Blog  »  Tech

Wat is een NFT?

NFT, Nyan Cat

Een Nyan Cat-gifje werd als non-fungible tokens (NFT) al verkocht voor een half miljoen dollar, het hoogste bod voor de eerste tweet staat op tweeënhalf miljoen dollar en een koper betaalde 60 miljoen euro voor een afbeelding van kunstenaar Beeple. Terwijl je diezelfde afbeelding online gratis kunt bekijken. Wat is een NFT en wat kun jij er zelf mee?

Digitale schaarste

Om te begrijpen wat een non-fungible token (NFT) is, moet je het begrip schaarste begrijpen. In de ‘echte’ wereld heerst schaarste. Zelfs als er honderden kopieën van je product bestaan, is de voorraad van dit product eindig. Bij kunst gaat het nog een stapje verder: van de Mona Lisa bestaat maar één, heel duur, exemplaar (waarde 790 miljoen euro). Terwijl je online een poster van datzelfde schilderij voor tien euro kunt bestellen.

Online is het eigenlijk precies andersom. Lang voordat muziek streamen via bijvoorbeeld Spotify de standaard werd, was het doodnormaal om muziek te downloaden. Eén iemand uploadt een mp3-tje en daarna kan de hele wereld een identieke kopie van dat nummer downloaden. Een kwestie van CTRL+C en CTRL+V.

Verschil cryptocurrency en NFT’s

De blockchain (de techniek achter de bitcoin) heeft ervoor gezorgd dat digitale schaarste echt kan bestaan. Van de bitcoin bestaan ongeveer 21 miljoen exemplaren. Als die allemaal zijn gemined, kunnen er geen nieuwe exemplaren meer worden toegevoegd. Daarmee lijkt de bitcoin op goud.

Bitcoin is fungible (verwisselbaar). Als je één bitcoin wisselt met een ander, blijft het dezelfde waarde hebben, net als bij goud.

Daarentegen zijn non-fungible tokens (NFT) volledig uniek. NFT kun je dus het beste vergelijken met een schilderij zoals de Mona Lisa. Er bestaat maar één uniek exemplaar van.

Geld verdienen bij doorverkoop NFT

Bij een NFT kun je echter ook een doorverkooppercentage instellen. Dat is een groot verschil ten opzichte van fysieke kunst. Dus stel dat de huidige eigenaar het product in de toekomst verkoopt, dan kan de maker van de NFT daarbij een percentage van de verkoopprijs bemachtigen. Elke keer als het object wordt doorverkocht, blijft de maker geld verdienen.

Zijn NFT’s nieuw?

De laatste paar weken hoor je veel in het nieuws over NFT’s. Bijvoorbeeld Twitter-oprichter Jack Dorsey die zijn eerste tweet (Just setting up my twttr) verkoopt of het kunstwerk ‘Everydays: The First 5,000 Days’  dat voor 60 miljoen euro is verkocht. NFT’s zijn echter niet nieuw, maar deze hoge bedragen bewijzen dat de markt NFT’s serieus nemen.

Ik hoorde zelf drie jaar geleden voor het eerst over non-fungible tokens, toen ik met Krijn Soeteman sprak over CryptoKitties. CryptoKitties is een spel dat eind 2017 is gelanceerd, waarbij je katjes kunt kopen of krijgen. De katten zijn NFT’s die in de blockchain worden opgeslagen. De katten zijn hierdoor volledig uniek en daardoor wordt er soms duizenden euro’s betaald voor hele speciale CryptoKitties (de duurste kat is verkocht voor 172.000 dollar).

Technische werking

De meeste NFT’s zijn onderdeel van de Ethereum-blockchain. Sommige blockchains (zoals die van cryptocurrency Ethereum) ondersteunen namelijk het opslaan van extra informatie, waardoor je er naast cryptocurrency ook NFT’s kunt opslaan. Andere blockchains werken hard aan een eigen versie van NFT’s.

Welke producten kun je kopen?

Bijna alle digitale producten kunnen als NFT worden verkocht. Denk aan digitale kunstwerken, muziek, tweets, gifjes, video’s of geschreven artikelen. Nike heeft overigens een patent waarmee ze fysieke schoenen kunnen koppelen aan de blockchain. Daarmee komen de fysieke en digitale wereld dus samen.

Schadelijk voor het milieu?

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge dat de Bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan Argentinië (en daarmee ook meer dan Nederland).

Hoewel blockchain technisch heel interessant is, zorgt het (in ieder geval op dit moment) wel voor een flinke belasting op het milieu. En aangezien NFT’s van dezelfde blockchain-technologie gebruikmaken, levert de aankoop van digitale kunst een negatieve bijdrage aan klimaatverandering.