Notificaties van verschillende apps moeten daarmee meer op elkaar gaan lijken. Ook kunnen de notificaties meer informatie bevatten, zodat je niet perse een bericht meer hoeft te openen.

Daarnaast moeten notificaties een soepelere gebruikerservaring bieden. Dit betekent dat notificaties sneller gaan reageren en dat je door het drukken op een notificatie direct een onderdeel van de app start. Ook zijn de animaties van notificaties op de schop genomen om de soepele ervaring te vergroten.

Haptische feedback bij audio

Bij Android 12 kunnen apps de trilmotor van een telefoon koppelen aan audio om je een betere ervaring te geven als je bijvoorbeeld aan het gamen bent. Stel dat je een racespel hebt waarbij je over ruig terrein rijdt, dan hoor je dat niet alleen, maar dan kun je dat door haptische feedback ook daadwerkelijk voelen.

Gemakkelijker kopiëren en plakken

Het wordt in Android 12 gemakkelijker om afbeeldingen en video’s te kopiëren en plakken (ook tussen verschillende apps). Hiermee kun je deze rich content ook plakken vanaf het klembord of toetsenbord. En het wordt ook gemakkelijker om bijvoorbeeld foto’s te draggen and droppen.

Scrollende screenshots

Als je op dit moment een screenshot maakt van je scherm, zie je puur de dingen die op je schermen staat. Niet zo handig als een afbeelding net te groot is en deels buiten je scherm valt. Of als je een screenshot wil maken van een lange tekst. Google gaat dit probleem oplossen met scrollende screenshots. Sommige fabrikanten bieden deze functionaliteit al wat langer (en ook in de Play Store staan genoeg apps die dit bieden).

Bij scrollende screenshots kun je bij het maken van een schermafbeelding klikken op de scroll-optie. Daarmee maakt je telefoon niet alleen een afbeelding van wat er zichtbaar is op je scherm, maar ook de content ‘na de scroll’.

Verbeterde screenshot-bewerker

In het verlengde van de scrollende screenshots heb je in Android 12 ook meer mogelijkheden voor het bewerken van schermafbeeldingen. Zo kun je gemakkelijk gevoelige informatie uit een screenshot wegvegen.

Ook krijg je meer mogelijkheden om tekst of emoji toe te voegen aan een afbeelding. Op dit moment gooi ik screenshots nog regelmatig door een tweede bewerkingsapps. Laten we hopen dat dat niet meer nodig is.

Veilig wifi-wachtwoorden delen

Beveilig je je wachtwoord met een ingewikkeld wachtwoord of kies je een simpeler wachtwoord om het je vrienden of familie die op bezoek komen niet te moeilijk te maken? Gelukkig was er al een optie om wachtwoorden te delen via een QR-code, maar in Android 12 zit ook nog een functionaliteit om je wachtwoorden nog veiliger te delen.

Via Dichtbij delen kun je een wachtwoord gemakkelijk delen met een gast. Na het accepteren van het deelverzoek is je gast automatisch verbonden met het wifi-netwerk. Geen gedoe meer met wachtwoorden. En ook wel zo prettig: het wachtwoord wordt niet eens getoond. Ideaal! Het is niet de snelste manier om een wachtwoord te delen, maar wel wat veiliger dan de alternatieven.

Wanneer verschijnt Android 12?

Hoogstwaarschijnlijk verschijnt Android 12 in september van dit jaar. De vorige versie (11) verscheen namelijk ook in september. Vanaf mei kun je aan de slag met de publieke beta van Android 12, maar het wordt altijd aangeraden om dit niet op je reguliere smartphone te doen omdat deze versie niet stabiel is. De beta verschijnt in ieder geval voor de Google Pixel-toestellen (3 of 3XL, of nieuwer).

Verschijnt Android 12 voor mijn mobiel?

Bij Android is het altijd de vraag of de nieuwe update ook verschijnt voor jouw toestel. Android 12 verschijnt in ieder geval dit jaar nog voor de volgende Google Pixel-toestellen:

  • Google Pixel 3 en 3 XL
  • Google Pixel 3a en 3a XL
  • Google Pixel 4 en 4 XL
  • Google Pixel 4a en 4a 5G
  • Google Pixel 5

Bij andere fabrikanten krijg je de update in ieder geval als je smartphone in de afgelopen twee jaar is verschenen. De update verschijnt voor deze toestellen vaak wel een paar weken (soms zelfs een paar maanden) na de officiële release.