
Wat is de beste navigatie-app?
De tijd dat we met een papieren kaart de route uitstippelde lijkt een eeuwigheid geleden. Ook losse navigatiesystemen zoals TomTom hebben hun langste tijd gehad. Navigeren is het gemakkelijkste met je smartphone, maar welke app gebruik je daarvoor?
Vorig jaar heb ik voor het consumentenplatform Radar vier veelgebruikte navigatie-apps getest: Google Maps, Waze, Here WeGo en TomTom Go Mobile. Ik heb een week lang de navigatie-apps getest op mijn toenmalige route naar werk: Zwolle naar Hilversum. In het artikel dat ik over de navigatie-apps heb geschreven, heb ik geen winnaar benoemd, maar dat betekent niet dat er voor mij geen duidelijke winnaar is.
Google Maps voorspelt het beste de snelste route
Bij de test die ik heb uitgevoerd heb ik ook mijn telefoon in splitscreenmodus ingesteld. Hierdoor kreeg ik een duidelijk beeld van de prestaties van elke navigatie-app. Hierbij heb ik gemerkt dat Google Maps het beste kan berekenen wat de snelste route is naar je werk, op de tweede plaats gevolgd door Waze. Google Maps gebruikt de data die het verzameld met Google-apps en het Android-besturingssysteem om de navigatie te verbeteren. Hierdoor kunnen ze heel goed berekenen of je rechtdoor kan rijden of beter kan omrijden. Google zet een wolkje bij afslagen om aan te geven of een route langs die weg sneller of langzamer is. Als de alternatieve route meer dan vijf minuten bespaard, dan krijg je hier zelfs een actieve melding van. Bij files wordt de route voor je rood weergegeven. Hierdoor ben je tijdig op de hoogte, zodat je niet op het laatste moment hoeft te remmen.
Waze bepaalt de snelste route op basis van meldingen. Je kunt melden of een flitser staat, een ongeluk is gebeurd of een file staat. Waze is echter volledig afhankelijk van deze meldingen. Hierdoor werkt de app beter in drukke gebieden zoals de randstad. Tijdens mijn test heb ik opzettelijk de route van Waze gevolgd, ondanks dat Google Maps de melding gaf dat er een snellere route beschikbaar was. De verwachte aankomsttijd van Waze bleef tijdens het rijden omhoog lopen en kwam langzaam in de buurt van de tijd die Google Maps had voorspeld.
De belangrijkste eigenschap voor een goede navigatie-app is (afgezien van op de juiste locatie komen) dat je de snelste route voorgeschoteld krijgt. Op dat gebied is er een duidelijke winnaar: Google Maps.
Wegwerkzaamheden
Google Maps is niet op alle gebieden de beste. Bij wegwerkzaamheden en nieuwe wegen is Google Maps vaak niet op de hoogte. Voor een bedrijf dat zoveel data tot haar beschikking heeft is dat gek. Ik heb al meerdere keren gehad dat ik een locatie met Google Maps niet kon vinden omdat er een nieuwe weg was aangelegd of een bepaalde weg was afgesloten. In die situaties is Waze heer en meester (bijzonder detail: Waze is een Google-product).
Here WeGo en TomTom Go Mobile
Here WeGo is voor offline navigatie de beste keuze. Het downloaden van kaarten is simpel en werkt prima. TomTom Go Mobile is op zijn beurt juist weer het duidelijkste met navigatie-instructies. Bij Google Maps weet ik soms niet of ik direct links moet of nog even iets verderop. Waze is van de vier apps die ik heb getest het meest onoverzichtelijk.
Combinatie Google Maps en Flitsmeister
Google Maps is niet de perfecte app, maar ik vind het heel prettig dat ik echt de snelste route krijg voorgeschoteld. Daarom gebruik ik bij het navigeren meestal Google Maps. Ik heb Waze als reserve op mijn telefoon staan, mocht ik op een plek komen die nog niet juist wordt weergegeven in Google Maps.
Ik gebruik Google Maps echter in combinatie met Flitsmeister. Hierdoor krijg ik ook meldingen van flitsers, stilstaande auto’s en naderende hulpdiensten. Al met al is de combinatie Google Maps en Flitsmeister ideaal. Ik heb er een hoop tijd mee bespaard, boetes mee voorkomen, maar bovenal: het zorgt ervoor dat ik veiliger kan autorijden.