Blog  »  Tech

Wat is de socialmedia-app BeReal?

BeReal

Instagram versus reality. Het is niet zonder reden dat die uitdrukking bestaat. Op social media laten we ons van onze beste kant zien, maar representatief is het niet. De socialmedia-app BeReal brengt hier verandering in.

Wat is BeReal?

BeReal is een socialmedia-platform dat gebruikers uitdaagt om een realistisch beeld van hun leven te geven. Als gebruiker krijg je één keer per dag een notificatie op een willekeurig moment. Je hebt daarna twee minuten om een foto te maken. Of eigenlijk twee foto’s: de app maakt namelijk tegelijkertijd een foto met de camera op de achterkant van je smartphone als een selfie.

Hoe werkt de app?

De app BeReal heeft twee verschillende feeds: My Friends en Discovery.

Bij de My Friends-feed zie je alle BeReals die je vrienden hebben geplaatst. Voorwaarde hierbij is wel dat je zelf op tijd een foto hebt geplaatst. Overigens kun je ook buiten het tijdframe van twee minuten alsnog een foto plaatsen. Bij de foto staat dan echter wel dat je die dag te laat hebt geplaatst. Ook bij een verlate BeReal, kun je nog gewoon zien wat je vrienden hebben geplaatst.

De Discovery-feed bestaat uit posts van willekeurige gebruikers wereldwijd. Je eigen berichten komen alleen in deze feed als je ervoor kiest om je berichten openbaar te plaatsen. Vooralsnog lijkt het nog heel willekeurig wat er in deze feed langs te komen. Bij apps als Instagram worden in Discovery berichten getoond op basis van populariteit en je eigen interactie met andere berichten.

BeReal-app

Je kunt overigens ook reageren op berichten van andere gebruikers. Je kunt een normale reactie achterlaten, maar de nadruk in de app ligt op Realmoji. Realmoji is een foto van jezelf waarmee je met een bepaalde gezichtsuitdrukking reageert.

BeReal met Realmoji

Ten slotte vind je in de app ook nog een overzicht met alle foto’s die je hebt geplaatst (Memories). Dit is direct ook een stukje incentive om ervoor te zorgen dat je dagelijks blijft plaatsen, zodat je geen zwarte dagen in je overzicht hebt.

Twee jaar oud

Alhoewel BeReal voor veel mensen nog echt een nieuwe app is, is de dienst in 2020 al verschenen. In januari van dat jaar hebben twee Franse programmeurs de eerste versie van het nieuwe sociale medium gelanceerd.

Waarom is BeReal zo populair?

Volgens de NOS is BeReal in de afgelopen vier maanden bijna een miljoen keer gedownload in Nederland. Vooral onder jongeren is de app heel populair.

BeReal voelt als een tegenbeweging tegen de gelikte foto’s en video’s op andere social media platformen. Dit is een plek die draait om onbewerkte foto’s zonder filters, waarbij je je ware ik kunt laten zien, en deze kunt delen met vrienden.

Wordt BeReal de opvolger van Instagram of TikTok?

Eens in de zoveel tijd heb je een nieuwe socialmedia-app, en daarbij is het de vraag of een hype is of een blijvertje. Begin vorig jaar had iedereen het over Clubhouse, maar inmiddels is die app helemaal op de achtergrond verdwenen.

Het is nu nog te vroeg om te zeggen of BeReal een zelfde lot is beschoren. Bij Clubhouse hebben veel andere platformen de live audio-functionaliteit overgenomen en in hun eigen app gestopt. Hierdoor werd Clubhouse minder relevant. Bij BeReal is het lastiger om een soortgelijke functionaliteit na te bouwen en in je eigen app te stoppen, aangezien dat haaks staat op de wens om zoveel mogelijk content op het platform te hebben. Het is een cliché, maar de tijd zal leren wat het lot van BeReal is.